Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s
[SIZE=3][COLOR=black]Nu am scris articole domnule vasinec. Cred ca am ridicat mai sus, cu argumente din scriptura, o intrebare cat se poate de pertinent[/COLOR][COLOR=black]ă[/COLOR][COLOR=black]. Nu îmi trebuie decât un răspuns simplu: Dati-mi citatul din Biblie in care se spune clar ca anumite cerințe din Vechiul Testament au fost înlocuite, iar altele, cum e ținerea sambetei, interdictia de a consuma carne de porc si practica zeciuielii rămân valabile? De ce? [/COLOR][/SIZE]
|
Nu este loc de prea multa teorie. Caut sa fiu scurt. Sfanta Scriptura imparte legile in doua: Legile lui Dumnezeu si legile lui Moise (inspirate tot de Dumnezeu - dar specifice unei anumite perioade).
"N-am ascultat de glasul Domnului , Dumnezeului nostru, ca sa urmam "
Legile Lui" (ale Domnului)...de aceea ne-au lovit si blestemurile si juramintele scrise in "
legea lui Moise""(Daniel 9:10,11)
"Si oricine crede, este iertat prin El de toate lucrurile de care n-ati fi putut fi iertati prin
"Legea lui Moise"".
Legile care s-au dat inainte de aparitia poporului evreu si nu au fost specifice acestuia si vremurilor vechi testamentare, sunt legi vesnice.
Sa luam cele trei exemple ale dvs.: pazirea zilei a saptea, animale curate si necurate si zecimea. Voi face referire la ele, sarind peste perioada evreilor si a lui Moise.
1.
Pazirea zilei a saptea (sambata):
" Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse"(Facerea 2:3). Ziua a saptea, binecuvantata si sfintita de Dumnezeu, ca pe o sarbatoare a creatiei, cand totul era bine si pacatul nu intrase in lume. Vedeti vre-un motiv ca aceasta zi sa fie schimbata?
Porunca a patra(Iesirea 20:8-11) scrisa de Dumnezeu pe piatra - Porunca incepe cu cuvintele "
aduti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti". O zi uitata si de cei din vremea lui Moise si de cei din vremea noastra. Porunca se incheie astfel: "
caci in sase zile a facut Domnul cerurile pamantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o" - Ziua a saptea prezentata ca o sarbatoare a creatiei impreuna cu Creatorul. A desfiintat Dumnezeu aceasta porunca pe care chiar El a scris-o pe piatra? Toate lucrurile, Dumnezeu le-a facut prin puterea Cuvantului ("Dumnezeu a zis sa fie...").
Doua lucruri le-a facut Dumnezeu cu Mainile Sale: omul si scrierea Celor Zece Porunci (inclusiv porunca a patra)
.
Domnul Iisus Hristos s-a numit "Domn al sambetei"(Marcu 2:28) si a pazit sambata "dupa obiceiul Sau"(Luca 4:16).
Sfintii apostoli au pazit ziua sambetei (ex: Fapte 13:42-45, fapte 16:13). De asemenea, si primii crestini au pazit ziua a saptea, pana s-au infiripat in biserica legile pagane.
P.S. Postarea, deja este prea lunga. Revin cu celelalte doua subiecte in postarile urmatoare.