Postul este cel care reaprinde in noi pocainta.Pocainta, parerea de rau pentru faptele rele facute, i-a fost necesara omului inca din rai. Dumnezeu l-ar fi iertat pe omul pacatos daca si-ar fi recunoscut pacatul cu adevarata cainta. Dupa ce Adam a pacatuit, Dumnezeu a zis: „Adame, unde esti?“. Dumnezeu l-a chemat pe Adam, nu pentru ca n-ar fi stiut unde este, ci pentru ca ar fi dorit de la el sa recunoasca ca a pacatuit si sa isi exprime parerea de rau. insa, dupa cum stim, Adam nu s-a cait, ci, mai mult, a plasat responsabilitatea caderii in pacatul neascultarii pe seama Evei. Sfanta Scriptura prezinta un alt caz - cel al uciderii lui Abel de catre fratele sau, Cain. si in aceasta situatie, Dumnezeu a intrebat: „Unde este fratele tau, Abel?“. stia Dumnezeu ca Abel era ucis de fratele sau si l-a intrebat cu acelasi scop, acela al recunoasterii pacatului. Cain a raspuns cu minciuna si obraznicie: „Nu stiu. Au doara sunt eu pazitorul fratelui meu?“.
Postul acesta al Craciunului accentueaza perioada Vechiului Testament ca pregatire pentru venirea Rascumparatorului, sa avem si chipuri de pocainta pe dreptii Vechiului Testament, mai ales pe profetii pe care ii vom praznui in acest post.
|