View Single Post
Vechi 02.12.2008, 15:07:38
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

[SIZE=2][/SIZE]
[SIZE=2]Fapt 10. 13-15 Și glas a fost către el: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă.Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am mâncat nimic spurcat și necurat. [COLOR=red]Și iarăși, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate![/COLOR][/SIZE]

[SIZE=2]Fapt. 11.7-9 “Și am auzit un glas, care-mi zicea: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncăȘi am zis: Nicidecum, Doamne, căci nimic spurcat sau necurat n-a intrat vreodată în gura mea. [COLOR=red]Și glasul mi-a grăit a doua oară din cer: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate[/COLOR]! [/SIZE]

[SIZE=2]Îată ce spune și sf Pavel: Îți dau tot contextu biblic. Pavel le scria creștinilor din orașul grecesc Corint , unde oamenii consumau tot felul de cărnuri și nu cunoșteau obiceiurile evreiești privind mâncărurile necurate:[/SIZE]

[SIZE=2][COLOR=red]1 Cor 10. 26-28 “Mâncați tot ce se vinde în măcelărie, fără să întrebați nimic pentru cugetul vostru. Căci "al Domnului este pământul și plinirea lui". Dacă cineva dintre necredincioși vă cheamă pe voi la masă și voiți să vă duceți, mâncați orice vă este pus înainte, fără să întrebați nimic pentru conștiință.” [/COLOR][/SIZE]
[COLOR=#ff0000][/COLOR]
[SIZE=2]Abia după asta apostolul Pavel se referă la jertfele idolilor:[/SIZE]

[SIZE=2][COLOR=red]1 Cor 10.28 “Dar de vă va spune cineva: Aceasta este din jertfa idolilor, să nu mâncați pentru cel care v-a spus și pentru conștiință.”[/COLOR][/SIZE]

Domnilor, ne ratacim mereu shi mereu,

hai sa ne ratacim shi mai tare prin incercarea mea sa va lamuresc:

credetzi voi ca la mancare se refera Domnul? cand a lasat fatza aia de masa legata la 4 coltzuri cu toate dobitoacele cu patru picioare, cu sherpi shi pasari shi altele pe care evreii le considerau spurcate, shi a fost indemnat sa injunghie shi sa manance?

e foarte important termenul, injunghie, foarte important, dar shi sa manance

shi mai trebuie sa ne gandim ca Hristos, deci Dumnezeu cand vorbeshte este Duhul proorociei

Bun, deci apoi spune sf. Ap. Petru o parte din sensul proorociei respective: dar Dumnezeu mi-a aratat sa nu numesc pe nici un om spurcat sau necurat"(Fapte 10:28) sau "Deci, daca Dumnezeu le-a dat acelasi dar, ca si noua, cine eram eu sa ma impotrivesc lui Dumnezeu?"(Fapte 11:17).

deci se poate pricepe oare ce spune Hristos? poi va spun eu ce se intzelege de acolo, ca noi eram mai spurcatzi ca dobitoacele respective, ca animalele toate sunt mult mai curate ca oamenii, ca noi suntem un fel de draci, dar iata ca Dumnezeu le-a curatzit, prooroceshte vorbind Domnul, nu eu, shi ca atare sa nu numesca pe niciun om spurcat sau necurat. Deci iata ca animalele alea vor fi neamurile curatzite care se vor ridica la ceruri, pe care sf ap Petru le va junghia shi le va manca, dar este foarte important cuvantul junghie.... caci este vorba despre restabilirea creatziei, caci spune sf Antonie cel Mare, "ca totzi se vor mantui, dar eu nu ma voi mantui, referindu-se la sine insushi"... deci e vorba nu numai despre mancare cat despre preotzia lui Hristos.

Apoi intorcandu-ne la sf ap Pavel, despre ce macelarie e vorba daca avem in minte acea vedenie a sf ap Petru? deci trebuiau sa nu intrebe nimic pentru cugetul lor, adica sa se tot intrebe shi sa se tot indoiasca shi sa tot socoteasca pentru cugetele lor, nu trebuie sa faca asha, ci orice necredincios ii cheama shi le pune ceva inainte de mancare, sa manace fara sa intrebe pentru conshtiintza ceva, ci sa multzumeasca...

dar daca cineva spune ca acelea sunt din jerta idolilor, spune sa nu mancatzi pentru cel care v-a spus, deci pentru ala care va spune sa nu mancatzi, sa nu mancatzi pentru el shi pentru conshtiintza... a cui conshtiintza? a ta fireshte, ca doar spune care sunt idolii in alta parte, printre care cel mai de seama este lacomia...

deci nicintr-un caz nu e vorba despre libertatea de a manca orishice cand vrei cum vrei ca nu conteaza ci e vorba despre deosebirea duhurilor, in care te afli cand mananci shi de paza de a nu cadea in nedreptatzirea shi de greshala fatza de aproape.... iar mancarea este randuita ca oridecateori se bea sau se mananca sa se faca cu cercetare de sine... shi nu orice porcarii ca cica spun unii ca ar fi libere shi ca nu ce bagi in gura spurca pe om, ca iata ca orice este jertfit idolilor strica conshtiintza... deci toata mancarea lumii strica conshtiintza.... toata...

dar cuvantul proorocesc al Lui Dumnezeu spune foarte clar:
"ceea ce a curatzat Dumnezeu, sa nu numeshti tu spurcat" shi se implineshte shi se va implini, candva, iar noi vom fi animale, fapturi curate ale Lui Dumnezeu, asha cum am fost odata... ridicandu-ne la ceruri Duhul Domnului.... intr-o fatza alba de masa legata la patru coltzuri...

e, v-am lamurit cum e cu ceea ce bagi in guritza? s-au v-am incurcat mai rau,

dar taina sfanta a Sabatului cel NOU, shi vechi dar mai mult nou, nu am sa v-o spun... e prea frumoasa shi se tzine Duminica de Duminica, de sambata seara pana luni dimineatza, shi degeaba v-o spun ca nu sunt suficiente urechile shi ochii trupeshti ca sa auzitzi taina... trebuie credintza, shi trebuie sa marturisesc ca la capitolul mandrie stau mai bine in loc sa fie invers... cred ca de la lacomia slavei de la oameni mi se trage.... ca am devenit lacomos... cam asha ca patmos ori ca shi patras...

hai ca acum sper ca v-am lamurit.