Eu nu ma uit la TV decat cand e vreun meci de fotbal care ma intereseaza. Gasesc umorul celor de la Vacanta Mare ca fiind vulgar si de prost gust, ca dealtfel mare parte din programele de divertisment de la televiziunile romanesti.
Insa trebuie sa subliniez un lucru: asa cum a spus cineva mai devreme, nu suntem obligati sa ne uitam la ce ne place. In al doilea rand, umorul, ironia, satira, pamfletul - chiar si de prost gust - beneficiaza de anumite protectii legale si nu pot fi asa usor incadrate la calomnie si insulta. Altminteri am ajunge sa facem bascalie numai cu acordul incriminatului - iar asta nu ar fi o tara democratica.
Pe de alta parte, nu numai preotul ortodox e luat la misto la televizor, mai e si politistul roman, parlamentarul, taranul si alte asemenea tipicuri umane. Asta se face pentru ca publicul care se uita la astfel de emisiuni nu este unul foarte educat si are nevoie de personaje pe care sa le inteleaga imediat ce apar pe ecran. Pe langa aceste personaje se mai creaza si clisee care nu sunt obligatoriu reale, dar pe care audienta le gusta: politistul nu e doar politist, ci este si prost, preotul nu e doar preot, ci este afemeiat, parlamentarul nu e doar parlamentar, este si hot etc.
Singura modalitate de lupta impotriva programelor care nu ne plac este sa nu ne uitam la ele. Si eu mi-as dori ca televiziunea de azi sa fie altfel, sa ma pot uita la ea, dar daca nu se poate schimba asa usor, atunci nu ma mai uit.
Nu-mi place deloc Vacanta Mare, dar as protesta cu toate puterile impotriva unei legi care sa-i bage in ilegalitate, sa-i cenzureze. Ar fi impotriva ideii de libertate de expresie, care e una in care cred cu adevarat. Unde e caz de calomnie sau insulta, sa fie trimisi in judecata si judecatorul sa decida.
Asadar, oricine sa poata spune ce doreste, chiar si insulte si alte cele, iar daca e ilegal sa plateasca. Dar sa nu adoptam cenzura, sa nu punem pumnul in gura oamenilor din cauza a ceea ce pot spune in viitor.
|