[COLOR=red]Stih: Preasfanta Maica a lui Dumnezeu, miluieste-ma in ceasul mortii mele ![/COLOR]
Mainile tale m-au facut si m-au zidit , Doamne, dar lasandu-ma slobod in voia mea, am iesit din porunca Ta. Fiind eu faptura Ta si Tu, Facatorul meu, de te-am si scarbit pe Tine, o, Dumnezeul meu, cu multimea faradelegilor mele, Tu Insuti ma cearta cu parinteasca Ta mila, strainilor vrajmasi nu ma da pe mine, ci surpa-i pe dansii cu puterea Ta. Iar tu, Preasfanta , Stapana mea Marie, Nascatoare de Dumnezeu, Ceea ce esti nadejdea si scaparea mea , mangaierea si bucuria mea, can vei vedea sfarsitul meu, grabeste curand si vino in ajutorul meu si nu ma lasa pe mine, nici nu te departa de mine, intru inspaimantatorul ceas al iesirii mele, izbavindu-ma de cumplitii draci si de groaznica lor vedere: Marie preadulce, nadejdea mantuirii mele.
[COLOR=red]Stih: Preasfanta Maica a lui Dumnezeu, miluieste-ma in ceasul mortii mele ![/COLOR]
Robul cel lenes si viclean, care luand talantul Stapanului sau l-a ascuns in pamant , sunt eu, ticalosul. Caci c darul bunatatilor care am luar din mana Stapanului meu, nici o dobanda nu I-am agonisit , deci cum ma voi arata Lui? Si ce voi raspunde Stapanului meu? Cand voi auzi groaznicul Lui glas, zicand: legati-l pe el si-l aruncati intru intunericul cel mai dinafara. Dar tu, nadejdea si scaparea mea, Preasfanta Stapana, Nascatoare de Dumnezeu, iata acum , mai inainte de sfarsitul meu apucan, cu umilintasufletului meu cad si ma rog tie: cand vei vedea sfarsitulu meu, grabeste si vino in ajutorul meu si nu ma lasa pe mine, nici te departa de mine, intru inspaimantatorul ceas al iesirii mele, izbavindu-ma de cumplitii draci si de groaznica lor vedere: Marie preadulce, nadejdea mantuirii mele.
Mosia care a pierdut-i stramosul Adam, pentru calcarea poruncii Stapannului, cu Sfantul Botez iarasi o dobandisem si cu darul eram fiul celui Preainalt. Iara supunandu-ma spurcatelor fapte cu inselaciunea faradelegilor mi-am spurcat vesmantul cel curat din bote si m-am imbracat in vesmant necurat si sfarsitul meu s-a apropiat si cum voi iesi sa merg, ca sa ma arat Domnului meu? Preasfanta , Stapana mea Marie, Maica lui Hristos Dumnezeu si Mantuitorul nostru , Ceea ce esti buna nadejde si scaparea mea, mangaierea si bucuria mea cea grabnica, ajutatoarea celor ce te cheama pe tine in nevoile lor, iata si eu, cunoscund necazul care ma asteapta pe mine la iesirea mea, pentru pacatele mele, apucand acum mai inainte de ceasul iesirii mele, cu umilinta sufletului meu ma rog bunatatii tale, cand vei vedea sfarsitul meu, grabeste si vino, Stapana mea, ion ajutorul meu si nu ma lasa pe mine, nici te departa de mine, intru inspaimantatorul ceas al iesirii mele, izbavindu-ma de cumplitii draci si de groaznica lor vedere: Marie preadulce, nadejdea mantuirii mele.
Scris este in scripturi, cum ca se va da fiecaruia dupa faptele lui. Aceasta ma tulbura pe mine si ma inspaimanta de iesirea mea, ca faptele mele, de la tinerete si pana la batranete, spre pieire ma trag. Insa imi aduc aminte, ca iarasi este scris, ca nimeni din acei ce alearga la acoperamantul milostivirii tale nu iese desert nici rusinat, Preacurata Maica. Pentru aceea si eu , mult-pacatosul, iata apucand mai inainte de sfarsitul meu, cu credinta mea care o am spre tine, te rog pe tine, Maica lui Dumnezeu, cand vei vedea sfarsitul meu, grabeste curand si vino spre ajutorul meu si nu ma lasa pe mine, nici te departa de mine intru inspaimantatorul ceas al iesirii mele, izbavindu-ma de cumplitii draci si acoperindu-ma de groaznica lor vedere cea intunecara si petrecandu-ma prin vazduhul cel cu vami cumplite: Marie preadulce, nadejdea mantuirii mele.
[COLOR=#3366FF]Slava...[/COLOR]
Preasfanta Treime, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, unul Facatorul si Dumnezeul meu Tie iti sunt eu insemnat din pantecele maicii mele si dupa nasterea mea Tie Iti sunt numi si in numele Tau sunt botezat si in credinta Ta sunt crescut. Dar fiind biruit de neputintele firii trupesti si de obiceiurile si inselaciunile lumesti, am calcat poruncile Tale si am facut faradele inaintea Ta si toate zilele mele in necunostinta, nebuneste si in nepurtare de grija le-am cheltuit. |Si acum, iata ca se apropiesfarsitul meu si ce bunatati Iti voi aduce tie din viata mea? O! Dumnezeul meu, nu aflu in mine fapte cuvioase . Insa de am si facut faradelegea inaintea Ta, dar de credinta Ta nu m-am lepadat si la dumnezeu strain nu am dat cinstea Ta. Pentru aceea, o, Dumnezeul meu, nu ma lepada pe mine de la Sfanta mila Ta si nu ma da pe mine strainilor vrajmasi , ci macar in ziua cea de pe urma, proslaveste-Ti mila Ta, intru mine nevrednicul robul Tau. Iara Tu, nadejdea si bucuria mea, Preasfanta, Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu, cand vei cedea sfarsitul meu, sarguieste si grabeste de vino in ajutorul meu si nu ma lasa pe mine, intru inspaimantatorul ceas al iesitii mele, izbavindu-ma de cumplitii draci si de intunecata si groaznica lor vedere: Marie preadulce, nadejdea mantuirii mele.
[COLOR=#3366FF]Si acum…[/COLOR]
Frumusetea mea cea zidita dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, am innegrit-o cu pacatele mele, deci cum ma voiu arata Ziditorului meu, cand voi vrea sa ies din aceasta viata? O! Amar mie pacatosului! Nadejdea si scaparea mea, mangaierea si bucuria mea, preamilostiva Stapana, Marie, Maica lui Hristos Dumnezeu, iata acum, mai inainte de sfarsitul meu, cu umilinta sufletului cazand , ma rog tie, cand vei vedea sfarsitul meu, grabeste si vino in ajutorul meu si nu ma lasa pe mine, nici te departa de mine, intru inspaimantatorul ceas al iesirii mele, izbavindu-ma de cumplitii draci si acoperindu-ma de intunecata si groaznica lor vedere, izbavindu-ma si din toate vamile lor, Marie preadulce, nadejdea mantuirii mele.