View Single Post
Vechi 11.12.2008, 07:39:21
silverstar's Avatar
silverstar silverstar is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.04.2006
Implicit

[COLOR=green]Îmi ești, cu adevărat, frate...

Un bun prieten al meu, îmi cere, de Crăciun, să mă duc în pădure, să tai un brăduț și să i-l trimit spre a-și împodobi cu el apartamentul de la oraș și a-și bucura cu prezența lui copiii.
N-am tăiat niciodată un brad tânăr, convins că asta e o crimă. Dacă tai acum un brad, fie el brad de Crăciun, prietenului acesta al meu îi fac o bucurie, iar mie o mâhnire. Cui să țin partea? Stau și mă frământ și nu mă pot hotărî: Să tai bradul? Să nu-l tai? Iau, în cele din urmă, toporul și mă duc într-un anume loc din pădure unde știam eu un pâlc de brazi tineri tocmai potriviți pentru ceea ce prietenul acesta al meu îmi cere. Ajung la locul cu pricina. Am în față câțiva brăduți verzi, frumoși, fragezi ca niște prunci în primii lor ani de viață. Emană o mireasma sănătoasă de cetină și rășină care mă îmbată. Mă opresc în fața unuia dintre ei, ales la întâmplare, îmi trec toporul dintr-o mână într-alta și nu pot lua o decizie: să-l tai? să nu-l tai? E și el o ființa, la urma urmei. Și la facerea ei Dumnezeu n-a pus mai puțină trudă decât la facerea oricăruia dintre semenii mei. Pe mine dacă mă agresează cineva pot să mă apăr, pot să strig, să plâng, să cer ajutor. El nu poate.

Stau, în continuare, lângă el, oscilând între gândul că trebuie să-l tai ca să împlinesc bucuria prietenului meu de la oraș și acela că, tăindu-l, pe amândoi o să ne doară. Brăduțul stă drept în fața mea. Sunt nehotărât. E o tăcere în pădure, o neclintire ca de început de lume. Tac. Tac adânc și în miezul acestei tăceri mi se pare că aud un glas: "Nu ți-i milă? Ce rău ți-am făcut de vrei să-mi iei viața?" Tresar. Brăduțul a vorbit cu adevărat sau e doar un ecou al gândului meu? Halucinarea? Mă apropii de el, îi mângâi tulpina subțire, brun-lucioasă. Pare un trup de prunc nevinovat. Îmi trec mâinile prin crenguțele lui cu senzația că le trec prin părul unui copil. Arunc toporul. "Iartă-mă, brăduțule! Am vrut să te omor, să fac din moartea ta bucuria unui semen de-al meu. Nu e drept, nu e corect, nu e cinstit. Iartă-mi gândul ticălos!"
Ajuns acasă, mă trântesc pe un pat și, în scurt timp, adorm. Și am un vis în care aud cum brăduțul îmi grăiește: "Îmi ești, cu adevărat, frate..."[/COLOR]