Subiect: cuvinte de folos
View Single Post
Vechi 12.12.2008, 15:31:30
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Despre Sfantul Cuvios Ioan Persul se povesteste urmatorul caz in Patericul Egiptean. A iesit oadata sfantul afara si a vazut un frate care pacatuia cu un copil care fusese adus pentru a fi tamaduit. Atunci Cuviosul si-a intors privirea si a zis : "Doamne , daca Tu il vezi si nu-i arzi, cine sunt eu ca sa-i mustru ? " iata pana unde mergeau seintii cu nejudecarea. Lasau totul in judecata lui Dumnezeu.
Cred ca si aceste pilde din Pateric au nevoie cateodata de unele lamuriri pentru a fi intelese cum trebuie.A pacatui poate omul cu toate cele 5 simturi. Oare cu care simt pacatuia fratele, de Sf. Cuvios Ioan Persul a putut linistit sa intoarca privirea, lasand lui Dumnezeu, asa cume si drept, judecata. Presupun totusi ca nu era vorba de desfranare, cum s-ar putea subintelege. In caz de pedofilie mi-as asuma riscul si as interveni. Exista totusi unele limite si in ceea ce priveste tacerea si nejudecata: daca te invoiesti cu gandul, poti sa te faci partas. Un alt caz este acela de a asista la omucidere, fara a interveni; cred ca pasivitatea si neinterventia sunt neavenite in acest caz, ca si in altele asemanatoare.
Reply With Quote