Cristian, nu au fost 38 ani de iubire si intelegere, ci 38 de ani pentru a ajunge la iubire si intelegere. Cele mai grele lupte le-am dat cu mine insami pentru a ajunge sa inteleg ce inseamna fericirea conjugala cu adevarat. Intre "iubire" si "indragosteala" este o distanta ca de la carul din curte si Carul cel Mare de pe cer. Indragosteala este cea mai dulce forma de nebunie, in vreme ce iubirea este un dar de la Dumnezeu. Sa nu ne amagim ca iubim, atunci cand suntem doar indragostiti. Cautand dragostea, indragostindu-ne, e amagire. A te indragosti, casatotit fiind, e ca si cand iti depui banii economisiti intr-un sac fara fund. Oare asta vrem? Cu siguranta, nu! Ne permitem insa sa fim visatori, sa fim romantici, nebanuind cat rau ne facem si cat se foloseste satana de aceasta inclinare a noastra spre pacat, atunci cand in sfarsit ne indreptam gandul la rugaciune.
Am o mare admiratie pentru oamenii care au stiut sa ocoleasca aceasta forma de nebunie, acceptata dealtfel de multi, si care s-au pastrat curati sufleteste; caci pacatul cu gandul este cel mai des si cel mai nebagat in seama. Am avut ocazia sa intalnesc oameni, care au reusit sa dejoace planurile satanei, ramanand integri si devotati sotilor lor. Una dintre aceste persoane este Acad. Prof univ. Zoe Dumitrescu Busulenga, devenita la sfarsitul vietii Maica Benedicta. A spus, ca in viata ei l-a iubit pe sotul ei si pe Eminescu. Ajunsa calugarita, plutea in timpul Sfintei Liturghii, ca dovada a biruintei asupra pacatului.
Nepacatuind cu gandul ne putem pastra curati pentru a putea primi Duhul Sfant. Iata deci invatatura primita in urma celor 38 de ani de casnicie: sa nu pacatuim nici cu gandul!
Gandul este buturuga cea mica, cu care putem rasturna carul cel mare: fericirea in timpul vietii, si in final insasi mantuirea noastra.
|