View Single Post
Vechi 14.12.2008, 22:32:42
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit alte manastiri vazute

ALTE MANASTIRI VIZITATE CU OCAZIA PELERINAJELOR ,dar omise

MANASTIREA SFINTUL GHEORGHE

Situata in BANAT ,linga localitateaBIRDA ,sat ce apartine de GATAIA ,este o manastire veche,monument istoric din anul1623,ctitorie a despotului IOVAN BRANCOVICI,cu hramul SFINTUL MARE MUCENIC GHEORGHE,pe stil vechi tinut.Am ajuns la aceasta memorabila manastire cu ocazia pelerinajului din BANAT ,tocmai in ziua cind sirbii comemorau INFRINGEREA BATALIEI DE LA KOSOVO ,din CIMPIA MIERLEI ,cind cneazul Lazar,canonizat acuma ,cu moastele aflate la RAVANNITA, a ales imparatia cereasca in loc de o victorie lumeasca a armatei ,indeplinind astfel voia lui DUMNEZEU ,care a considerat ca sirbii aveau nevoie de aceasta infringere spre a se smeri sub dominatia turca,caci incepusera a nu mai fi pe placul DOMNULUI!In manastire 3 preoti sirbi savirseau Sfinta Liturghie ,care la acea ora era pe terminate.Ne-au vorbit f.frumos si ne-au explicat de ce ei ,sirbii sarbatoresc aceasta infringere ,fiind singurul popor care comemoreaza prin sarbatore religioasa acesta infringere de la Cimpia Mierlei.Ne-am inchinat la moaste ,caci aci se afla moaste foarte importante ,anume CALOTA CRANIANA A SFINTULUI GHEORGHE .apoi am trecut pe sub LANTUL MIC cu care a fost legat Sfintul Gheorghe in temnita ,inainte de a fi ucis cu sulitele pentru marturisirea credintei crestine!L-am sarutat ca pe o relicva sfinta si am trecut pe sub el .La 6 luni aveam sa sarut si sa –mi pun pe git LANTUL MARE cu care a fost legat SFINTULGHE ,la biserica din LYDDA,in tara Sfinta!Iaca ce importante moaste sa afla la noi in tara !!,care nu se gasesc in asa mare masura in Biserica Sfintului din LYDDA,iar la noi in tara ,UIMITOR ,ca se afla CELALALT LANT CU CARE A FOST LEGAT SFINTUL!!Am cumparat icoana cu SFINTUL GHEORGHE ,am aprins luminari, ne inchinam la o icoana foarte frumoasa si mare a maicii Domnului ,aflata in stinga cum privim spre iconostas si admiram icoanele foare frumoase de pe acesta..Preotul nostru ,vazind primirea foarte calduroasa facuta de confratii nostri ortodocsi sirbi le-a spus despre buna lor colaborare cu manastirea BEZDIN tot sirbeasca ,din judetul Arad.Am plecat mai departe ,dar inainte de a iesi pe aleea marginita de verdeata ,am vazut ca manastirea este inconjurata de chilii care au exteriorul in paragina.Chiar si noi romanii ar trebui sa ajutam aceasta sfinta manastire sirbeasca pentru renovare data fiind importanta relicvelor ce sa afla in manastire ,pe care in afara de Romania le mai gasim la Lydda si acolo unde au dus catolicii trupul sfintului.
Deci la ortodocsi cele mai importante relicve ale sfintuluiGHEORGHE SE AFLA LA LYDDA SI IN ROMANIA !IN BANAT.

SCHITUL CUCUIS

Situat aproape de Orastie ,in satul CUCUIS ,in judetul Hunedoara;trecem printr-un peisaj montan frumos pina sa ajungem la el.Intram printr-o poarta de lemn maramuresana ,ca si staretul tinar al acestui schit.A fost ridicat in anul 1993 de o familie de credinciosi.Hramul este SFINTUL MARE MUCENIC GHEORGHE si este manastire de calugari,fiins 4 in acel timp.Trecem pe o alee marginita de o padure ,caci schitul se afla in padure si admiram pina sa ajungem la manastire ,un CAR VECHI plin cu flori curgatoare frumos aranjate,apoi mai admiram si altarul de vara din lemn ,situat mai sus putin de intrarea in manastire ,strajuit si el de multe flori .Intram in manastire printr-un pridvor si ne inchinam la icoane ,admiram picturile si iconostasul ,totul fiind nou in acest schit .La iesire ne luam din pridvor agheasma in sticla si admiram frumosul parc ce ne apare in fata chiliilor ,un corp nu prea mare .Plecam, lasind in urma linistea dimprejurul acestui mic si frumos schit ce reprezinta inca o treapta spre cer.

MANASTIREA CASIEL-STRIMBU

Situata in judetul CLUJ ,apartinind de mitropolia Clujului si Feleacului ,aproape de orasul DEJ,este o manastire pe o veche vatra monahala din sec 17,numita schitul Fanti ,pe ale carui ruine ieromonahul Serafim Badila construieste o biserica din lemn ,care exista si azi ,renovata,cu hramul SFINTA TREIME.Al doilea lacas monahal a fost ridicat de Filip Georgiu PAHOMIE ,monah din partea locului revenit de la manastirile Moldovei,in 1765,CARE O CONSTRUIESTE PE TERENUL SAU.Hramul acestui lacas este INALTAREA SFINTEI CRUCI.Este manastire de maici.Ajungem la manastire parcurgind o vale foarte frumoasa ,care se cheama VALEA REA ,din cauza ca valea in timpul ploilor abundente facea inundatii ale caselor de aproape.Admiram pe cei 7 km parcursi padurile cu un frumos colorit de toamna de pe munti, ca si o turma de oi.Ajungem la manastire unde inainte de a intra, admiram cele doua porti maramuresene ,frumoase si mari ;pe una se intra pe o alee pina la manastirea de lemn si noul complex de chilii cu paraclis ce are hramul BUNAVESTIRE ,aflat in constructie ,iar pe a doua se intra in manastirea de zid.Maicile sint foarte amabile ,ne aduce preotul din altar Sfintele Moaste sa ne inchinam la ele ,ne inchinam la icoane admiram pictura; unii cer si ulei de la SF.Maslu ,altii agheasma ,iar maicile ne servesc cu tot ce cerem ,ba si ne-a propus sa ne dea si de mincare ,dar noi am refuzat ,ca timpul era pretios.In dreapta biserici se afla casa duhovnicului ,iar la intrare o fintina ingradita ,inconjurata de spatiu verde ,aleile fiind marginite de flori multicolore.Linga intrare ne oprim la pangar unde o maicuta ne prezinta mai multe casete audio cu predici ale parintelui VISARION IUGULESCU ,foarte iefine ,caci ele se vindeau la pretul de productie .trebuie sa va spun ca am ascultat aceste predici si sint foarte frumoase si pline de miez duhovnicesc.Apoi tot asa ieftine am cumparat si cintarile ceasurilor ,ale vecerniei si pavecernitei ,ca si alte cintari frumoase .Am plecat cu o impresie deosebita de la aceasta manastire si cu dorinta de a mai reveni pe aicea .

MANASTIREA NICULA

Manastire importanta din mitropolia CLUJULUI si Feleacului ,situata linga GHERLA, sus pe un deal ,de unde ni se dezvaluie un peisaj foarte frumos.
Intram pe o poarta maramuresana frumoasa ,admiram si o cireada de vaci frumoase ,care tocmai paraseau cimpul si se indreptau spre alee.Parcurgem o alee mai lunga si admiram in fata noastra vechea manastire din lemn ,unde se afla icoane foarte vechi ,la care ne-am inchinat ,si unde am admirat si o bucata de lemn ,taiata dintr-un copac care avea pe ea SEMNUL SFINTEI CRUCI ,care semn s-a dezvaluit cind a fost taiat pentru lemn de foc ,acel copac.Tot in stinga se afla 3 pangare de unde dupa inchinare ne-am luat si CD cu muzica religioasa,icoane ...s.a...Tot in stinga cum intram se afla o constructie de lemn pentru cazari vara ,dar acuma erau cazati muncitori ce lucrau la o noua biserica ,ce tocmai in acel an 2006 ,se ridica in rosu in fata noastra cum am intrat pe alee.In spate nu departe erau mai multe constructii ,chilii,staretia .In stinga aleii cum am urcat spre manastire se afla cimitirul in care am inteles ca nu sint monahi inmormintati ,acestia fiind in alt cimitir ,iar in acesta de linga intrare erau preoti cu sotiile lor si FOARTE IMPORTANT ,ACI SE AFLA SI MORMINTUL POETULUI IOAN ALEXANDRU ,strajuit de o cruce de piatra de culoare crem ,pe care scrie numele cu negru.In stinga noastra apar niste scari pe care urcam pentru a intra in manastirea mare ,strajuita la intrare de doi stejari cu o coroana bogata si umbroasa vara ,acum fiind toamna erau desfrunziti si ne permiteau sa admiram manastirea la exterior de la intrare pe alee. La intrare nu putem sa nu admiram ICONOSTASUL deosebit UNIC ,ca un cerc ,avind pe apostoli pictati in acest cerc;mijlocul este in forma de cruce ,care are in mijloc un gol, cerc in care se afla ,in timpul slujbei ICOANA FACATOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI ,renumita ,pictata de preotul Luca din Iclod,in anul1681,icona ce a lacrimat in 1699 ACUM ICOANA ERA COBORITA PINA IN DREPTUL USII DE LA ALTAR PENTRU INCHINARE ,NEFIIND LA ACEA ORA DUPA MASA SLUJBA IN MANASTIRE.Manastirea este o veche vatra monahala ,din sec 15-16,este de calugari si are hramul Adormirea Maicii Domnului ,zi de mare pelerinaj al transilvanenilor la acesta sfinta manastire.Am avut bucuria sa ma inchin la aceasta faimoasa icoana si sa ma rog .Mentionez ca am trecut de 4 ori in viata pe la aceasta manastire ,in anotimpuri diferite si de fiecare data cind ma rugam starea mea sufleteasca nu era la fel ci diferita de la un an la altul.Am admirat pictura deosebita din manastire ,de pe pereti ,dar si iconostasul deosebit al bisericii ,avind central aceasta frumoasa si minunata icoana!Icoana a fost daruita manastirii in anul 1699 de un localnic din Nicula, Ioan Cupsa..Iesind din manastire am admirat frumosul peisaj montan ce ni se dezvaluia ,am coborit ,dupa ce am lasat pomelnice ,sa aprindm luminari la un loc aflat in fata manastirii.Sus pe o panta in stinga cum am iesit se afla chilii ,locul de luat masa ,bucataria si locuri de cazare ,de diferite categorii ,cei multi sint cazati la o camera cu paturi suprapuse si cu niste saltele stravechi ,cu lenjerie nu prea curata!Si mai are un neajuns aceasta manastire care are asa de multi pelerini ,grupuri sanitare sub orice critica din lemn ,ca in fundul gradinii de la tara ,iar mai nou s-a inlocuit cu doua wc ecologice.Cam putin !!,cind majoritatea manastirilor si chiar schituri mai mici au grupuri sanitare moderne cu gresie si faianta cu robinete ,sapun apa si hirtie igienica .Nu ma asteptam la o manastire de asemenea calibru sa aibe un asa putin respect fata de numerosii credinciosi care ii trec pragul!!
Reply With Quote