Manastire de maici cu hramul SFINTA TREIME ,situata pe centura capitalei ,veche de a 1813,monument istoric,ctitorie a arhim.Timotei de la Cernica,care construieste o biserica de lemn, si ingrijita apoi de sf.CALINIC.care construieste biserica de zid.Intram pe o poarta de fier intr-o curte mare si pe o alee ajungem la manastire,lasind in stinga noastra mai multe case si gradini ale maicilor vietuitoare aici.Aceste case dau un aspect de sat manastirii.La acea ora se insera si era vecernia .Ma inchin la multe icoane frumose si mari aflate pe partile laterale ,expuse pina in fata la altar.Admir frumoasele picturi deosebite de pe iconostas si pereti.Dupa inchinare plecam spre a fi cazati la caminul din scoala monahala ,aflat ceva mai departe de manastire.
Situata tot in zona de centura a capitalei ,linga o padure unde dupa vizitare, ne asezam sa mincam la iarba verde,este marcata la intrare de o troita frumoasa din lemnInram pe sub clopotnita,parcurgem o alee mai lunga marginita de copaci ce tin o umbra deasa ,admiram pina la a ajunge la manastire cele doua lacuri intinse cu peste ale manastirii.Aleea continua mai departe spre cimitir si o alta manastire cu hramul SF.Nicolae.,aflata chiar linga lac.Dar noi lasam aleea si intram spre dreapta in curtea propriuzisa a manastirii ,printr-un portal marginit de ziduri de piatra,care se pare ca se intind in jurul manastirii.In curte ne apar chiliile ,toate avind pridvoare pictate ,in stinga se afla o fintina si locul de aprins luminari .Intram in biserica, ctitorie a lui CERNICA STIRBEI,mare vornic a lui M.VITEAZUL,ce dateaza din 1608,are hramul SFINTUL GHEORGHE.La intrarein hol se afla doua pangre cu carti si obiecte religioase si unul se afla in fata manastirii ,afara din curtea mica.Icoanelesint deosebit de frumos pictate ,i dreapta cum intram ne inchinam la moastele sfintului CALINIC ,Ne inchinam si la celelalte icoane si dam pomelnice la doi calugari aflti intr-o nisa laterala din stinga altarului.Aci a existat si o scoala de pictura alui Nicolae Polcovnicu,unde a invatat si profesorul lui GH.TATARASCU ,N.TEODORESCU.Atunci nici nu ma mir de asa pictura frumoasa ce exista in aceasta manastire.!!Iesim si plecam la cimitirul mnastirii ,care este foarte mare si are si o biserica Sfintul Lazar,care o admiram de la exterior fiind inchisa la acea ora .Ascultam explicatiile unui ghid ,care ne arata mormintele unor personalitati ,poeti ,fam pr.DUMITRU STANILOAIE,Benedict Ghius ..s..a;crucile cele mai multe sint din piatra cu ingeri in basorelief.Admir un apus de soare frumos de pe malul lacului ,caci cimitirul se intinde pina aproape de lacul din fata manastirii.
Situata tot pe centura capitalei,este manastire de calugari ,cu hramul Nasterea SF.IOAN BOTEZATORUL,CONSTRUITA DE VV.PETRU CEL TINAR IN SEC 16.Intram in curte pe poarta unui turn ,intr-o curte poligonala ,unde remarcam in stinga o fintina din care ne luam apa de drum si constructii ,chilii ,pangar ,muzeu ,cu pridvoare late ,cu caramida aparenta care imi aminteste de manastirea DEALU.In 1753 aci a existat prima tipografie din Bucuresti.Aci admiram vitraliile geamurilor ,frumoasele picturi de pe pereti ,in care domina culoarea caramiziu-portocaliu,dar pina la iconostas ,ne inchinam la citeva icoane mari,aflate pe partile laterale .Cintam si cuvine-se cu adevarat ,iar grupul de copii ce erau cu noi cinta cu voci suave inca doua cintece religioase ,[iaca deja am uitat daca nu am scris atunci!ce cintece au cintat ei.]
Ctitorie a lui ANTIM IVIREANUL,din sce 17,este situata foarte aproape de Patriarhie ,este construita in stil brincovenesc ,este manastire de calugari cu hramul Duminica tuturor sfintilor.Intram in biserica ,unde se desfasura la acea ora SF.Liturghie ,vad un iconostas destul de mic din piatrasculptata,de fapt nici manastirea nu este prea mare ,admir icoanele foarte frumoase ,dar sint in stil renascentist ,asa ca un calugar care se afla liga usa de la intrare se mira ca mie imi plac ,caci lui nu ii placeau!!stilul nu este bizantin ,zicea el .Ii cer sa-mi vinda o carte si mi-o da gratis ,avind inauntru si o carte de vizita a IPS.Vincentiu ploiesteanu ,care in acea zi de 23 august avea ziua de nastere.La iesire dupa sfinta Liturghie credinciosii l-au felicitat si citeva credinciose i-au daruit flori.Am depista si pangarul care era f.bogat in carti ,CD cu conferinte ,muzica...s.a...Din pacate timpul a fost prea scurt ca sa ma pot uita in liniste si fara graba ,asa ca ..in mare graba am cumparat un CD cu parintele Sofian Boghiu ,in care vorbeste sfintia Sa despre miscarea Rugul Aprins ,care a luat fiinta in anul1945,avind ca tema centrala isihasmul cu rugaciunea inimii,la ea participind oameni de cultura ;dar in 1950 s-a desfiintat fiind inchisi multi dintre cei care se intru-neau acolo.
Situata in miezul capitalei pe un delusor ,intram urcind putin in curtea acestei manastiri ,delimitata de un zid de caramida spre exterior ,dupa ce vizitam si mica bisericuta Bucur ciobanul ,micuta ,veche si cu icoane inramate vechi ,atirnate pe peretii albi.Manastire de calugari ,din sec 17,,cu hramul Sfinta Treime.Manastirea are pe lateral o constructie etajata unde se afla cazari ,pangarul muzeul ,pe care nu l-am vazut ,iar in fata intrarii locul de aprins luminari ,ceva mai mare si avind icoane pictate in acest loc.Intram intr-o manastire spatioasa ,si ne inchinam in dreapa la moastele SFINTULUI NECTARIE ,ocrotitorul acestui asezamint ,unde ni se da si ulei de la candela ce arde deasupra moastelor ,intr-o seringa ,cu ac cu tot ca sa nu pierdem uleiul pina acasa.Este ctitorie a vv. Alexandru Mircea al Tarii Romanesti si definitivata de vv.Mihnea Turcitul.Plimbindu-ma imprejurul manastiri pe alee vad o iesire blocata spre oras ,unde se afla picturi proaspete ale celor 4 evanghelisti.
Situat aproape de biserica icoanei si parcul icoanei ,schitul este imprejmuit de un zid de piatra .Intram intr-o curte cu pomi umbrosi ,pe lateral stinga se afla un paraclis si un pangar foarte bine dotat cu carti CD-uri cu predici si muzica religioasa.Trec mai intii pe la pangar ,fiind mai aproape ,apoi admirind zidurile albe ale chiliilor ,intru si in manastire sa ma inchin si sa admir icoanele,dar la acea ora fiind seara ,becurile nu erau aprinse asa ca mai greu am putut admira si filma!!
In Bucuresti am mai vizitat si citeva biserici,precum:
|