-PATRIARHIA ROMANA.Urcam un delusor si ajungem intr-o oaza de liniste nebanuita de la citiva metri unde se afla aglomeratia urbei ,admiram din afara biserica ,inconjurata de constructii anexe importante ,precum e si palatul patriarhiei ,apoi intram sa ne inchinam la moastele SF.Dimirie Basarabov ,aflate intr-o nisa in stinga cu icoana Sfintului pe perete deasupra si o candela mare,in dreapta se afla un pangar mic ,ne luam luminari ,apoi ne inchinam si la icoanele din fata iconostasului ,care este foarte frumos pictat.Inauntru se desfasura SF.Lirurghie ,caci era mai de dimineata .
-Biserica SF.MINA ,unde ne-am inchinat la moastele Sfintului Mina,am admirat si vitraliile foarte frumoase ,am luat luminari si carti de la pangarul aflat la intrare ,in incinta bisericii, PATRICUL ROMANESC ,de Ioanichie Balan,apoi am admirat si clopotnita de afara ,frumos pictata ,dar si curtea cu flori si copaci ornamentali.
-biserica ZLATARI ,unde ne-am inchinat la moastele SFINTULUI CIPRIAN izgonitorul de demoni ,stind la coada caci era vecernia la acea ora si era foarte multa lume in biserica.Am primit cu mare amabilitate si aghiasma
-BISERICA sf.SPIRIDON ,unde am admirat frumoasele picturi si ne-am inchinat la sfintele moaste.
-biserica STRAVOPLEOS monument istoric vechi,avind la exterior la acea vreme schela pt renovare .Am admirat si vechile pietre de morminte expuse pe coridorul din curtea cu chilii si cu multa verdeata cataratoare,coridor incadrat foarte frumos de coloane cu arcade ,ca si intrarea in biserica.Inauntru am ascultat la acea ora ,in cadrul vecerniei paraclisul Maicii Domnului ,cintat deosebit de frumos de grupul psaltic Stravopoleos.Linga usa de la intrare am cumparat luminari ,icoane si CD cu cintari ale acestui talentat grup.
- biserica ICOANEI,o biserica frumoasa ,monument din sec 16,avind inauntru o ICOANA FACATOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI ,de la care si-a luat numele si strada si parcul din apropiere.Am admirat frumoasele icoane de pe pereti ,care erau sub forma de tablouri pictate .Preotul dupa terminare vecerniei ne-a spus citeva cuvinte despre aceasta icoana la care vin si se roaga oameni din toate partile Bucurestiului ,nu numai din zona apartinatoare bisericii.Icoan este aurita si are la pieptul M.D pe Mintuitorul ,iar pe latrl este incadrata de doi ingeri.Ne-am cumparat luminari ,dar si aceasta frumosa icoana de la pangarul aflat la intrarea in biserica.
BISERICA de la DRAGANESCU Situata aproape de Bucuresti ,este o biserica importanta pentru ca a fost pictata de marele duhovnic .cuviosul parinte ARSENIE BOCA.Ajungem la biserica si intrind in curte pe o alee strajuita de pomi umbrosi ,vedem in stinga biserica si in dreapta clopotnita ,in fata cimitirul si lacul mare de acumulare de pe Arges,cu gard inalt de fier ca sa nu care cumva sa cada cineva in apa.Asteptam sa vina sa ni se deschida biserica si pina atuci ne facem niste poze.Aceasta biserica magistral pictata de parintele A.BOCA ,picturi in care domina mult culoarea alba ,este numita CAPELA SIXTINA A ROMANIEI si VORONETUL MUNTENIEI.De la intrare ne impresioneaza pe peretele din stinga o icoana mare cit peretele a MINTUITORULUI recent inviat.Magistrala icoana a invierii Domnului ,unica in lume ca reprezentare ,iar acesta reprezentare unica se afla in Romania ,tara noastra! Nu stim sa multumim indeajuns lui Dumnezeu pentru asta!.Pe peretele din dreapta intrarii se afla tot magistral redata NUNTA DIN CANA GALILEII ,iar in plan superior nunta din cer ,unde la masa sint alaturi de IISUS HRISTOS ,MAICA SA SI SF.IOAN BOTEZATORUL ,ceilalti sfinti ai bisericii.De sus ne priveste Sf.Ioan Botezatorul ,apoi IISUS Pantocrator,inconjurat la colturi de cei 4 evanghelisti,apoi si Sfinta Treime ,central cu 4 medalioane ce reprezinta 4 evenimente importante:botezul schimbarea la fata ,rastignirea ,adormirea M.D..Privind spre altar domina chipul M.D .cu Fiul in brate,si Tatal deasupra ,care isi trimite razele Duhului sfint peste ei.!Icoana este incadrata de doi ingeri ,iar sub ea se afla intr-un briu ,proorocii vechiului testament.In altar este pictata Sfinta Liturghie ,care mai tine lumea ,cu IISUS HRISTOS stind deasupra si veghind la acest f. Important eveniment ,la care participa ,nevazuti ,alaturi de preot siSF.IOAN GURA DE AUR ,SF.VASILE CEL MARE si alti sfinti.Aci in altar sint pictati sfinti carora li se arata martirajul lor pentru credinta.Iconostasul CE SA VA MAI SPUN CU ICOANELE MINTUITORULUI si ale M.D ,ale Arhanghelilor ,icoana Buneivestiri si sf. Apostoli Petru si Pavel ce tin biserica sint o minunatie de pictura!!Apoi in absida stinga ne apare judecata de apoi unde scrie parintele si ispitele care apar pe capul nostru al oamenilor si unde ne duc ele daca le vom ceda!In mai multe locuri sint scrise referiri din biblie la evenimentele pictate ,toate cu dominanta albului .Exista o carte scoasa sub ingrijirea IPS.EP.DANIIL DE VIRSET ,intitulata BISERICA DE LA DRAGANESCU ,pe care o numeste o ‚smerita marturisire de credinta exprimata plastic”Aci sint explicate si redate cu mariri de imagine toate aspectele din biserica .Eu am scris ceea ce m-a impresionat la prima vedere ,fara alte amanunte.Merita sa cumparati atlasul fiind vorba de o pictura UNICA ,ce poate cu timpul se va deteriora.
Situata aproape de Bucuresti ,este manastire de maici ,cu vechime din sec.18,fondata de vistierul c-tinSamurcasi.Intram pe o poarta de lemn intr-o curte cu pomi umbroso si mult spatiu verde ,pe alei marginite de flori .In fata noastra apare manastirea in care se intra print-un pridvor cu 4 coloane mari in torsada ,in culoarea caramidei.In stiga se afla si pangrul de unde la iesire din manastire dupa inchinare ne luam luminari ,icoane ,eu imi iau icoana cu Maica Domnului care este intristata ,iar pe un fundal secundar se vede IISUS HRISTOS rastignit.Mai stam putin si pe banca sa admiram aceasta curte linistita si cu multa verdeata.Altarul manastirii era in perioada de pictura a icoanelor ,el fiind de fapt din 3 parti cu 3 hramuri :altarul mare ,central are hramul SF.Treime ,,cel din dreapta ,Adormirea M.D.,iar cel din stinga,Cuvioasa Paraschiva.
|