View Single Post
Vechi 14.12.2008, 22:39:11
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

MANASTIREA CLOCOCIOV
Manastire aflata la marginea orasului Slatina ,in judetul OLT,este manastire de maici,din sec 15,ctitor familia Buicescu,monument important din patrimoniul judetului Olt.Manastirea are hramul sfintii Arhangheli si a fost refacuta de M.VITEZUL, a carui pictura cu doamna Stanca se afla pe peretii de la intrare.Coborim mai multe trepte din piatra pina sa ajungem sa intram in manastire.O alee ne conduce la poarta clopotnita prin care intram in curtea frumos amenajata ,in care ni se prezinta drept in fata manastirea veche ,ctitoria de cei specificati mai sus.De jurimprejur sint chiliile si pe lateral stinga intram intr-o alta curte ingradita de chilii dar o alee ne conduce la manastirea noua ,recent pictata si care are inauntru spre inchinare o foarte frumoasa icoana a Maicii Domnului ,anume IERUSALIMITISA ,la care ne inchinam ,apoi cumparam de la pangarul aflat la stinga cum intram in manastirea noua ,luminari ,icoana asta frumoasa si o carte despre parintele VISARION,un duhovnic f.bun de la aceasta manastire ,care a avut un rol important in refacerea acestei manastiri la nivelul la care se afla astazi

MANASTIREA BRINCOVENI
Tot in judetul Olt se afla manastirea Brincoveni ,veche din sec 15,,manastire de maici cu hramul SFINTUL NICOLAE.Se intra printr-o poarta de fier forjat ,dupa ce parcurgem un drum nu prea lung de la sosea ;ne apar in fata zidurile manastirii ,iar in stinga casa de cazare cu un etaj.Intram printr-o poarta clopotnita si ,fiind tirziu ,sintem invitati in stinga curtii la sala de mese .De jur imprejur sint chilii ,un grup sanitar si in fata salii de mese o fintina cu apa buna de baut.A doua zi de dimineata intram sa ne inchinam ,slujba era deja inceputa,ne inchinam la icoana MAICII Domnului din manastire ,admiram icoanele de pe iconostas si apoi vizitam muzeul ,unde sint obiecte valoroase si vechi ,unele aduse de la manastirile din Bucuresti demolate de Ceausescu .Ni s-a spus ca sora lui ,Barbulescu,a avut grija pe ascuns sa aduca aceste obiecte aci ,tot ea protejind pe cit a putut manastirea de alte eventuale urgii .Am admirat in muzeu o fresca cu MARTIRIUL LUI CONSTANTIN BRINCOVEANU SI A FIILOR SAI .Asa am ami vazut una la manastirea BRINCOVEANU de la Simbata de sus.Trecem in curtea a doua ,unde de curind a fost reamenajat izvorul cu apa tamaduitoare in dreapta cu o icoana a M.D. si o teava prin care tocmai a reinceput sa curga firav apa .Intram in a doua biserica cu picturi mai vechi,admiram picturile ,ne inchinam si apoi incercam sa ne luam apa tamaduitore de la acest izvor ,caruia numai in acea zi i s-a restabilit legatura cu exterirul ,fiind terminte lucrarile la el

MANASTIREA TIGANESTI
Situata aproapre de orasul Ploiesti ,manastirea este de maici ,din sec .17,ctitorie a banului Radu Golescu ,pe terenul donat de Matei Tiganescu ,de unde provine si numele manastirii,cu hramulAdormirea Maicii Domnului.Aci intri ca intr-un sat ,cu multe case ,care sint ale maicutelor .Intram printr-o poarta clopotnita in curtea manastirii ,unde in stinga ,se afla o fintina de la care ,dupa inchinare in manastire ne luam apa f.f.buna si rece sa bem si pentru drum.In manastire cum intrm se afla foarte multe icoane mari ,sf STELIAN in stinga ,o cruce in dreapata mare ,ne inchinam si intram in manastire unde iar sint icoane frumoase si in stinga si in dreapta ,ale M.D.si ale Mintuitorului ,sf.Nicolae ADMIRAM SI NE INCHINAM LINGA ICONOSTAS, LA ICOANA FACATOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI ,aurita si cu un sirag de cadouri,lantisoare si cruciulite de la cei care s-au rugat la aceasta deosebita icoana si le-au fost ascultate rugile.La iesire mai raminem un pic pe banci sau la o masa linga o fintina ,dar de la care nu am luat apa .In curtile de la case erau vie ,pomi fructiferi .Am fost sa vizitam si atelierul de tesut materiale pentru haine preotesti,unde domnea o curatenie si ordine .La un loc erau expuse bucati din fiecare material tesut pt alegere si eventual comanda.Am cumparat de la pangar ,ce se afla afara linga poarta manastirii spre usa de intrare la muzeu ,icoana renumita de la Tiganesti ,dar si harta Romaniei cu icoana Maicii Domnului in centru ,pt lipit la masina,avind tricolorul pe toata suprafata hartii.Am plecat cu putin regret de la acest loc plin de liniste .

MANASTIREA SINAIA
Situata in renumita statiune intr-un peisaj superb ,manastirea este inconjurata de ziduri albe,Intram pe o poarta unde in stinga bem apa de la o fintina cu ciutura,apa f,buna si rece .Manastirea ne apare maiestuoasa ;urcam intr-un pridvor incadrat de 4 coloane mari ,dar care nu sint in torsada ,ca la Samurcacesti .Admiram pictura foarte frumoasa din manastire ,care este pe un fond turcoiz ,zic eu,Intemeiata de spatarul Mihai Cantacuzino in sec 17 ,are hramul Sfinta Treime .Este manastire de calugari .In naos pe peretele din dreapta usii de la intrare este pictat regele CAROL 1 ,iar in stiga regina Elisabeta.La iesire vizavi de intrarea in incinta manastirii ,coborim treptele si sintem imbiati de o scrire cu negru sa intram pe o usa mica ce da in spre biserica mica ,inconjurata de chilii ,cu ziduri albe ,recent repictata si care are hramulAdormirea M.D.Intru si in cavoul cunoscutului om politic Take Ionescu,unde scrie despre activitatea lui politica [de ar fi ai nosrti politicieni actuali asa ca el ,dar nu stiu de ce nu sint in stare sa ia ex.de la el]In spate se afla si mormintul acoperit cu o placa de piatra frumos sculptata.Ies pe aceeasi mica usa din acesta curte ,unde pe portalul semicircular scrie pace celor ce pleaca ,pe cind pe partea dinspre intrare scrie pace celor ce intra.Nu mai intram si la muzeul manastirii care se afla in dreapta ,ci ma indrept spre drumul ce duce spre castelul Peles ,si ma uit la tarabele numeroase ce se intind pina sus spre muzeu ,unde gasesc de toate amintiri,cusaturi populare ,posete ,genti ,baticuri, obiecte artizanale,chiar si porumb fript!,imbracaminte...s..a..
Reply With Quote