View Single Post
Vechi 14.12.2008, 22:40:01
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

MANASTIREA CARAIMAN
Situata in BUSTENI ,la poalele masivului CARAIMAN ,manastirea care-i poarta numele ,ofera din pozitia ei o panorama splendida a masivului Bucegi cu crucea de peCaraiman ,coltii morarului ,costila ..sa tot admiram aceasta splendida panorama!!.Dupa ce urcam cam 10 minute printr-o padurice in care ajungem dupa ce trecem un podet peste un piriu .admiram manastirea din lemn maramuresana si aghiasmatarul ,rotund cu vitralii ,aflat in jurul unui brad cu aspect de candelabru cu 6 brate ,in care se afla un clopot si o toaca,iar in virf o cruce din becuri ce lumineaza frumos noaptea .Aci s-a aratat Maica Domnului de citeva ori staretului acestei manastiri ,par.GHERONTIE PUIU.Alaturi de aghiasmatar,in dreapta, se afla manastirea noua in rosu la acea data ,iar mai in dreapta, chilii in constructie .In fata noastra spre munte se afla clopotnita.Intram in biserica de lemn ,unde nu e voie sa pozam nici sa filmam ,unde la acea ora era vecernia .Ne inchinam la icoana foarte mare si veche a Maicii Domnului ,gasita de parinte intr-un copac in padure ,facuta sul ,care mi se pare mie a fi deosebita,apoi plecam la staretie sa dam pomelnice,Acolo il gasim pe parintele staret,CU OCHI DE UN ALBASTRU INTENS ,un om smerit ,care nu prea vrea sa-i fie sarutata mina ci le indeamna pe credincioase sa mearga la AGHIASMATAR SA SE ROAGE ACOLO.Merg si eu dupa aceea la aghiasmatar ,unde sint foarte multe icoane in jurul bradului descris mai sus ,unde foarte multa lume se roaga.Plecam apoi si la cele doua pangare aflate pe aleea de la iesirea spre spatele manastirii ,cum ar veni,ne luam mir de la Ierusalem ,iconite ,cartea cu povestea parintelui Gherontie.Acesta manastire parintele staret a ridicat-o la dorinta Maicii Domnului SI ARE HRAMUL INALTAREA SFINTEI CRUCI.Este o manastire cu har deosebit care ma face sa mai doresc sa revin ,dar nu in graba ,cum se intimpla de obicei si din pacate in pelerinaje ,ci pe cont propriu ,fara graba .Si Maica Domnului mi-a ajutat in acest an ,dupa doi ani ,sa ajung la acesta manastire ,iarna, de aceasta data.

MANASTIREA PREDEAL
Situata la intrarea in Predeal,dinspre Busteni,urcam o panta si ajungem la o manastire mica cu icoane vechi ,in curtea careia intram pe o poarta clopotnita ,pictata .Admiram in dreapta noastra o fintina acoperita ,frumos ingradita cu gard de lemn ,care are o apa f.buna si rece .La ea ajungem de pe aleea principala pe o alee incadrata de flori galbene.Manastirea este de maici si are hramul Nasterea Maicii Domnului .Esta din sec 17,este mica si cu picturi foarte vechi ,intram ,ne inchinam ,dam pomelnice ,,la iesire cumparam de la pangarul aflat linga intrare ,luminari si alte obiecte ;merg si la cimitirul eroilor dinspre altar, unde se afla si un monument din marmora neagra pe care scrie 4 versuri din poezia frumoasa a lui Radu Gyr ,Ne vom intoarce intr-o zi.Mai stam putin in aceasta atmosfera de liniste ,admirind florile ,iarba si padurea care continua aceasta curte a manastirii ,apoi plecam.

MANASTIREA LAINICI
Situata pe Valea Jiului ,o vale mai salbatica ca si peisaj ,este chiar la sosea.Este manastire de calugari ,,ctitorie boiereasca din sec 18,avind doua manastiri ,prima in stihga intrarii cu hramul Intrarea in biserica a M.D. ,iar cealalta noua proaspat pictata ,aflata dupa cea veche ,tot in stinga ,dar mai in spate asezata,cu hramul Izvorul tamaduirii.Aceasta din urma are in pridvor in stinga cum intram icoana MAICII DOMNULUI grabnic ajutatoare ,icoana facatoare de minuni pt. cei care se roga ei cu credinta.Intram in manastire pe o poarta de lemn ,dar care nu este stil maramuresan ,frumoasa ;dupa inchinare in cele doua manastiri si admirarea picturilor mai noi din manastirea noua ,dar si pe cele vechi din prima manastire ,admiram curtea ce are vizavi staretia ,iar imprejur chilii ,admiram si peisajul frumos montan si apoi intrm la pangarul din piatra aflat linga intrare,unde gasim o multime de carti ,icoane ,CD si casete cu muzica religioasa si acatiste .Foarte bine aprovizionat acest pangar de la man.Lainici cu de toate.Asa da!

MANASTIREA RARAU
Situata aproape de frumoasa statiune Vatra Dornei INTR-UN PEISAJ DE VIS .De la statiune urcam cu microbusul de-a lungul vaii Bistrita ,care este lata aci ,iar intr-un sat,CRUCEA, o facem la stinga si urcam pe un drum nu prea bun pe care nu pot urca autocarele ci doar microbusele ,iar masinile mici pot ,pt cine vrea sa –si chinuie masina !!.La o statie meteo ,coborim din microbus si urcam pe jos 800 metri ,microbusul urcind gol pina la manastire.Aci pe jos ni se dezvaluie o panorama muntelui RARAU greu de descris in cuvinte !!Dar incepe o ploaie marunta care intuneca peisajul .Apare jos in stinga noastra un susur de vale .Ajungem si la manastire in curtea careia intram printr-un portal din piatra,ce ne indica printr-o pictura hramul manastirii Adormirea Maicii Domnului.In curtea manastirii vedem in fata o manastire de lemn ,destul de mica ,ce a fost reconstruita de Petru Rares ,drept multumire ca sotia si copii lui au fost ascunsi de calugari cind el a fost schimbat de la domnie,In stinga se vad chiliile si locul de cazare pt pelerini ,apoi noul paraclis ,care era inchis atunci asa ca nu am putut admira picturile ,apoi in jurul manastirii sint niste cladiri mai vechi ,chilii ,staretie.La intrarea in biserica de lemn ,se afla pisania si la usa de intrare din hol in biserica strajuieste pe usa, pictat arhanghelul MIHAIL ,cu sabia lui de foc.Intram in biserica modesta ,care are putine icoane atirnate pe peretii de lemn ,iar in fata iconostasului pe stinga ne inchinam la icoana facatoare de minuni a MAICII DOMNULUI de la Rarau, renumita ,care izvoreste mir uneori ,din care nu ni s-a dat ,decit in ziua de Sintamarie mare [am auzit ca s-ar da]..Dupa inchinare se trece pe sub icoana aceasta ca si pe sub aceea de la manastirea Neamtu.Nu am gasit atunci nici o carte scrisa de Sandu Tudor ,adica ieroschimonahul DANIIL ,care de la manastirea ANTIM ,a venit la RARAU ,de unde a fost dus de comunisti si inchis ,murind in puscarie ,neavind alta vina decit marturisirea credintei ortodoxe.El face parte din rindul sfintilor care trebuie canonizati de BOR.Am plecat de la aceasta manastire dupa ce am dat pomelnice ,am aprins luminari ,am cumparat aceasta renumita icoana .Exista si o carte cu minunile pe care le-a facut aceasta Icoana a M.D.celor care i s-au rugat cu credinta .As dori sa mai revin la aceasta manastire ,care mi s-a parut a fi foarte modesta ,in acest peisaj splendid,dar deloc modesta prin trecutul ei si prin icoana pe care o pastreaza,ocrotitoare a acestui loc de sihastrie.
p.s.As dori la anul viitor sa trec prin singura trecatoare pe care nu am trecut-o, pasul Rucar-Bran ,sa vad manastirilede lg. Cimpulung Muscel,sa revad manastirile din Dobrogea ,man.Ciolanu ,Zamfira,RARAU ,Lainici,BISERICANI ,cind va fi gata.
Reply With Quote