Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga
Frate vasinec persecutii impotriva iudeilor la scara mare in imperiul roman nu au exista, iar a spune ca, crestinii au fost persecutati pt ca era considerati evrei e o mare prostie, iar epistola pe care eu o citez este o scriere crestina de prin anul 197, deci poate fi integrata in perioada numita "a parintilor apostolici" adica acei parinti ai Bisericii care au conscut pe unii din sfintii apostoli
|
Au avut loc doua razboaie crancene intre romani si evrei; in anul 67 romanii au distrus Ierusalimul si Templul. De obicei nu faceau gesturi din astea. Inseamna ca au fost suparati tare. In plus, evreii au fost imprastiati prin imperiul roman, multi dintre ei ca scalvi. Apoi, in anul 132 a urmat revolta condusa de Bar Kohba. Si nu a fost o joaca. Cam 3 ani de zile evreii au reusit sa se constituie ca o comunitate independenta si sa puna probleme romanilor. Va dati seama ce a urmat dupa aceea. Cum erau vazuti evreii? Cum erau tratati? Crestinii mai aveau in comun cu evreii pazirea zilei a saptea (nimic nu a desfiintat aceasta zi binecuvantata si sfintita de Dumnezeu, de la creatie). Si, cum nu era placut sa fii confundat cu evreii, s-a trecut treptat la pazirea zilei pe care o tineau romanii; ziua soarelui (ziua intaia a saptamanii).
Nu am contrazis scrierea pe care ati postat-o. Din aceasta scriere, chiar reiese teama de a avea ceva asemanator cu evreii. Crestinii nu mai faceau taierea imprejur sau alte obiceiuri evreiesti. Dar ziua a saptea o pazaeu.
Faptul ca in primul secol, crestinii serbau ziua a saptea este recunoscut si de catre istoricii ortodocsi Calist Botoseneanu si Ieromonahul Gabriel Rascaru (vor mai fi si altii, dar nu-i stiu eu).
Gabriel Rascaru Ieromonahul, in Liturgica Bisericii Ortodoxe , ed. 1876, pg. 94, scrie: "Sambata s-a serbat intrucat priveste ca Lege morala si in secolele primitive ale crestinismului".