Pe mine ma amuza anunturile respective, mai ales cand au si poze. Sub diverse denumiri apare "parintele Anderson, proaspat intors din America de Sud cu leacuri minunate", de parca s-a intors Florin Salam de la Roma cu o noua piesa (cunoscatorii stie, sic).
Sau, in locul parintelui, avem o maicuta, de fapt cineva in niste straie de calugarita. Oameni imbracati simplu si "plini de har", cu strictul necesar pe masa (o cruce, o Biblie si un sirag de matanii). Inainte erau niste tiganci grase cu bindi in frunte si cruci de aur de trei kile. Acum, pentru ca imaginea asta alunga potentialii clienti, s-a trecut la racolarea celor care se declara credinciosi dar cred in magie - genul de oameni care daca s-ar duce la vrajitoare ar accepta "numai magie alba".
Marketing, domnule, marketing!
Iar acum, ca toata lumea lucreaza cu magie alba, a venit cineva care lauda magia neagra ca fiind mult mai puternica decat magia alba. Tare ma amuza, zau asa. E ca un fel de tendinta in moda, sunt curios ce vor mai scoate la anul.
Acum un timp se bateau in numarul de aparitii la TV sau in "congresele de vrajitoare" la care au mers (imi aduce aminte de druidul Panoramix, din celebrele desene animate frantuzesti Asterix si Obelix - numai el mergea la congrese

).
Cand am fost ostas in armata, un locotenent-colonel avea o vorba: "cine-i prost sa moara". E cam dura, insa e adevarata. Daca vrem sa crestem responsabilitatea personala a romanilor, trebuie sa-i lasam sa-si vanda singuri casele ca sa dea bani la vrajitoare. Numai prin puterea exemplului ceilalti se vor tine la distanta. Menajarea acestor idioti nu face decat sa le sporeasca numerele. Nu te forteaza nimeni sa le dai bani, sa te duci la ele. Nevoia de vindecari miraculoase nu e o scuza pentru prostia de a crede ca vrajitoarele astea sunt in stare de ceva.
Din partea mea sa ajunga la sapa de lemn, asa cum destui au ajuns pentru ca le-au dat bani sa-si ridice palate si pagode.
Si o completare: cineva mai sus spunea ca anunturile sunt ilegale. Pai draga doamna sau domnisoara, revista sau ziarul care publica nu raspunde de veridicitatea acestor anunturi, raspunderea apartine celui care a dat anuntul. Acesta poate fi dat in judecata pentru publicitate mincinoasa, sau chiar inselaciune, insa sunt slabe sanse de castig in instanta, pentru ca vrajitoarea se poate mereu apara spunand ca a incercat tot ce-a putut, put si simplu n-a reusit.
Iar orice judecator cu capul pe umeri refuza astfel de cazuri, sau gaseste ca nu s-a comis nici o infractiune. Iar prostul ramane cu banii luati.
Daca va intrebati ce parere am despre cei care se duc la vrajitoare ca ultima speranta pentru un parinte bolnav de cancer, de exemplu, o sa va spun ca si despre ei am aceeasi parere: sunt niste fraieri, niste batuti in cap. Eu in situatia lor n-as face asta si oricat de disperat as fi nu as crede balivernele vrajitoarelor.