mila voiesc, iar nu jertfa..
sarutarea icoanelor dupa Sfanta Impartasanie..
motivul cu "sarutarea lui Iuda" nu l'am mai auzit niciodata si mi se pare total lipsit de temei.. tinand cont ca ceea ce primeste sarutarea este tot ceva sfintit.. o icoana, mana unui preot sau un om.. plus ca Dumnezeu vede inima celui care da sarutarea..
unul dintre motivele cat de cat logice pe care le'am auzim este urmatorul.. exista posibilitatea, oricat ar fi aceasta de mica, ca o particica din Sfintele Taine sa ramana pe buzele celui ce s-a impartasit.. si, sarutand icoana, o particica minuscula din Vinul sau Painea primita sa ramana lipita pe icoana.. in acest caz, urmatorul inchinator ar putea lua acea infima particica..
alt motiv este urmatorul.. avand in vedere scara de valori a Ortodoxiei, in care Hristos este ultima treapta cu putinta de atins.. in urma unei priviri simple, intelegem ca odata uniti cu Hristos, toate celelalte trepte se suspenda (pe moment).. avem nevoie de asistent pana ajungem la medic.. odata ajunsi la medic, nu mai ne intoarcem spre asistent..
legat de ordinea importantei, am si o amintire.. eram la Manastirea Turnu.. si vad doi parinti.. merg sa iau binecuvantare si sa caut cazare.. amandoi erau imbracati identic.. iau binecuvantare de la primul si, cand sa iau binecuvantare si de la al doilea, acesta din urma zice.. "daca ai luat binecuvantare de la parintele staret, este de ajuns.." atunci mi'am dat seama ca primul era staretul..
trecerea prin fata Sfintelor Usi..
tin sa precizez ca ceva se intelege gresit aici.. legat de raportul dintre barbat si femeie, in privinta trecerii prin fata Sfintelor Usi.. amandoi au aceeasi prioritate si acelasi acces.. sau au voie amandoi sau nici unul..
parintele Ilie Moldoveanu spune ca "motivul pentru care femeia nu are voie sa intre in Sfantul Altar, este acelasi pentru care nici barbatul nu are voie sa intre.." si anume.. cine oare se poate crede vrednic sa paseasca pe locul sfant in care zilnic se aduce Jertfa Fiului lui Dumnezeu.. in care ingerii stau de fata, in chip nevazut ?! cel care crede ca barbatul are voie sa intre in Sfantul Altar pentru faptul ca este barbat, sa raspunde la intrebarea retorica de mai sus..
in Vechiul Testament, doar Marele Arhiereu intra in Sfanta Sfintelor, si acesta doar o data pe an, ca sa aduca jertfele de trebuinta pentru popor.. si acesta cum intra? legat de picior cu o sfoara, in caz ca ar fi murit acolo, nimeni sa nu intre dupa el, ci sa-l traga afara cu sfoara.. si noi ce facem azi in Sfantul Altar? .. unde este mult mai mult decat in Sfanta Sfintelor din Vechiul Testament..
prin fata Usilor Imparatesti nu trece nimeni, in semn de respect si dragoste de Dumnezeu.. acest privilegiu se lasa doar preotului, ca inger in trup, si celor unici cu Hristos in Sfanta Impartasanie..
icoane pe alt perete decat cel de rasarit..
gandeste'te la un singur lucru.. ai intrat vreodata intr'o chilie ? daca da, inseamna ca deja ti'ai raspuns.. daca nu, iti spun eu.. toti cei patru pereti sunt plini de icoane, de sus pana jos.. pe net se gasesc poze cu chilia Parintelui Cleopa..
spre exemplu.. peretele de rasarit al camerei mele este din ciment.. am dat vreo cateva gauri cu bormasina cu percutie, insa nu era cea mai buna solutie sa fac ciur peretele.. asa ca am umplut peretele de sud, care este din BCA si care nu are nevoie de bormasina cu percutie pentru a fi gaurit..
nu exista loc in care sa nu fie Dumnezeu.. in cer, in pamant, in rai si in iad..
"mila voiesc, iar nu jertfa !" zice Domnul
daca sarutati din greseala o icoana, nu disperati, ci cereti'va iertare ca nu ati fost atenti.. daca vedeti pe cineva sarutand o icoana, dupa Sfanta Impartasanie, taceti.. si lasati pe altul sa'l invete.. sau spuneti'i cu drag..
asemenea si daca trece cineva prin fata Sfintelor Usi.. ganditi'va ca poate e prima zi lui la Biserica.. iubiti'l si nu'l atentionati pe loc.. ci mai tarziu, intre patru ochi..
seara cu pace.
|