<< Exista multi oameni rai, care nu vor sa fie rai >> : Am fost odata la parintele Arsenie Boca- Dumnezeu sa-l odihneasca ! -, la Bucuresti , cu un student la teologie de atunci, care acuma-i preot. A fost asta in 1965. Si parintele, vorbind cu el, dar ca sa aud eu, i-a spus un cuvant care mi-a ramas mie pentru cealalta vreme a vietii mele si cred ca si pentru vesnicie. N-am sa-l uit niciodata ! Zice : "Uîte, mai frate. O sa fi preot. Sa fi intelegator de neputinta omeneasca !" Nici nu va puteti inchipui cat m-am gandit eu la cuvintele acestea, de atunci incoace ; cat le-am urmarit in viata mea si in viata oamenilor. Si mi-am dat seama ca neputinta omeneasca este o realitate. Sunt atatia oameni rai in lumea asta , si ei nu vor sa fie rai. . . Noi trebuie sa intelegem rautatea lor de pe pozitia noastra, din situatia noastra. Sa intelegem ca ei insisi sunt nemultumiti de rautatea lor- "Pe cel rau rautatea il ucide", ii scris in Psalmi. Pomenirea de rau, spun parintii cei duhovnicesti, ca e o rautate fara margini, e o rautate ca o rugina care mananca sufletul ; rautatea-i cui infipt in suflet. Pomenirea de rau, nemultumirea, neiertarea este viermele mintii. Un parinte spune ca " raul sa-l scrii pe apa " . ( Arhim. Teofil Paraian , Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus- Jud. Brasov )