Eu stiu despre preotul Daniel Horga ca este cautat pentru Sfinte Masluri, nicidecum pentru ghicit. Imi amintesc ca si la parintele Gabriel Nicu venise un om care fusese gresit informat sa-i prezica parintele viitorul. Parintele a inteles acest lucru si, in timpul Sfantului Maslu, cand l-a miruit, i-a spus cu ce se ocupa si ce probleme de sanatate avea, explicandu-i si lui ca nu este un ghicitor de rand, totusi...
Poate era mai bine sa fiu comparata cu un broscoi hipnotizat, nu de alta, dar parintele Gabriel era inconjurat de multi oameni care veneau la Gresia ori la Boranesti, DIN INTERES, pentru a-si rezolva anumite probleme. Cine incerca sa se apropie de parintele mai mult decat se cuvenea, era indepartat prin puterea rugaciunilor parintelui. Ispite existau. Existau si oameni care incercau sa-l maguleasca in chip fatarnic. Parintele stia ca au un rol si ei in toata povestea si pe unii ca acestia ii tolera cu stoicism. Toti cei care i-au facut rau intr-un chip sau altul erau oameni de acest tip.
Eram de curand venita la parintele si, afland ca dumnealui citeste gandurile l-am supus la o proba. Intr-o seara, in timp ce ma rugam, m-am adresat si parintelui cam asa: ,,Parinte, nu-i mai lasati pe oameni sa va numeasca ,,Sfantul Parinte", caci va arunca in mandrie." Ca sa-mi arate ca a inteles mesajul meu care era transmis doar in gand, mi-a vorbit despre acesta in duminica urmatoare. Apoi, dupa cateva duminici le-a interzis credinciosilor sa-l mai numeasca asa.
Pentru parintele, eu eram ,,barbatul acela". Cand in predica era nevoit sa faca o observatie care se referea strict la mine, asa se exprima. Numele cu care activez pe forum parintele mi l-a spus mai intai. Din fericire, eu am inteles la timp ca trebuie sa ma incadrez in disciplina propusa de parinte.
Poate ca o discutie cu adevarat serioasa ar elucida multe aspecte.
|