De ce botezul se plateste? Nu este normal sa fie facut gratis de catre preoti? In fond, primesc un alt enorias, un alt suflet este incredintat lui Dumnezeu, cum poti sa iei bani ca sa botezi un copil? Sau de ce trebuiesc platite nunta si inmormantarea? Sunt o multime de tineri care nu se casatoresc pentru ca nu au bani sa faca nunta la Biserica, fac numai cununia civila.
Preotii au salarii de la stat, de fapt Biserica Ortodoxa Romana este singura institutionalizata, in care angajatii sai sunt platiti din banii statului. In Constitutie sunt trecute in legalitate toate religiile si confesiunile, dar totusi nu exista de exemplu preoti catolici platiti din banii statului.
Sunt de parere ca botezul trebuie facut atunci cand ai discernamant, cand esti suficient de matur ca sa alegi pentru tine, nu mi se pare normal sa aleaga parintii. Cati crestini ortodocsi sunt in Romania care merg la Biserica doar o data pe an? Se pot numi ei persoane religioase in adevaratul sens a cuvantului? Acei oameni au fost botezati cand au fost mici, dar ei nu au avut sansa sa aleaga pentru ei ce religie vor sa urmeze, sau daca vor intr-adevar sa urmeze o religie.
Eu am fost botezata ortodoxa cand eram mica, dar nu ma identific in totalitate cu aceasta religie. Merg la Biserica, ma rog lui Dumnezeu, ii multumesc cand ma ajuta; insa sunt multe lucruri de care sunt confuza si nesigura. Cum ar fi acest obicei (de fapt nu mai e obicei, ca mai primesti si chitanta pe deasupra) sa platesti botezul, nunta, inmormantarea. Cum pot eu sa intru in Biserica si sa pup mana preotului cand vad la stiri numai grozavii despre preoti? Cum pot eu sa urmez intocmai cuvantul Bibliei cand ea a fost scrisa de oameni, cand se aud zvonuri ca se va intruni un consiliu care doreste sa rescrie Biblia? Cine le da oamenilor alora dreptul sa scoata sau sa adauge pasaje in Biblie? Sau cine le-a dat dreptul oamenilor de acum 2000 de ani sa intocmeasca Biblia, scotand anumite evanghelii? Ca azi se stie ca exista mai multe evanghelii dar care nu au fost introduse in Biblie.
Am nevoie de niste raspunsuri clare si logice, nu de eternul "Crede si nu cerceta".
|