View Single Post
Vechi 08.12.2006, 17:04:02
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Luly
Se pare ca tu stii care e adevarul de afirmi ca ortodocsii oficiali (BOR) sunt putin departati de ortodoxie. Tu stii ca schimbarea calendarului (acea "putina" departare) nu e corecta si ca a dus la departarea de Adevarata Ortodoxie. Prin punerea in ghilimele a cuvantului "oficial" admiti faptul ca mai este o Biserica Ortodoxa neoficiala care nu s-a departat de ortodoxie(Biserica Ortodoxa de Stil Vechi), ci a pastrat-o. Se pare ca te contrazici singur.
Cand am scris acele randuri nu m-am gandit la BOSV. Incercam sa raspund la o intrebare delicata, daca se mantuiesc si ne-ortodocsii. Parerea mea este ca nu trebuie sa ne hazardam in a da sentinte. Stie Dumnezeu mai bine ce este in inima fiecaruia. Eu cred ca se vor mantui si unii din cei care oficial nu fac parte din ortodoxie. Dumnezeu are intelepciunea si puterea de a fi deasupra regulilor omenesti.

Da, este adevarat ca exista lucruri de indreptat in ortodoxie. Unul dintre ele ar fi diversele schisme, mai ales din spatiul slav si grec. Am intrat odata din intamplare pe un site (in engleza) despre "adevarata biserica ortodoxa", am citit istoricul acesteia si am ramas complet dezorientat, am pierdut firul istorisirii. Pe scurt, era un lung sir de schisme, dezbinari, certuri, orgolii, anateme, siguranta detinerii harului, siguranta ca ceilalti l-au pierdut s.a.m.d.

Sunt unul dintre cei care au criticat pe acest forum papalitatea, centralismul si juridismul roman, indepartarea de traditie, rationalismul excesiv. Numai ca nu pot fi de acord cu dezbinarile , nationalismul, superstitiile si bigotismul din spatiul ortodox. Extremele nu sunt bune. "Calea de mijloc este imparateasca". Occidentul are nevoie de mai multa traire (contemplatie), Rasaritului ii trebuie mai multa disciplina si ratiune. Am citit undeva o paralela sugestiva Orient-Occident apartinand Sf. Nicolae Velimirovici. Sper sa o gasesc si sa o postez.