Subiect: Spovedanie
View Single Post
Vechi 26.12.2008, 19:47:50
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de diogene1967 Vezi mesajul
Nu sunt nici preot, nici un mare credincios, sunt un crestin ortotox pacatos, ca multi altii sau chiar mai mult decat ei...
Am citit aici o multime de pareri si vreau sa le spun si pe ale mele:
Ar fi bine chiar de scris o carte despre RANDUIALA SPOVEDANIEI SI A SFINTEI IMPARTASANII...
Cateva reguli pe care le stiu si le recomand tinerilor in acest sens:

1.Duhovnicul se poate alege...Daca de copil ti-a fost dat sa ai un duhovnic de care nu-ti place sau daca simti ca se poate sa ai pe cineva mai bun, ai dreptul sa ti-l alegi.Cum facem asta?Mergem la Sfanta Liturghie, in mai multe locuri, la mai multe biserici, in parohii diferite sau manastiri diferite.Unde ni se pare slujba cea mai frumosa, cea mai miscatoare,cea mai povatuitoare, acolo putem zabovi sa ne alegem duhovnicul...Dupa ce l-am ales, trebuie mai intai sa-i cerem dansului acordul sa ne primeasca, iar daca avem acest acord de principiu, mergem la preotul la care ne spovedisem pana la momentul alergerii ii cerem dezlegarea sau binecuvantarea, dupa care ne vedem de viata noastra.SE SPUNE CA IDEAL AR FI SA AVEM ACELASI DUHOVNIC PE TOT PARCURSUL VIETII.Daca acest lucru nu este posibil, sa incercam sa nu il schimbam acusi,acusi, sau oricum daca suntem nevoiti sa facem acest lucru sa nu facem nimic fara acordul celui dinainte.
2.Nu putem lua aghiazma mare de capul nostru, chiar daca am postit un post intreg si nu am apucat sa ne spovedim.Aghiazma mare nu se ia decat noua zile de la Boboteaza inainte de anafora si in rest, doar cu binecuvantarea preotului (duhovnicului).
De mentionat ca aghiazma mica se ia,pe cat se poate,in fiecare dimineata, dupa anafora mai putin in zilele cand esti impartasit si mai putin in cele noua zile dupa Boboteaza.
3.Daca esti fata nu poti merge sa te spovedesti in cazul in care ai perioada critica (ciclu).Iti poti organiza in asa fel timpul incat sa poti merge mai la inceputul sau la sfarsitul postului, astfel incat in aceasta perioada nefasta sa nu te atingi de vasmantul parintelui.Nu mai spun de faptul ca e interzis cu desavarsire sa te impartasesti la vremea respectiva...
4.Sfanta impartasanie se poate primi de catre orice credincios doar astfel:
-daca s-a impacat cu toata lumea;
-daca si-a savarsit canonul dat de parintele duhovnic;
-daca si-a facut rugaciunile pentru impartasanie care se gasesc in anumite carti de rugaciuni (cele care depasesc 3-4 lei ca pret);
-daca a participat la Sfanta Liturghie in ziua cand se impartaseste.Aici doar oamenii bolnavi si ce care au dezlegari speciale de la duhovnic au voie sa primeasca Sfanta Impartasanie.
ATENTIE: in cazul in care nu respecti toate acestea, foc ai putea lua in gura si mai rau ti-ai putea face...
Recomand in acest sens, o carte de mare si bun folos, ce poate fi procurata din librariile ortodoxe sau direct de la Bisericile si Manastirile noastre, intitulata : " Calauza Canonica", scrisa de Ieromonah Simeon Adrian . Pe coperta are poza icoanei Sfintilor Arhangheli Mihail si Gvril. Cartea are 120 de pagini si este de un real folos. Din cuprins : Marturisirea ; Ce este pacatul ; Care sunt pacatele grele; Ce este viciul ; Ce este ispita ; Cum putem birui ispitele : Ce ne invata Biserica despre pedeapsa pacatului ; Ce este marturisire ( spovedania ) ; De ce trebuie sa ne marturisim ; Cum trebuie sa ne pregatim pentru marturisire ; Cum trebuie sa ne marturisim ; Indreptar de spovedanie ; Calauza canonica ; Postul si canonisirile ; Cand ii lasa in pace diavolul pe crestini ; Dupa spovedanie sa ne alimentam cu cugetari duhovnicesti- Note bibliografice si prescurtari. Cartea este tiparita la editura "Pelerinul"din Iasi si a fost distribuita in toata tara. S-a tiparit cu binecuvantarea Prea Sfintitului Calinic , Episcopul Argesului. Sa va fie de folos . Doamne ajuta ! +