02.01.2009, 08:34:46
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
|
|
Psalm 12
TÎLCUIREA PSALMULUI 12 Întru sfîrșit, Psalmul lui David. Marele David a adus către sine și Psalmul acesta, nefiind gonit însă de Saul, ci de Avesalom. Cele din vremea lui Saul erau mai înainte de păcat, și pentru aceea se ziceau cu multă îndrăzneală, iar cele din vremea lui Avesalom sînt după păcat, și de aceea cuvintele sînt amestecate cu plîngere și suspin.
Pînă cînd, Doamne, mă vei uita pînă în sfîrșit?
„Uitare”, a numit întîrzierea ajutorului, și se roagă să nu fie uitat „pînă în sfîrșit”, adică să nu fie lipsit de tot de dumnezeiasca Pronie.
2 Pînă cînd întorci fața Ta de către mine?
Graiul acesta l-a pus din metafora celor ce se mînie și nu voiesc a-i vedea pe cei ce le-au greșit. Pentru care, după puține, zice: „Caută spre mine și mă miluiește.” Și - nici „față” înțelegînd pe „față”, nici „întoarcere” pe „întoarcere” - iarăși închipuie cuvîntul din lucrurile omenești.
3 Pînă cînd voi pune sfaturi în sufletul meu, dureri în inima mea, ziua și noaptea?
Mă sfarm cu inima noaptea și ziua, gîndurile le întorc și le învîrtesc: uneori nădăjduiesc că voi dobîndi iubirea Ta de oameni, alteori mă îndoiesc, și alteori iar opresc nădejdile cele bune.
4 Pînă cînd se va înălța vrăjmașul meu asupra mea?
Acestea se potrivesc să le zicem și noi cînd sîntem luptați de diavolul, pururea chemînd dumnezeiescul ajutor. Pentru că și prea-dumnezeiescul David se mîhnea, văzîndu-i pe vrăjmași mai puternici.
5 Caută, auzi-mă, Doamne Dumnezeul meu, luminează-mi ochii mei, ca nu cîndva să adorm întru moarte,
Fiind înconjurat cu noaptea primejdiilor, sînt ținut cu mîhniciunea ca și cu un somn. Arătîndu-se lumina ajutorului Tău, ar risipi noaptea primejdiilor și ar curma somnul mîhniciunii; dar, dacă vei întîrzia ajutorul, mă tem ca somnul să nu se prefacă întru moarte, făcîndu-se mai puternică scîrba decît gîndurile.
6 ca nu cîndva să zică vrăjmașul meu: Întăritu-m-am asupra lui. Cei ce mă necăjesc se vor bucura de mă voi clăti.
Să nu mă arăți bucurie vrăjmașilor, căci aceasta îmi este prea-de mîhnire mai mult decît toate.
7 Iar eu spre mila Ta am nădăjduit,
Și de aici este arătat că a zis Psalmul acesta după păcat, căci nu se bizuie la dreptate, ci la milă, și la aceasta zice că nădăjduiește.
bucura-se-va inima mea de mîntuirea Ta.
La mila Ta am acum nădejdile și, după ce voi dobîndi mîntuire și mă voi izbăvi de mîhnire, voi face cîntarea de laudă cu toată dulceața. Că a adăugat aceasta:
Cînta-voi Domnului, Celui ce mi-a făcut bine mie, și voi cînta numelui Domnului celui înalt.
Zice: Deși nu știu negrăita Ta fire, îmi ajunge mie să mă închin, și să laud numele Tău și să cer tot ajutorul Tău cel drept. Căci cred că-l voi dobîndi pe acesta chemîndu-l numai.
|