Psalm 15
TÎLCUIREA PSALMULUI 15
Scrisoarea stîlpului, Psalmul lui David.
Aici, mai-nainte vestește Patima Stăpînului, și Învierea și mîntuirea celor ce au crezut întru Dînsul. Iar deasupra-scrierea, pe lîngă moarte, a arătat și biruința, căci stîlpul nu se pune numai la morminte, ci se ridică și celor ce fac biruință, și se scrie ca să-i învețe acea biruință pe cei ce nu știu. Deci aceasta însemnează titlul scrierii stîlpului.
Păzește-Mă, Doamne, că spre Tine am nădăjduit!
2 Zis-am Domnului: Domnul Meu ești Tu,
Psalmul acesta s-a zis de către fața Mîntuitorului. S-a zis însă după firea Sa omenească, după cum aflăm multe ca acestea și întru Sfintele Evanghelii. Una este: „Părinte, de este cu putință, treacă paharul acesta de la Mine. Însă nu după cum Eu voiesc, ci precum Tu voiești.” Și: „Mă duc către Tatăl Meu și Tatăl vostru, și Dumnezeul Meu și Dumnezeul vostru.” Așa Îl aflăm pe Dînsul rugîndu-Se adeseori și genunchii plecîndu-i. Iar că acestea sînt ale firii omenești, și nu ale Dumnezeirii, ce nu are trebuință de ele, Apostolul ne învață arătat. Și zice așa, în Epistola către Evrei: „El, în zilele trupului Său, a adus, cu strigăt și cu lacrimi, cereri și rugăciuni către Cel ce putea să-L mîntuiască din moarte, și auzit a fost pentru evlavia Sa. Și, măcar că era Fiu, a învățat ascultarea din cele ce a pătimit. Și, desăvîrșindu-Se, S-a făcut tuturor celor ce-L ascultă pricină de mîntuire veșnică.” Cu Dumnezeu-Cuvîntul, Cel ce este desăvîrșit mai înainte de veci, s-a desăvîrșit însă și chipul robului[COLOR=#800080][1][/COLOR], care s-a făcut fără de patimă și stricăciune și fără de moarte. Deci a zis că Domnul a făcut acestea „în zilele trupului Său”, cînd avea trupul muritor: ele sînt toate omenești, și nu cuvenite lui Dumnezeu. Drept aceea, și în Psalmul acesta Mîntuitorul cere să fie păzit și de Sine Se păzește; că cere ca om, și dă cererea ca Dumnezeu, binevoind și împreună-lucrînd Tatăl Său. Iar acest cuvînt: „Zis-am Domnului: Domnul Meu ești Tu”, se aseamănă cu: „Mă duc către Dumnezeul Meu și Dumnezeul vostru.”
că de bunătățile Mele nu ai trebuință.
Că nelipsit ești și de dreptatea omenească nu ai trebuință, și orice bunătate ar face cineva, tot el se folosește, iar Ție nici un cîștig nu îți este de aici. Însă pe aceasta, Simmah a tălmăcit-o într-alt fel: „Vreo bunătate mie nu-mi este afară de Tine.” Zice: Tot venitul celor bune prin darul Tău îmi este mie.
Și amîndouă aceste tălmăciri se țin de blagocestie[COLOR=#800080][2][/COLOR]: că și noi de la Dumnezeu dobîndim bunătățile, și El de a noastră dreaptă lucrare nu are trebuință, ci pentru folosul nostru o legiuiește pe aceasta.
3 Sfinților celor de pe pămîntul Lui minunate a făcut Domnul, căci toate voile Sale sînt întru dînșii.
Aici, îi însemnează pe Apostoli și pe cei ce au crezut prin aceia, cărora zice că s-au făcut arătate minunile lui Dumnezeu, fiindcă au împlinit - zice - toate poruncile Mele.
4 Înmulțitu-s-au slăbiciunile lor, după aceea s-au grăbit.
Zice: Multe s-au ridicat dinspre toate părțile: năpădiri de noroade și de povățuitori de noroade, de împărați și de voievozi. Însă, biruindu-i pe toți, drumul l-au săvîrșit cu prea-multă grăbire și scopul l-au atins. Și se aseamănă acesta cu graiul apostolesc: „Cînd voi fi slab, atunci sînt puternic.”
Nu voi aduna adunările lor din sîngiuri, nici voi pomeni numele lor prin buzele Mele.
Iar pe aceștia - zice - care s-au sculat asupra lor, îi voi da la pedepse și voi ascunde pomenirea lor cu uitarea, încît înseși numirile lor să nu se mai știe cu totul.
5 Domnul este partea moștenirii Mele și a paharului Meu.
Se cuvine a ne aduce aminte de cele dintru al doilea Psalm, pentru că și acolo tot omenește a zis Tatăl către Dînsul: „Cere de la Mine, și Îți voi da Ție neamurile - moștenirea Ta, și biruința Ta - marginile pămîntului.” Iar în Sfintele Evanghelii, El Însuși a zis către Tatăl Său pentru Sfințiții Apostoli: „Părinte, aceia pe care Mi i-ai dat Mie ai Tăi erau și Mie pe dînșii Mi i-ai dat. Și nici unul dintre dînșii n-a pierit, fără numai fiul pierzării.” Ci, precum aici, rugîndu-Se, vorbește omenește, așa arată în alte părți că El este Stăpînul tuturor, că zice: „Oile Mele aud glasul Meu, și Eu le cunosc pe ele, și ele îmi urmează Mie și Eu le dau lor viață veșnică”. Și iarăși: „Încă și alte oi am, care nu sînt din turma aceasta. Și pe acelea Mi se cade Mie a le aduce, și glasul Meu vor auzi și se vor face o turmă și un Păstor.” Și omenește zice încă în Psalmul de față: „Domnul este partea moștenirii Mele și a paharului Meu”, numind „moștenire” împărăția neamurilor, iar „pahar” - moartea pe care a răbdat-o pentru noi. Așa zicea și în Sfintele Evanghelii: „Părinte, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta.” Mai descoperit, ar fi zis: Domnul este partea Mea și a Bisericii Mele, care este moștenirea Mea. Domnul este încă și parte a paharului Meu, adică a morții.
Tu ești Cel ce iarăși așezi moștenirea Mea.
N-a zis: „Cel ce Mi-ai dat-o”, ci: „Cel ce iarăși așezi moștenirea Mea”. Fiindcă omul, îndată ce s-a zidit, a luat stăpînirea tuturor și avea viață fără de moarte, iar după călcarea poruncii a căzut dintru amîndouă: și din stăpînire, și din viață. Stăpînul face cererea pentru firea omenească, rugîndu-Se omenește ca aceea să-și ia înapoi viața și stăpînirea.
6 Funii au căzut peste Mine întru cei prea-puternici ai Mei, că moștenirea Mea prea-tare este Mie.
Pentru moștenirea aceasta - zice - am primit vrăjmășiile și bîntuielile de acum - că „funii” îi numește pe vrăjmași. Așa zice și într-un alt Psalm: „Funiile păcătoșilor s-au înfășurat împrejurul Meu, și Eu legea Ta n-am uitat.” Deci zice: Pentru „moștenirea aceasta prea-tare” și pentru mîntuirea oamenilor rabd vrăjmășiile și bîntuielile de față.
|