Psalm 19
TÎLCUIREA PSALMULUI 19 Întru sfîrșit, al lui David. Ostășindu-se oarecînd asupra Iudeii, Senaherim a trimis spre înconjurarea Ierusalimului oaste prea-mare, peste care era voievod Rampsak, și scrisori Iezechiei, pline de toată hula și păgînătatea. Fericitul Iezechia, bărbat împodobit cu toată buna-credință, luînd epistola aceea și chemîndu-l spre ajutor pe Proorocul Isaia, a alergat la dumnezeiasca Biserică și, deschizînd scrisoarea, a arătat-o lui Dumnezeu, spunîndu-I păgînătatea neprietenilor și rugîndu-L ca pentru hula aceluia să arate Asirienilor a Sa putere. Prin Psalmul de față, Fericitul David le proorocește pe acestea mai-nainte cu multe neamuri, luminîndu-se de Preasfîntul Duh, și îl arată pe norod că se roagă împreună cu împăratul (Iezechia), îndemnînd pe Dumnezeu ca rugăciunea lui să fie primită.
Auză-te Domnul în ziua necazului, sprijinească-te numele Dumnezeului lui Iacov!
2 Trimită ție ajutor dintru cel sfînt și din Sion sprijinească-te pe tine!
Că, de vreme ce minunatul Iezechia a alergat la dumnezeiasca Biserică, ținînd scrisoarea cea hulitoare, norodul se roagă să fie primită rugăciunea lui și să dobîndească de acolo ajutorul. Aici, a numit „sfînt” Biserica.
3 Pomenească Domnul toată jertfa ta, și arderea de tot a ta să se îngrașe!
Fiindcă și în vreme de pace se grijea de dumnezeiasca slujbă, după cuviință le vorbește pe acestea pentru împăratul, rugînd pe Dumnezeul tuturor să caute spre bună-credința lui, să pomenească jertfele cele multe și felurite și să-i dea iarăși pace, ca el să-L milostivească cu mai multe jertfe. Căci Simmah a tălmăcit așa acest „arderea de tot a Ta să se îngrașe”: „prinosul Tău mai mult să-l facă”, adică: Dăruindu-ți slobozenia păcii, să-ți dea ție vreme ca să-L milostivești pe Dînsul cu mai multe jertfe.
4 Să-ți dea ție Domnul după inima ta și tot sfatul tău să-l plinească!
Îl rugăm pe Dreptul Judecător - zice - să dea răsplătire cuvenită după curățenia sufletului tău.
5 Bucura-ne-vom de mîntuirea ta și întru numele Domnului Dumnezeului nostru ne vom mări.
6 Plinească Domnul toate cererile inimii tale!
Că, luînd tu cererile, ne vom împărtăși și noi de veselie, făcîndu-ne străluciți și vestiți cu puterea lui Dumnezeu.
7 Acum am cunoscut că a mîntuit Domnul pe unsul său, auzi-l-va pe dînsul din cerul cel sfînt al Său.
Ne-am învățat prin înseși lucrurile - zice - că împăratul nostru, nădăjduind la Dumnezeu, va dobîndi mîntuire și, aducîndu-și cererile întru Biserica de jos, va primi ajutorul de sus.
Întru putere este mîntuirea dreptei Tale.
Că prea-mare ajutor de mîntuire este puterea dreptei Lui, pe care-l dăruiește celor ce se apropie la El. Iar „dreaptă” a zis aici iarăși omenește, numind așa dumnezeiasca purtare de grijă.
8 Aceștia - în căruțe, și aceștia - pe cai, iar noi întru numele Domnului Dumnezeului nostru vom chema.
9 Aceștia s-au împiedicat și au căzut, iar noi ne-am sculat și ne-am îndreptat.
Zice: Bizuindu-se cailor și carelor, aceia n-au dobîndit nici un folos de acolo, ci - nevăzut împiedicîndu-se - au căzut. Iar noi, chemînd dumnezeiescul ajutor, am dobîndit vădit mîntuirea și, ca și cum neprietenii ar fi căzut jos de frică, ne-am arătat mai înalți decît vrăjmașii.
10 Doamne, mîntuiește pe împăratul și ne auzi pe noi, ori în ce zi Te vom chema!
Că, după ce am dobîndit atîta sprijinire, noi înșine și împăratul nostru, Te rugăm, Stăpîne, a o cîștiga pe aceasta totdeauna.
|