View Single Post
Vechi 02.01.2009, 08:58:19
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 21 (2)

10 Că Tu ești Cel ce M-ai tras din pîntece, nădejdea Mea, de la sînul Maicii Mele.
11 Spre Tine m-am aruncat din mitras[COLOR=#800080][4][/COLOR], din pîntecele Maicii Mele Dumnezeul Meu ești Tu.
Și Fericitul Isaia le-a mai-nainte vestit pe acestea: după ce a zis că „fecioara va lua în pîntece, și va naște Fiu și vor chema numele Lui Emmanuil”, a adăugat: „Unt și miere va mînca mai-nainte de a cunoaște El binele sau răul. Va lepăda răutatea, ca să aleagă binele.” Deci și Fericitul David zice, ca despre fața Stăpînului Hristos: Tu M-ai plămădit în mitră, și de acolo iarăși M-ai scos și, încă aplecîndu-mă Eu și trăgînd sînul cel de maică, am spînzurat nădejdile Mele de a Ta purtare de grijă.
12 Să nu Te depărtezi de la Mine, că necazul este aproape, și nu este cine să-Mi ajute Mie!
Pentru că atunci L-a părăsit pe Dînsul și ceata ucenicilor. După aceasta, mai-nainte grăiește și felurile necazului:
13 Înconjuratu-M-au viței mulți, tauri grași M-au cuprins,
14 deschis-au asupra Mea gura lor, ca un leu ce răpește și răcnește.
Numește „tauri” pe preoți și pe cărturari, cărora le era încredințată începătoria norodului și care erau foarte aspri și semeți, iar „viței” - pe cei rînduiți sub dînșii. Și le spune „grași” pentru că s-au desfătat întru bunătățile dăruite de Dînsul. Așa a zis mai-nainte și marele Moisi: „Și a mîncat Iacov, și s-a săturat cel iubit și a zvîrlit cu piciorul; îngrășatu-s-a, îngroșatu-s-a, lățitu-s-a și a părăsit pe Domnul ce l-a făcut pe dînsul.” Încă și Fericitul Osie asemuiește norodul junicei celei sirepe[COLOR=#800080][5][/COLOR], căci ca o junică a strechiat[COLOR=#800080][6][/COLOR]Efraim. Și într-acest fel l-a numit: „Așa și Efraim, junică învățată să iubească vrajba” - adică prigonitoare și iubitoare de pricire, că „nikos”[COLOR=#800080][7][/COLOR]nu numește „biruința”, ci „iubirea de pricire”. Și, arătînd smerenia de după acestea, a adăugat: „Iar Eu mă voi sui pe frumusețea grumazului ei. Grumazul ei cel înalt și trufaș îl voi smeri și jugul temerii deasupra ei îl voi pune.” Deci și Psalmul acesta mai-nainte scrie ridicările asupră ale arhiereilor, cărturarilor și fariseilor, care - urmînd sălbăticia taurilor și nebunia leilor - înconjurau pe Stăpînul nostru Hristos.