View Single Post
Vechi 02.01.2009, 09:00:43
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 22

TÎLCUIREA PSALMULUI 22
Întru sfîrșit, Psalmul lui David.
Acest Psalm pus înainte se cîntă de către neamuri, care se bucură, căci le va paște pe dînsele Domnul. Încă tîlcuiește și ospățul cel de taină pe care l-a pus înaintea lor Cel ce îi paște pe dînșii.
Domnul mă paște, și nimic nu-mi va lipsi.
Acestea au aceeași înțelegere cu cele tîlcuite mai-nainte, că - după ce a zis în Psalmul trecut: „Mînca-vor săracii, și se vor sătura și vor lăuda pe Domnul cei ce-L caută pe Dînsul”, și iarăși: „Mîncat-au și s-au închinat toți grașii pămîntului” - arată aici pe Dăruitorul hranei. Și numește „Păstor” pe hrănitor, că așa S-a numit pe Sine Stăpînul Hristos: „Eu sînt Păstorul cel bun, și cunosc pe ale Mele și Mă cunosc de ale Mele.” Așa S-a numit și prin Proorocul Iezechil. Deci, și aici, toți cei ce s-au îndulcit de mîntuitoarea hrană strigă: „Domnul mă paște și nimic nu-mi va lipsi!” - căci Păstorul le dăruiește celor ce se pasc de Dînsul îndulcirea bunătăților de tot felul.
2 La loc de verdeață, acolo m-a sălășluit,
Fiindcă L-a numit „Păstor” pe dăruitorul bunătăților, după cuviință a pomenit și hrana oilor, cu închipuire, căci „verdeață” numește aici sfințita învățătură a dumnezeieștilor cuvinte, întru care se află hrana cea tainică.
la apa odihnei m-a hrănit.
Însemnează aici apa nașterii de a doua oară, întru care, botezîndu-se, cel ce poftește darul se dezbracă de bătrînețile păcatului și întinerește[COLOR=#800080][1][/COLOR].
3 Sufletul meu l-a întors, povățuitu-m-a pe cărările dreptății,
Și dintru acestea - zice - m-a împărtășit, după ce m-a slobozit de rătăcire și m-a făcut a călători pe calea cea dreaptă.
pentru numele Lui.
Iar toate acestea sînt daruri ale marii Sale cuviințe, căci nu le-am dobîndit pentru a noastră faptă bună. Deci zice: Avînd un ajutor și apărător ca Acesta, nu mă voi teme nici de porțile morții, ci toată moartea o voi defăima - căci a adăugat:
4 De voi și merge în mijlocul umbrei morții, nu mă voi teme de rele, că Tu cu mine ești.
Și adaugă și altele lîngă acestea:
Toiagul Tău și varga Ta, acestea m-au mîngîiat.
Cu acela îmi întărea slăbiciunea, iar cu aceea mă povățuia către calea cea dreaptă. Însă nu ar fi greșit cineva dacă ar fi numit așa mîntuitoarea Cruce, căci cu pecetea și cu pomenirea acesteia ne izbăvim de vrăjmașii draci și ne povățuim către cărarea cea dreaptă. „Și aceasta este «toiagul Tău și varga Ta m-au mîngîiat»: împreunîndu-se, din două toiege se face cruce, cu toiagul cel drept - fiind slabi - întărindu-ne, și îndreptîndu-ne și împuternicindu-ne noi, cei ce întru Dînsul am crezut; iar pe cel de curmeziș folosindu-l asupra dracilor.”
5 Gătit-ai înaintea mea masă împotriva celor ce mă necăjesc. Uns-ai cu unt de lemn capul meu, și paharul Tău este îmbătîndu-mă ca un prea-puternic.
Aceste taine sînt arătate celor învățați și nu au trebuință de nici o tîlcuire. Că aceia știu și untul de lemn duhovnicesc cu care și-au uns capul, și beția ce întărește dar nu slăbănogește și hrana cea tainică pe care ne-o pune înainte Cel ce, pe lîngă Păstor, S-a făcut și Mire. Și zice: Cu bunătățile acestea m-ai ospătat, întristîndu-se și cheltuindu-se de pizmă neprietenii că cei ce le slujeau lor de demult au dobîndit atîta schimbare.
6 Și mila Ta mă va urma în toate zilele vieții mele, ca să locuiesc eu în casa Domnului întru îndelungare de zile.
Iar pricinuitoarea acestor bunătăți este negrăita Ta iubire de oameni, care n-a așteptat rugăciunea noastră, ci - ca pe niște fugari - ne-a gonit, ne-a ajuns, ne-a împărtășit de mîntuire și ne-a dat petrecerea întru dumnezeieștile case, atît întru viața de acum, cît și întru aceea ce va să fie. Că aceasta a arătat-o zicînd: „întru lungime de zile”, adică „de-a pururea și totdeauna”, zicere care se potrivește veacurilor acelora fără de margine.

[COLOR=#800080][1][/COLOR]În vremea Fericitului Teodorit, mulți se botezau tîrziu. La fel de adevărat rămîne însă că Sfîntul Botez îi înnoiește și pe pruncii cei mici, căci îi scoate de sub robia diavolului, în care îi ține păcatul strămoșului Adam.