Psalm 24(2)
14 Întărire este Domnul celor ce se tem de Dînsul, și făgăduința Lui va arăta lor.
Simmah și Teodotion au tălmăcit acest cuvînt mai descoperit: „Taina Domnului - celor ce se tem de Dînsul, împăcarea și tocmeala Lui va arăta lor.” Și este cu putință a-L auzi pe Însuși Stăpînul zicînd, prin Isaia Proorocul: „Tainele Mele - Mie și la ai mei.” Că nu le descoperă pe acestea tuturor, ci celor ce se tem de Dînsul, și lor le arată scopul dumnezeieștilor Lui cuvinte. Iar, după Cei 70, „întărire este Domnul celor ce se tem de Dînsul”, arătîndu-i pe dînșii nebiruiți și mai înalți decît vrăjmașii.
15 Ochii mei - de-a pururea către Domnul, că El va scoate din laț picioarele mele.
„Ochii”, aici, îi zice iarăși pe cei ai minții, pe care îi are către Dumnezeu, cunoscînd arătat că prin purtarea Lui de grijă va scăpa de bîntuielile vrăjmașilor gătite asupra lui.
16 Caută spre mine și mă miluiește, că unul născut și sărac sînt eu!
Acest nume, „unul născut”, ceilalți l-au tălmăcit „unul”. Și zice: Sînt golit de tot ajutorul, pentru aceea mă rog a dobîndi sprijinirea Ta. Și foarte jalnic l-a pus pe acest „caută spre mine și mă miluiește”: Vezi-mi - zice - singurătatea și înconjurarea vrăjmașilor. Văzîndu-mă așa, negreșit mă vei milui.
17 Necazurile inimii mele s-au înmulțit, din nevoile mele scoate-mă!
18 Vezi smerenia mea și osteneala mea, și lasă toate păcatele mele!
Cu multe pătimiri dureroase - zice - sînt îmbulzit despre toate părțile. Deci, cumpănind această smerenie și ticăloșie a mea cu fărădelegile mele, dă-mi lăsarea și dăruiește-mi iertarea lor.
19 Vezi pe vrăjmașii mei, că s-au înmulțit și cu urîciune nedreaptă m-au urît.
Deși mi se pare - zice - că nu sînt vrednic de iubirea Ta de oameni, cu atîtea rele luptîndu-mă, totuși, văzînd nedreapta vrăjmășie a neprietenilor, împărtășește-mă de dînsa, că Ție am greșit călcînd ale Tale porunci, iar aceia îmi dau război cu nedreptate, neavînd a mă învinui cu nimic.
20 Păzește sufletul meu și mă izbăvește, să nu mă rușinezi că Te-am chemat pe Tine!
Că, deși am călcat oarecari din legile Tale, nu m-ai despărțit de a Ta purtare de grijă. Pentru aceea, Te rog a mă izbăvi de cei ce îmi dau război și a fi păzit.
21 Cei fără de răutate și cei drepți s-au lipit de mine, că Te-am așteptat, Doamne.
Și acest lucru este osebit al faptei bune: a urî cineva împreună-petrecerea cu cei răi și a-i iubi pe cei ce cinstesc potrivirea și întocmirea, și cugetă îndreptarea și sînt izbăviți de răutate. Proorocul a zis că a făcut acest lucru, socotind că este întru plăcerea Stăpînului.
22 Izbăvește, Dumnezeule, pe Israil din toate necazurile lui!
Rugăciunea către Dumnezeu este potrivită împăratului, căci se cuvine celui rînduit să stăpînească a face toată purtarea de grijă pentru supuși. Pentru aceasta, nici Fericitul David nu a adus rugăciunea numai pentru sine, ci și pentru norodul încredințat lui, și într-acest fel mîntuirea celui ce împărățește bine și frumos s-a făcut folos al norodului de obște. Graiul are încă și altă înțelegere. Israil se despărțise și în vremea lui Saul, și în vremea lui Ișboșet[COLOR=#800080][3][/COLOR], și în vremea lui Avesalom. Deci zice: Dacă aș dobîndi ajutorul Tău și m-aș înălța deasupra vrăjmașilor, Israil va dobîndi pace și se va desfăta întru bunătățile Tale, după ce voi strica și voi opri războiul dintru dînsul.
[COLOR=#800080][1][/COLOR]„Prostime” – aici: „simplitate”, „smerenie”.
[COLOR=#800080][2][/COLOR]De obște, sociale, de la „polis” – „oraș”, în elinește.
[COLOR=#800080][3][/COLOR]Ișboșet, fiu al lui Saul, după moartea acestuia a domnit 2 ani în Israil (vezi Cartea a II-a a Împăraților, 2:10).
|