View Single Post
Vechi 02.01.2009, 09:04:32
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 25

TÎLCUIREA PSALMULUI 25
Al lui David.
Mi se pare că dumnezeiescul David a zis și Psalmul acesta pentru sine și socotesc că este mai vechi decît cel trecut. Că acela a făcut pomenire de păcat și de mare păcat, zicînd: „Curățește fărădelegea mea, că multă este!”, iar aici povestește felurile faptei sale celei bune. Deci socotesc că a rostit cuvintele acestea cînd era gonit de Saul și silit a petrece la cei de altă seminție, unde - văzîndu-i trăind cu păgînătate, și cu rea-credință și cu toată fărădelegea - fugea de adunările lor și de jertfele a tot poporul, care se săvîrșeau dracilor. Și tălmăcirea graiurilor ne învață aceasta mai descoperit.
Judecă-mă, Doamne, că eu întru nerăutatea mea am umblat, și spre Domnul nădăjduind nu voi slăbi.
Zice: Purtîndu-mă cu credință, și nici un rău făcîndu-i lui Saul și fiind gonit cu atît amar, Te rog pe Tine, Stăpîne, să fi judecător al dreptății mele, că pe Tine Te știu Dumnezeu, și de a Ta purtare de grijă am spînzurat nădejdile mele și nădăjduiesc că nu voi fi sub mîna celor ce mă gonesc.
2 Ispitește-mă, Doamne, și mă cearcă, cu foc lămurește rărunchii mei și inima mea!
Și de aici este arătat că Psalmul acesta e mai vechi decît păcatul lui David (cel cu muierea lui Urie). Căci el dorește nevoințele cele primejdioase, fiindcă trăia cu nevinovăție și cu nerăutate și nu avea cercare de păcat. Iar „rărunchi” și „inimă” numește gîndurile, și am zis aceasta de multe ori.
3 Că mila Ta înaintea ochilor mei este,
Te rog a fi cercat și a mă lămuri prin foc ca pe aur, fiindcă la mila Ta nădăjduiesc și de aici aștept ajutorul, că de acesta m-am răzimat și m-am întărit.
și bine am plăcut întru adevărul Tău.
Aici, povestește felurile bunei-plăceri:
4 Nu am șezut cu adunarea deșertăciunii, și cu cei ce lucrează fărădelegea nu voi intra.
5 Urît-am adunarea celor ce viclenesc, și cu cei necredincioși nu voi ședea.
Zice: În așa fel am purtat grijă de slujba Ta, că - și fiind la oamenii rău-credincioși și fără de lege - am fugit de adunările lor și de împreunările lor cele vătămătoare. Și acestea însemnează petrecerea lui la cei de altă seminție, cu care, fiind silit a locui împreună, nu suferea să se împărtășească nici de păgînătate, nici de fărădelege.
6 Spăla-voi întru cei nevinovați mîinile mele și voi înconjura jertfelnicul Tău, Doamne,
7 ca să aud glasul laudei Tale și să povestesc toate minunile Tale.
Deci mă îngrețoșez foarte de reaua-credință a acestora și doresc să văd jertfelnicul Tău, Stăpîne, și să primesc în urechi cîntările Tale de laudă și să-i învăț marile lucrări ale minunilor Tale pe cei ce nu le știu. Iar acest „Spăla-voi întru cei nevinovați mîinile mele” se aseamănă cu ce a făcut Pilat, care - nevrînd a se împărtăși de uciderea săvîrșită de Iudei - și-a spălat mîinile, arătînd și cu fapta fuga de lucrul acela. Deci zice: Cutezîndu-mă, îmi spăl mîinile ca un nevinovat care nu am avut nici o împărtășire cu dînșii.
8 Doamne, iubit-am bunăcuviința casei Tale și locul lăcașului măririi Tale.
9 Să nu pierzi cu cei necredincioși sufletul meu și cu bărbații sîngiurilor viața mea!
10 Întru ale cărora mîini sînt fărădelegile dreapta lor s-a umplut de daruri.
În loc de „bunacuviință”, Simmah a pus „palat”, și în loc de „bărbații sîngiurilor”: „bărbați ucigași”. Și zice: Degrab slobozește-mă, Stăpîne, din petrecerea cu aceștia pe mine, care doresc după casa Ta care strălucește cu darul Tău, ca să nu mă pierzi cu oamenii rău-credincioși, și luători de mită, și ucigași și care leapădă dreptatea. Și, prin acestea, i-a arătat iarăși pe aceiași. Iar „casă” a numit Cortul, că încă nu se zidise dumnezeiasca Biserică. Pentru aceea a și adăugat: „și locul lăcașului slavei Tale.”
11 Iar eu întru nerăutatea mea am umblat, izbăvește-mă, Doamne, și mă miluiește!
12 Piciorul meu a stătut întru îndreptare,
Zice: Fiind împreună cu aceștia, am urmat credinței, și m-am depărtat pe sine-mi de toată răutatea și, răzimînd picioarele mele de îndreptarea bunei-credințe, am stătut cu întemeiere și cu întărire. Mă rog să-mi păzești starea aceasta pînă în sfîrșit. Și va fi acest lucru, dacă mă vei izbăvi de locuirea împreună cu aceștia.
în biserici bine Te voi cuvînta, Doamne.
De aici ne-am învățat mai descoperit că Psalmul s-a zis pentru însuși David: căci făgăduia că, prin scrierea Psalmilor, Îl va lăuda și Îl va binecuvînta pe Dumnezeu întru toate bisericile de prin lume, mai-nainte văzînd cu ochi proorocești schimbarea și prefacerea lumii. Și proorocia a luat sfîrșit, că - prin gurile bine-credincioșilor - marele David laudă în tot pămîntul și marea pe Făcătorul de bine Dumnezeu.