Psalm 48
TÎLCUIREA PSALMULUI 48
Întru sfîrșit, fiilor lui Core.
După ce a poruncit neamurilor să aducă lui Dumnezeu cîntarea cuvenită, dumnezeiasca ceată a Apostolilor le sfătuiește să adauge lîngă credință și fapta bună a vieții. Și le învață deșertăciunea bogăției, necîștigarea și nefolosirea înțelepciunii lumii acesteia. Încă mai-nainte grăiește și de Judecata ce va să fie și de răsplătirea după vrednicie. Pentru aceasta se și scrie Psalmul deasupra „întru sfîrșit”, fiindcă mai-nainte vestește sfîrșitul a toată viața.
Auziți acestea, toate neamurile, ascultați toți cei ce locuiți în lume,
Este știut fiecăruia că Proorocii aduceau învățătură numai Iudeilor, iar aici cuvîntul proorocesc adună spre auzire pe toată lumea. Și acesta e lucru osebit al darului apostolesc, căci Apostolilor a încredințat Stăpînul Hristos mîntuirea tuturor neamurilor, zicînd: „Mergînd, învățați toate neamurile!” Deci este arătat că cuvintele se aduc ca despre dînșii, nu numai Iudeilor singuri, nici neamurilor acestora sau acelora, ci la toată firea omenească.
2 pămîntenii și fiii oamenilor,
Oarecari i-au numit „pămînteni” pe Adam și pe Eva, fiindcă aceia s-au zidit din pămînt, și n-au răsărit din împreunare, dar cuvîntul este departe de adevăr, căci sfătuirea nu se aduce acelora ce s-au săvîrșit demult, ci celor vii. Deci aici însemnează feluritele viețuiri: căci unii locuiesc în cetăți, iar alții în țarini și la sate, îndeletnicindu-se cu lucrarea pămîntului; și unii din oameni sînt mai blînzi, iar alții mai sălbatici; unii trăiesc mai după cuvîntare, iar alții locuiesc mai ca fiarele în pustietăți; unii sînt „amacsovi” (adică viețuitori în care), iar alții întrebuințează corturi în loc de case. Deci mi se pare că pe aceștia îi numește „pămînteni”, fiindcă sînt mai depărtați de viața cea cuvîntătoare, în loc să zică: Toți oamenii, auziți cele ce zic, cetățeni și săteni, și cei mai domestici, și cei mai sălbatici, și de obște toți, și deosebit fiecare. Așa a tălmăcit și Simmah: că, în loc de „pămînteni și fiii oamenilor”, a zis: „omenirea și fiii fiecărui om”, adică: De obște să audă firea cele ce se zic, și fiecare deosebit să dobîndească folosul.
împreună bogatul și săracul!
Zice să primească sfătuirea aceasta și cei ce sînt îndestulați de bogăție, și cei ce trăiesc întru sărăcie - pentru că cuvîntul dăscălesc nu știe deosebire între bogăție și sărăcie.
3 Gura mea va grăi înțelepciune și cugetul inimii mele - pricepere.
4 Pleca-voi către pildă urechea mea, deschide-voi în psaltire gîndul meu.
Graiurile mele - zice - sînt pline de înțelepciune și le-am învățat după ce mi-am supus auzul cuvintelor Domnului ascunse întru adîncime. Și cele ce am primit prin auz, aduc prin limbă ca printr-un organ. Voiește să zică: Nimic al meu nu grăiesc, ci sînt unealtă a dumnezeiescului dar. „Pilde” numește cuvintele cele umbrite și acoperite, pentru că Domnul, vorbind noroadelor în pilde, în casă aducea tîlcuirile acestora Apostolilor. „Pentru aceea și stihurile s-au glăsuit de către fața lor, și ceata apostolească - în gură purtînd înțelepciunea lui Dumnezeu, adică pe Hristos, că Hristos este Puterea lui Dumnezeu și Înțelepciunea lui Dumnezeu - zicea: «Gura mea va grăi înțelepciune.» Cu a lor gură Îl propovăduiau pe Hristos la tot neamul de oameni, dumnezeiește vorbindu-L, iar mintea lor nu cugeta nimic altceva decît priceperea. Atîta se ascuțea mintea lor întru pricepere, încît toate pildele Mîntuitorului nostru puse întru Sfințitele Evanghelii le înțelegeau mai-nainte de tîlcuirea Lui. Căci, îndată după alcătuirea pildelor, Mîntuitorul îi întreba, zicînd: «Înțeles-ați acestea toate? Iar ei au zis Lui: Așa.» Deci «inima lor cugeta pricepere». Apoi, zice: «Deschide-voi în psaltire întrebarea mea», adică: După ce mi-am ascuțit înțelegerea întru priceperea mîntuitoarelor pilde, eu am înțeles judecata lor, iar celor ce, pentru pruncie, nu pot face acest lucru le voi deschide cele ascunse și voi descoperi întrebările și pildele. Și voi face acestea prin «psaltirea» mea, adică prin organul meu cel trupesc (glasul), care - fiind organ al sufletului ce locuiește în trup - se dă în loc de psaltire, spre a cînta laude lui Dumnezeu și spre a înălța fiecare simțire, mădular și parte a trupului, mișcîndu-le cu știință.”
După ce le-a povestit pe acestea ca întru o înainte-cuvîntare, începe de-aici sfătuirea:
5 Pentru ce mă tem în ziua cea rea? Fărădelegea călcîiului meu mă va înconjura pe mine.
Mă tem - zice - și mă cutremur de ziua întru care Dreptul Judecător va răsplăti fiecăruia după lucrurile lui. „Și, cunoscînd acest lucru voi înșivă, puneți înaintea ochilor voștri temerea aceasta. Căci dacă eu - cel ce am putut să zic: «Gura mea va grăi înțelepciune și cugetul inimii mele priceperi, pleca-voi spre pildă urechea mea» - dacă eu sînt înfricat și cutremurat, pentru ce nu și voi? Iar dacă cineva ar întreba: «Pentru ce să mă tem?», să audă că este o zi rea, pentru care se glăsuiesc și se strigă nenumărate cuvinte întru scripturile proorocești.” Iar pricinuitoarea fricii mele este viața mea fără de lege, pentru care m-am abătut din calea cea dreaptă. Că unii au numit „călcîi” calea vieții, iar eu socotesc că însemnează înșelăciunea, din metafora alergătorilor - după cum mai-nainte am zis - care îi surpă cu călcîiul pe împotrivă-nevoitori și întrecători, punîndu-le piedică. Aceasta ne-a învățat și Isav, tînguindu-se: „După dreptate s-a numit numele tău «Iacov», că mi-ai pus piedică și m-ai înșelat a doua oară, mi-ai luat și întîietatea nașterii, și acum - binecuvîntarea mea.” Iar „zi rea” a numit-o pe cea a Judecății, după obiceiul nostru, că mulți numesc „zi rea” pe aceea întru care se întîmplă a cădea în primejdii de scîrbă. „Deci după cuviință se numește așa, căci este mustrătoare a răutății fiecăruia și aduce pedepsele asupra celor necredincioși, prin urgia ce rămîne peste ei. Pentru aceasta mă înfricoșez și eu, cel ce grăiesc, căci «fărădelegea călcîiului meu mă va înconjura» întru ziua aceea rea. Iar «fărădelege a călcîiului» s-a zis că este abaterea căii pe care o străbatem în viața aceasta de acum, «abatere» însemnînd «înșelăciune».” Așa numește ziua Judecății și dumnezeiescul Apostol, zicînd: „După învîrtoșarea ta și după nepocăința inimii îți învistierești ție urgie în ziua urgiei, și a descoperirii și a dreptei Judecăți a lui Dumnezeu, Care va răsplăti fiecăruia după lucrurile lui.”
|