Psalm 50
[COLOR=red]TÎLCUIREA PSALMULUI 50[/COLOR] Întru sfîrșit, Psalmul lui David. Cînd a venit către dînsul Natan Proorocul, după ce intrase el la Vatșeva, femeia lui Urie. Deasupra-scrierea ne arată vădit pricina Psalmului și înseși graiurile ne învață adîncul înțelegerii. Ni se cuvine a ști însă că Psalmul are și proorocie a celor ce vor să fie: pentru aceea este deasupra-scris „întru sfîrșit”, arătînd cuvîntul că proorocia va avea sfîrșit.
Și nimeni să nu aibă îndoieli că în vremea pocăinței marele David s-a învrednicit de darul proorocesc. Putem învăța acest lucru prin ceilalți Psalmi în care a făcut mărturisirea: așa, întru al șaselea mai-nainte vestește Judecata ce va să fie, apoi zice: „Că nu este întru moarte cel ce Te pomenește pe Tine, iar în iad cine se va mărturisi Ție?”; iar întru Psalmul 31 fericește pe cei ce capătă lăsare păcatelor fără osteneli, ceea ce numai darul Botezului poate să dăruiască. Și întru Psalmul pus înainte ne-a învățat arătat că nu se lipsise de darul Duhului, că zice: „Duhul Tău cel Sfînt nu-L lua de la mine!” Nu a cerut să i se dea lui darul Duhului, ci s-a rugat să nu se ia de la dînsul acesta.
Totdeodată, luminîndu-se de raza Duhului Sfînt și mai-nainte văzînd cu ochi proorocești, a arătat că și norodul ce se împărățea de dînsul va cădea întru fărădelegi, și, ca pedeapsă, se va duce în robie și va locui în Babilon. Deci a scris Psalmul de față și pentru a tămădui ale sale răni, dar și pentru a găti doctorie potrivită norodului și nouă tuturor, căci, răniți fiind, avem trebuință de tămăduire.
Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale șterge fărădelegea mea!
Graiurile puse înainte se potrivesc și prea-dumnezeiescului David, și norodului robit, și celor ce se află rău dintre noi. Pentru că rănile mari au trebuință de doctorii deopotrivă - și cel ce a căzut în cumplită boală are trebuință de mai multă purtare de grijă, și celui ce a greșit mari greșeli îi trebuie multă iubire de oameni - de aceea și marele David se roagă ca toată mila să se verse asupra lui, să se deșerte tot izvorul îndurărilor peste rana păcatului, că într-alt fel n-ar fi fost cu putință să se șteargă urmele acestuia. Și după cuviință numește greșeala „nelegiuire”, că are îndoită călcare de lege.
2 Mai vîrtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește!
Acum - zice - mi-ai dat lăsarea prin Natan Proorocul și mi-ai adus felurite primejdii, ca niște fiare arzătoare și tîrîtoare, dar încă am trebuință de curățenii, căci am primit în lăuntru multă putoare grea a păcatului. Deci iarăși spală-mă, Stăpîne, ca să ștergi toată întinăciunea, că, după Proorocul: „Spăla-va Domnul întinăciunea fiilor și a fiicelor Sionului cu duh de judecată și cu duh de ardere.”
3 Că fărădelegea mea eu o cunosc, și păcatul meu înaintea mea este pururea.
Zice: Nici după iertarea dată de Tine n-am uitat de păcat, ci totdeauna văd icoanele răutăților mele, și fărădelegile îndrăznite de mine le văd noaptea în vis și le nălucesc în fiecare zi. Prin Isaia, Însuși Dumnezeu poruncește celor ce păcătuiesc să nu dea uitării greșelile lor: „Eu - zice - sînt Cel ce șterg fărădelegile tale, și nu voi pomeni nedreptățile tale. Iar tu pomenește-le, și să ne judecăm! Spune-ți întîi tu fărădelegile tale, ca să te îndreptezi.” Împreună-glăsuire cu acesta a scris însuși Fericitul David în Psalmul 31: „Zis-am: Mărturisi-voi asupra mea fărădelegea mea Domnului, și Tu ai lăsat păgînătatea inimii mele.”
4 Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut,
Zice: Dobîndind de la Tine daruri multe și mari, am răsplătit Ție cu împotrivnice, îndrăznind a lucra cele oprite de Lege. Nu zice că nu l-a nedreptățit pe Urie - că l-a nedreptățit și pe acela, și pe muierea aceluia - ci spune că a îndrăznit fărădelegea cea prea-mare împotriva lui Dumnezeu Însuși, Care l-a ales pe dînsul, și l-a făcut împărat din cioban, și l-a ridicat deasupra vrăjmașilor și l-a îmbelșugat cu toate felurile de bunătăți. Și bine a adăugat acest „rău înaintea Ta am făcut”, că și istoria îl pomenește: „S-a arătat - zice - lucrul cel rău făcut înaintea Domnului.”
Iar zicîndu-se despre norodul robit, se cuvine a înțelege stihul acesta așa: Ție unuia am greșit, către darurile Tale am fost nemulțumitor, am călcat legile puse mie și, multe feluri de bunătăți dobîndind, m-am făcut nemulțumitor spre acestea; iar acum sînt nedreptățit de Babilonieni, nimic nedreptățindu-i pe aceia.
ca să Te îndreptezi întru cuvintele Tale și să biruiești cînd vei judeca Tu.
Mie însumi - zice - m-am făcut pricinuitor de rele, iar dreptatea Ta strălucește. Că - aducîndu-se în mijloc la judecată cele făcute de Tine mie, și alăturîndu-se și înfățișîndu-se alături cele îndrăznite de mine - Tu Te vei arăta drept și iubitor de oameni, iar eu mă voi vedea fără de lege și nemulțumitor. Deci „ca” nu este aici arătător de pricină: că nu pentru aceasta a păcătuit David, ori norodul, ca Dumnezeu să Se îndreptățească, ci dimpotrivă, chiar făcîndu-se păcatul de aceștia, se arată dreptatea lui Dumnezeu, Care are toată purtarea de grijă și pentru David, și pentru norod, și pentru toți oamenii.
|