View Single Post
Vechi 02.01.2009, 09:53:56
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 53

TÎLCUIREA PSALMULUI 53
Întru sfîrșit, întru cîntări, al priceperii lui David. Cînd au venit Zifeii și au zis lui Saul: Au nu s-a ascuns David la noi?
Pricina Psalmului este arătată: marele David laudă pe Dumnezeu, Care i-a ajutat și l-a făcut a scăpa de cursele vrăjmașilor. Pentru că Zifeii fățărniceau prietenie către David, dar lui Saul îi vesteau unde se ispitea acesta a se tăinui, „precum și pînă acum îi vedem pe oarecari îmbrăcați cu acoperămîntul prieteniei, dar în lăuntru sînt plini mai vîrtos de fățărie.” Și, crezîndu-le acelora, Saul s-a ostășit asupra lui David cu multe polcuri[COLOR=#800080][1][/COLOR]de oaste. Apoi, vrînd să-l vîneze pe dînsul fără de veste, s-a împiedicat de năvălirea celor de altă seminție, care s-au ridicat asupra țării Iudeilor, silindu-l pe împărat să se întoarcă pentru a-i apăra pe aceștia. Atunci a adus marele David lauda aceasta lui Dumnezeu, Celui ce i-a primit rugăciunea și a dezlegat primejdia cea așteptată. „Și le-a pus înainte Psalmul acesta mai ales celor ce li se dă război de la cei nedrepți, ca învățătură de obște; pentru ca fiecare, asemenea lui David, să-l aducă cu toată umilința rugăciune lui Dumnezeu, Celui ce, ca pe Proorocul, poate să-l izbăvească din mîna vrăjmașilor.”
Dumnezeule, întru numele Tău mîntuiește-mă
Zice: Destulă-mi este mie chemarea numelui Tău spre întemeiere. Așa săvîrșeau și dumnezeieștii Apostoli minunile cele mari, zicînd: „Întru numele lui Iisus Hristos, scoală-te și umblă!”
și întru puterea Ta mă judecă!
Drept ești - zice - și izvor al dreptății, deci judecă mie și celor ce îmi dau război cu nedreptate!
2 Dumnezeule, auzi rugăciunea mea,
Și nu numai aceasta, ci și:
ia în urechi graiurile gurii mele!
Adică: Primește rugăciunea mea cu multă milostivire. Pentru ce a zis așa?
3 Că străinii s-au sculat asupra mea,
Și nu numai aceasta, ci și:
cei tari au căutat sufletul meu.
Am trebuință de ajutorul Tău - o Stăpîne! - și de sprijinire, fiind gonit de vrăjmași, care se nădăjduiesc la prea-multă putere omenească, ținută și stăpînită cu multa dumnezeire[COLOR=#800080][2][/COLOR], și doresc a mă da morții. Și îndrăznesc acestea asupra mea, căci nu știu a Ta purtare de grijă, iar mai vîrtos o și defaimă pe dînsa. Că aceasta a adăugat, zicînd:
4 Și n-au pus pe Dumnezeu înaintea lor.
Și, după ce a cerut acestea rugîndu-se așa, cunoscînd ajutorul ce nu era departe, strigă:
5 Că, iată, Dumnezeu îmi ajută mie și Domnul este sprijinitorul sufletului meu.
6 Întoarce-va cele rele vrăjmașilor mei.
În loc de: „Groapă au săpat, și au deschis, și vor cădea în groapa pe care au făcut-o.” De aici, se roagă și către Preasfîntul Duh al lui Dumnezeu, zicînd:
Întru adevărul Tău, pierde-i pe dînșii!
7 De bună voie voi jertfi Ție,
Iar eu - zice - m-am învățat de darul Tău că mă vei învrednici de purtarea de grijă, și cu relele măiestrite asupra mea îi vei înfășura pe cei ce le lucrează, aducînd asupra lor dreaptă hotărîre. Că aceasta zice acest „întru adevărul Tău pierde-i pe dînșii”. Iar „de bună voie voi jertfi Ție” trebuie înțeles așa: Dobîndindu-le pe acestea, eu voi aduce Ție cu toată sîrguința jertfele cele plăcute și primite. Și a adăugat, învățîndu-ne felul lucrării de cele sfinte:
mărturisi-mă-voi numelui Tău, Doamne, că este bun.
8 Că din tot necazul m-ai izbăvit, și spre vrăjmașii mei a privit ochiul meu.
Zice: Voi aduce Ție jertfa de laudă, povestind facerile Tale de bine, că acest lucru îmi este de folos și mie, și tuturor celor ce se ajutorează de către Tine, și Ție dorit. Și este drept să fac acest lucru, după ce m-am izbăvit de primejdii de multe feluri și am văzut pieirea vrăjmașilor. Și Fericitul Pavel pomenește că aceasta e jertfa pe care o știe Stăpînul tuturor, luînd cu sine îndurările lui Dumnezeu și rugînd pe ucenicii darului așa: „Vă rog pe voi, pentru îndurările lui Dumnezeu, să arătați trupurile voastre jertfă vie, sfîntă, bine-plăcută lui Dumnezeu.” Iar care este felul jertfei, a tîlcuit cînd a zis: „prin slujba voastră cea cuvîntătoare.”

[COLOR=#800080][1][/COLOR]regimente

[COLOR=#800080][2][/COLOR]mulții dumnezei