Psalm 58 (4)
15 Aceia se vor risipi să mănînce, iar de nu se vor sătura, vor cîrti.
Simmah a alăturat acest stih la cel mai dinainte și a zis așa: „Învîrtoșează-se către seară, să se tulbure ca niște cîini ce înconjură cetatea răspîndindu-se, ca să nu înnopteze nesăturați.” „Că ziua toată - zice - le este lor nu numai seară, ci și noapte, zăcînd peste dînșii norul necredinței.” Iar după Cei 70, se cuvine a înțelege așa: Răspîndindu-se prin lume ca niște cîini, aceștia caută hrana duhovnicească, dar - neaflînd-o, pentru că nu cred Celui propovăduit de toți Proorocii - se tulbură și cîrtesc, arătînd și întru aceasta nemulțumitoarea socoteală.
16 Iar eu voi lăuda puterea Ta și mă voi bucura dimineața de mila Ta.
Deci, îndrăznind a face acele nelegiuiri, ei vor pătimi atîtea primejdii, iar eu voi lăuda mila Ta. Și, răsărind lumina Ta cea gîndită și dăruind lumii dimineața, voi proslăvi nemăsurata milostivire a Ta întru toate bisericile.
Că Te-ai făcut sprijinitorul meu și scăparea mea în ziua necazului meu.
17 Ajutorul meu ești, Ție voi cînta. Că Tu, Dumnezeul meu, sprijinitorul meu ești, Dumnezeul meu, mila mea.
Zice: Am dobîndit pururea ajutorul Tău și pentru a Ta purtare de grijă am scăpat de primejdiile ce mi s-au întîmplat. Pentru care, numai pe Tine Te știu Dumnezeu și Te numesc izvor al milei și al iubirii de oameni. Și, văzîndu-le de departe cu ochi proorocești, Fericitul David mai-nainte a grăit primejdiile Iudeilor. Și s-a făgăduit că va lăuda de-a pururea pe Stăpînul, și își împlinește făgăduințele, aducînd cîntarea de laudă prin cei bine-credincioși, „că precum după noapte, răsărind soarele dimineața, se luminează toate cele de sub cer, așa și venirea Soarelui Dreptății a pierdut întunericul păcatului, și a dăruit lumina cunoștinței de Dumnezeu celor ce cred întru Dînsul, și nu încetează dăruind-o în toate zilele.”
|