Psalm 68 (3)
22 Facă-se masa lor înaintea lor spre cursă, și spre răsplătire și spre sminteală!
Zice: Schimbă veselia lor întru primejdii, Stăpîne, și să cadă întru acelea pe care le-au lucrat! Că „masă” a numit veselia, iar muncile: „cursă”. Așa a tălmăcit și Simmah: „Să se facă masa lor înaintea lor spre cursă și spre muncă, și să se prindă.”
23 Întunecă ochii lor, ca să nu vadă,
Adică: Adu asupra lor nor întunecos de primejdii
și spinarea lor pururea o gîrbovește!
Osîndește-i - o Stăpîne! - cu robie pe dînșii, ca să cadă întru acelea pe care le fac, gîrbovindu-se de-a pururea întru lucrare dureroasă.
24 Varsă peste dînșii urgia Ta și mînia urgiei Tale să-i cuprindă pe ei!
Zice: Sloboade asupra lor toată urgia pedepsei și adu asupra lor grabnică și îndelungată primejdie. Prin „mînie”, a arătat iuțimea, căci așa este mînia, iar prin „urgie” - statornicia, după cum este firea urgiei. Că mînia este iute și pentru puțină vreme, iar urgia - mai zăbavnică, dar mai statornică. Deci „mînie a urgiei” a numit pedeapsa cea iute și statornică totodată.
25 Facă-se curtea lor pustie, și în lăcașurile lor să nu fie cine să locuiască!
Și prin toate cere dreapta hotărîre și se roagă ca vrăjmașii să fie supuși sub acelea pe care le-au pricinuit altora. Așadar - de vreme ce Haldeii pustiiseră Ierusalimul și celelalte cetăți ale Iudeii, prădîndu-le și robindu-le - se roagă ca și țara lor să pătimească aceleași rele. Și au dobîndit cererea lor, că pustiu s-a făcut și a rămas Babilonul, pînă în ziua de astăzi.
Ni se cuvine a ști însă că acelea pe care au cerut Iudeii să le pătimească Babilonienii le-au pătimit și ei înșiși, după ce s-au turbat asupra Făcătorului de bine și Mîntuitorului. Căci Babilonienii le-au făcut lor hrana amară prin robia cea ostenitoare, dar nu le-au dat cu adevărat o hrană ca aceasta, iar Iudeii, nimic nedreptățindu-se, ci primind toate felurile de faceri de bine, I-au adus într-adevăr fiere și oțet Însuși Făcătorului de bine, ca dintr-o vie vătămătoare. De aceea s-au supus sub aceleași pedepse și „s-a făcut masa lor spre cursă, și spre răsplătire și spre sminteală”, căci în locul bunei-norociri mai dinainte s-au osîndit iarăși spre robie. Încă și ochii lor s-au întunecat și nu suferă a vedea lumina cea adevărată, și spinarea lor este gîrbovită totdeauna de robie și de sărăcie, Pentru cerbicea lor cea înaltă și pentru grumazul lor cel vîrtos, curtea lor s-a făcut pustie și nimeni dintre dînșii nu locuiește întru lăcașurile Ierusalimului. Așadar s-au supus sub blestemele lor înșile, și acelea cu care i-au blestemat pe Babilonieni, fiind nedreptățiți, pe acelea le-au pătimit după ce au nedreptățit și s-au făcut nemulțumitori către Făcătorul de bine. Pentru aceasta și dumnezeieștii Apostoli au folosit mărturiile de aici, știind îndoita înțelegere a proorociei. Ci spre cele de aici înainte ale proorociei să călătorim.
26 Că pe care Tu l-ai bătut, ei l-au gonit, și peste durerea ranelor mele au adăugat.
Zice: Osîndindu-mă pentru fărădelegea mea, Tu m-ai dat acestora ca unor muncitori, iar ei m-au înfășurat cu mai multe rele decît ai poruncit și mi-au crescut chinuirea pentru păcat. Și Dumnezeul tuturor mustră cruzimea aceasta a lor, și zice: „Eu ți i-am dat în mîinile tale, dar tu nu ai arătat milostivire către dînșii: ai îngreuiat jugul celui mai bătrîn, și pe cel mai tînăr nu l-ai miluit.”
27 Adaugă fărădelege peste fărădelegea lor, și să nu intre întru dreptatea Ta!
Pedeapsa adusă asupră-le a numit-o „fărădelege”, zicînd: Pune pedeapsă vrednică asupra celor ce viețuiesc fără de lege, ca să nu dobîndească bunătățile pe care obișnuiești a le împărți drepților.
28 Șteargă-se din cartea celor vii, și cu cei drepți să nu se scrie!
Acestora se aseamănă graiul care zice: „Nu vor învia necredincioșii la Judecată, nici păcătoșii în sfatul drepților.” Iar „cărțile” le pomenește Daniil: „Judecătorul - zice - a șezut și cărțile s-au deschis.” Însă ceea ce a zis este așa: Să nu se împărtășească ei de acelea pe care le dai celor ce șed cu Tine, nici să dobîndească chemarea înapoi, pe care noi, pentru iubirea Ta de oameni, o vom dobîndi.
|