Psalm 76
TÎLCUIREA PSALMULUI 76
Întru sfîrșit, pentru Iditum, Psalmul lui Asaf.
Iar Simmah a zis: „prin Iditum”. Și acestuia i se încredințase o ceată a celor ce lăudau pe Dumnezeu Deci ori el, ori Asaf a zis Psalmul și a slujit proorociei lui David, că a hotărî pentru lucruri îndoielnice nu este fără de primejdie. Iar Psalmul mai-nainte le zice pe ale Israilitenilor ce erau siliți să robească în Babilon: și împerecherile gîndurilor[COLOR=#800080][1][/COLOR], și chinuirile ce odrăsleau de aici. Îi învață încă și ce fel de rugăciune li se cuvine să aducă lui Dumnezeu cînd cer izbăvirea de cele rele. Și a închipuit Psalmul ca și cum după întoarcere le-ar povesti pe acestea și ar lăuda pe Dumnezeu.
Cu glasul meu către Domnul am strigat, cu glasul meu către Dumnezeu, și a luat aminte spre mine.
Cu sîrguință – zice – am adus rugăciunea, și degrab am luat cererea. Apoi, arată vremea acestor lucruri:
2 În ziua necazului meu, pe Dumnezeu L-am căutat,
Că – zice – fiind împresurat cu chinuiri, cu sîrguință am căutat dumnezeiescul ajutor, pentru că acest „L-am căutat” însemnează rugăciunea sîrguitoare. Apoi, arată chipul rugăciunii:
cu mîinile mele noaptea - înaintea Lui, și nu m-am amăgit.
Iar Simmah: „Mîna mea noaptea se întindea totdeauna.” Zice: Avînd liniște, noaptea întindeam mîinile rugîndu-mă să dobîndesc iubirea de oameni, și nu m-am greșit de nădejde. Că aceasta însemnează acest „nu m-am amăgit”, în loc de: Nu am privegheat în zadar, ci am secerat rodul rugăciunii.
Lepădatu-s-a a se mîngîia sufletul meu.
3 Adusu-mi-am aminte de Dumnezeu, și m-am veselit.
Am lepădat toată pricina mîngîierii, și aveam mîngîiere doar pomenirea lui Dumnezeu.
Gîndit-am, și a slăbit duhul meu.
Iar Simmah zice așa: „Grăiam cu sine-mi și adeseori leșinam vorbind cu sine-mi; gîndind la relele ce mă țineau, mă deznădăjduiam de izbăvirea acestora și primeam boldurile mîhniciunii celei amare.”
4 Mai-nainte au apucat străji ochii mei.
„Străji” numește despărțirile nopții, întru care străjerii dau unii altora în mînă străjuirea, și prin acestea arată privegherea de toată noaptea.
Tulburatu-m-am, și n-am grăit.
Pe aceasta a zis-o și în Psalmul 41: „Întru sine-mi sufletul meu s-a tulburat”, că – zice – nu sufeream să arăt altora gîndurile mele.
5 Gîndit-am la zilele cele de demult, și de anii cei veșnici mi-am adus aminte și am cugetat.
Zice: Înnoiam pomenirea facerilor Tale de bine mai dinainte și îmi aminteam cîte au dobîndit de la Tine strămoșii noștri: în ce chip s-au slobozit de robia Egiptenilor, în ce chip au trecut prin Marea Roșie, în ce chip au dobîndit pămîntul făgăduit părinților lor.
6 Noaptea cu inima mea cugetam, și cerca duhul meu.
Pe acest „cerca”, Teodotion l-a zis: „a iscodit”, iar Achila: „a săpat”. Zice: Gîndind așa întru sine-mi, iscodeam de ce oare a făcut atîta purtare de grijă pentru strămoșii noștri, iar pe noi, cei ce ne aflăm întru rele-norociri și întîmplări, ne trece cu vederea? Lîngă acelea, le gîndeam și pe acestea:
7 Au doară în veci mă va lepăda Domnul și nu va adăuga a binevoi?
8 Au pînă în sfîrșit mila Sa o va tăia?
Zice: Au n-a oprit cu totul pe cele ale noastre, și oare nu ne-a arătat pe noi străini de a Sa purtare de grijă?
Sfîrșit-a grai din neam în neam.
Iar Simmah zice așa: „Săvîrșit-a zicere pentru fiecare neam.” Mă temeam – zice – și de aceasta: cum că mai-nainte cunoscînd de demult cele pentru fiecare neam, așa scoate hotărîrile pentru fiecare.
9 Au doară va uita a Se milostivi Dumnezeu, sau va ține întru urgia Sa îndurările Sale?
Dar iarăși mă mîngîiam pe sine-mi, gîndind că Dumnezeu cel iubitor de îndurări nu va suferi să le dea uitării pe cele ale noastre, oprind cu urgia, ca și cu un zid, izvoarele milei.
10 Și am zis: Acum am început, aceasta este schimbarea dreptei Celui Preaînalt.
Eu am pricinuit – zice – schimbarea aceasta, eu am născut pedeapsa prin păcat, iar acum am început a fi pedepsit de dreapta Celui Preaînalt, Care, în locul facerilor de bine dinainte, aduce asupră-mi pedepsele cele de-a stînga. Că „schimbare a dreptei lui Dumnezeu” a numit pedeapsa, fiindcă dreapta Celui Preaînalt obișnuiește a le da pe cele bune. Dar – zice - nici cu aceste gînduri nu m-am îndestulat, ci mi-am adus aminte și de bunătatea Stăpînului:
11 Adusu-mi-am aminte de lucrurile Domnului, și-mi voi aduce aminte de minunile Tale din început.
12 Și voi cugeta întru toate lucrurile Tale, și întru isprăvile Tale mă voi deprinde.
Că voi arăta toate minunile Tale făcute către noi dintru început și, întru dînsele cugetînd totdeauna, nu voi lepăda nădejdile cele bune.
13 Dumnezeule, întru cel sfînt este calea Ta.
Iar Simmah zice: „Dumnezeule, întru sfințenie este calea Ta”; iar Achila: „întru cel sfințit”. Zice: Sfînt ești, și întru cel sfînt Te odihnești, și întru acesta locuiești și umbli.
Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru?
14 Tu ești Dumnezeu, Care faci minuni Însuți.
Pe toți îi covîrșești, Stăpîne, că Tu singur, pe acelea care voiești, le și lucrezi cu minunile.
Cunoscută ai făcut întru noroade puterea Ta.
15 Mîntuit-ai cu brațul Tău pe norodul Tău, pe fiii lui Iacov și ai lui Iosif.
Tuturor oamenilor le-ai arătat stăpînirea Ta slobozind din robia Egiptenilor norodul ce a fost al Tău, care a avut strămoș pe Iacov, dar s-a arătat strălucit din înrudirea cu Iosif.
16 Văzutu-Te-au apele, Dumnezeule, văzutu-Te-au și s-au temut, tulburatu-s-au adîncurile.
Stăpîne, prin toate ai arătat puterea Ta: pe Egipteni i-ai bătut, pe norodul Tău l-ai slobozit, mării Te-ai arătat, și noianul s-a despărțit și firea apoasă a stat ca niște ziduri de amîndouă părțile.
17 Glas au dat norii că săgețile Tale trec,
|