View Single Post
Vechi 02.01.2009, 10:59:47
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 80 (2)

13 De M-ar fi ascultat norodul Meu, Israil în căile Mele de ar fi umblat,
14 întru nimic pe vrăjmașii lor i-aș fi smerit, și peste cei ce îi necăjeau pe dînșii aș fi pus mîna Mea.
Și, dacă ar fi suferit sfătuirile Mele și ar fi urmat poruncilor Mele, cu lesnire aș fi pierdut pe vrăjmașii lor. Pentru că acest „întru nimic” arată lesnirea, în loc de: Fără de trudă, fără de osteneală și întru o cirtă de vreme puteam să aduc pieirea asupra acelora.
15 Vrăjmașii Domnului au mințit Lui,
Iar Achila zice așa: „Făcătorii de urîciune se vor lepăda de Domnul”. Fiindcă, prin lepădarea de Stăpînul Hristos, și-au gătit urîciune asupra lor și vrăjmași ai Domnului s-au așezat pe sine, mințind Acestuia și călcînd tocmelile făcute cu Dînsul. Că, după punerea de lege, norodul a răspuns: „Toate cîte a zis Domnul Dumnezeu le vom face și le vom asculta!” Acestea sînt făgăduințele, iar faptele - fără de îndoială împotrivnice, că L-au răstignit pe Stăpînul lor cel ce S-a arătat, și au primit certare a păgînătății lor veșnica pieire. Și nu numai ei, ci și Arie, și Evnomie, și Nestorie și cei ce cred dogmele lor. Aceasta a arătat și proorocia:
și va fi vremea lor în veac.
Iar Simmah a zis mai descoperit, că a adăugat „și va fi vremea lor în veac” după: „Urîți sînt Domnului cei ce au mințit Lui”. Iar „vreme” numește primejdiile, că așa obișnuiesc a le numi Sirienii și Evreii, încă și mulți dintre ai noștri. Deci zice că Iudeii vor cădea întru acestea nu întru o vreme hotărîtă, ci în veac vor fi lipsiți de dumnezeiasca purtare de grijă. Și cuvîntul acesta se aseamănă cu primul stih al Psalmului 73: „Pentru ce, Dumnezeule, ne-ai lepădat pînă în sfîrșit?” - fiindcă și acolo mai-nainte a vestit desăvîrșita lepădare a Iudeilor.
16 Și i-a hrănit pe dînșii din grăsimea grîului, și cu miere din piatră i-a săturat pe dînșii.
Zice: Bolind cu multă nemulțumire, nu și-au adus aminte de bunătățile date lor de demult. Că, în pustie, le-a scos apa cea prea-dulce din piatră, care, fiind însetați, li s-a părut că seamănă cu dulceața mierii; și, după ce au intrat în pămîntul făgăduinței, le-a dăruit cu îndestulare roadele pămîntului. Că din parte a arătat întregul, și prin „grîu” a însemnat și dăruirea celorlalte roade.