View Single Post
Vechi 02.01.2009, 11:03:55
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 83 (2)

s-a scîrbit, iar altul strigă: Ia sufletul meu! - și că: Mai bine este mie a muri, decît a trăi. Încă și marele propovăduitor al adevărului zice: „Și noi, avînd pîrga Duhului, întru noi înșine suspinăm.” Este cu putință a vedea și pe Sfinți nevoindu-se într-acest chip și pururea vărsînd lacrimi, și din asta primind veselia. Deci, în valea aceasta a plîngerii, cei ce au primit suișurile varsă lacrimi, și îmbrățișează viața cea ostenicioasă și așteaptă blagoslovenia Puitorului de lege.
7 Merge-vor din putere în putere.
Că vor crește în fiecare zi vîrtutea și, cu adăugarea faptei bune, vor dobîndi multă putere. Așa, cei ce îmbrățișează viața pustnicească merg de la rugăciune către cîntarea de laudă, de la cîntarea de laudă spre cerere, de la aceea către citirea dumnezeieștilor cuvinte, iar de aici - către sfătuirea celor mai nedesăvîrșiți și către dojenire; și, mutîndu-se din putere în putere, în fiecare zi sporesc a lor bogăție.
Arăta-Se-va Dumnezeul dumnezeilor în Sion.
Iar schimbarea aceasta a lucrurilor - zice – a săvîrșit-o Dumnezeu-Cuvîntul după ce S-a făcut om și S-a arătat în trup omenesc. Și mai întîi în Sion a făcut a Sa arătare.
8 Doamne Dumnezeul Puterilor, auzi rugăciunea mea, ascult-o, Dumnezeul lui Iacov, scutitorul nostru!
9 Vezi, Dumnezeule, și caută la fața Unsului Tău!
Proorocul se roagă acestea văzînd de departe mîntuirea oamenilor, și cere Dumnezeului a toate ca, primind rugăciunea, de-a pururea să învrednicească de a Sa Pronie norodul cel mîntuit. Că pe acesta l-a numit „față a Unsului”, că așa l-a numit pe dînsul și dumnezeiescul Apostol: „Că voi sînteți trupul lui Hristos și mădulare din parte.” Și iarăși: „Nu poate ochiul să zică mîinii: N-am trebuință de tine. Sau, iarăși, capul - picioarelor: Trebuință de voi nu am.”
10 Că mai bună este o zi în curțile Tale decît mii.
Dobîndind a Ta Pronie, norodul Tău stăruie pururea lîngă Biserica Ta, mult folos de aici cîștigînd, că cele secerate de aici într-o zi nu pot fi adunate din altă parte, chiar de ai cheltui multe mii de zile. Acestea li se potrivesc să le zică încă și celor robiți în Babilon, care erau siliți a viețui împreună cu oamenii păgîni și nici un cîștig nu dobîndeau de acolo, ci gîndeau la folosul cel de demult pe care îl căpătau din dumnezeiasca Biserică.
Ales-am a fi lepădat în casa Dumnezeului meu, mai vîrtos decît a locui în lăcașurile păcătoșilor.
Și atît îmi este de dragă casa dumnezeiască, încît aleg să fiu aruncat pe pămînt lîngă ea și să mă tăvălesc înaintea ușilor ei, decît să petrec în casele mari și strălucite ale celor ce trăiesc întru nelegiuire. De asemenea, și acestea sînt potrivite atît celor robiți în Babilon, cît și nouă: pentru că pe aceia darul Duhului îi învață să nu treacă cu vederea pustiirea dumnezeieștii case, iar noi ne învățăm a dori de-a pururea casele afierosite lui Dumnezeu, mai ales cînd înainte-stătătorii acestora ar fi neprinși în vreo prihănire și străluciți cu credința și cu viața[COLOR=#800080][1][/COLOR].
11 Că mila și adevărul iubește Domnul Dumnezeu,
Că nimic nu este așa de iubit lui Dumnezeu ca milostenia și adevărul, tovarășul aceleia.
dar și mărire va da Domnul.
12 Nu va face lipsiți de bunătăți pe cei ce umblă întru nerăutate.
Iar cei ce au acest așezămînt către Dumnezeu vor dobîndi toate bunătățile zise, că din dumnezeieștile lăcașuri izvorăște milă și de acolo multă și îndestulată este dăruirea adevărului. De acolo primim didascalia dogmelor celor bune, și scoatem darul dumnezeiesc din fîntînile Preasfîntului Duh și ne facem străluciți și foarte vestiți; și, în scurt să zic, primim toată cîștigarea bunătăților, izbăvindu-ne de răutate și de viclenie, și voim a trăi cu prostime și cu adevăr.
Doamne Dumnezeul Puterilor, fericit este omul ce nădăjduiește întru Tine!
Potrivit întregului Psalm a făcut sfîrșitul, că fericește și îl numește vrednic de rîvnit pe cel ce defaimă toată buna-norocire lumească și se bizuie numai la singură nădejdea spre Dumnezeu, culegînd mîntuirea ce răsare de acolo.

[COLOR=#800080][1][/COLOR]Episcopii deci.