View Single Post
Vechi 02.01.2009, 11:36:16
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 101 (2)

21 ca să vestească în Sion numele Domnului și lauda Lui în Ierusalim,
Că, privindu-le și ocîrmuindu-le pe toate, Dumnezeul tuturor i-a auzit pe cei ce se tînguiau, și a scos și a dat hotărîrea slobozeniei, poruncind să-i întoarcă pe cei ferecați în locul celor uciși, ca să zidească cetatea strămoșească și întru aceea să aducă lui Dumnezeu slujba Legii, după obicei.
22 cînd se vor aduna noroadele împreună și împărații ca să slujească Domnului.
23 Zis-am Lui în calea tăriei Lui: Împuținarea zilelor mele vestește-o mie, să nu mă iei întru înjumătățirea zilelor mele;
Cînd – zice – vom dobîndi întoarcerea, se vor aduna noroade și împărați, minunîndu-se de puterea Ta. Deci atunci vom avea atîta veselie, cît vom ruga bunătatea Ta să ne dăruiești adăugire de ani și să nu ne dăm morții înjumătățindu-se vremea noastră. Iar „cale a tăriei” numește întoarcerea dăruită prin puterea lui Dumnezeu.
în neamul neamurilor - anii Tăi.
Că Tu ai ființă nemărginită, și lesne Îți este să le dai și altora viață îndelungată.
24 Întru început Tu, Doamne, pămîntul ai întemeiat, și lucrurile mîinilor Tale sînt cerurile.
25 Acelea vor pieri, iar Tu rămîi.
Că ce-Ți este Ție cu neputință, Ziditorului tuturor? Tu i-ai dat pămîntului pe „a fi”; nefiind cerurile, Tu le-ai făcut; și, cînd acestea se vor schimba, Tu vei avea firea neschimbată. Însă, pomenind stihiile cele cuprinzătoare, L-a arătat pe El făcător și al tuturor celorlalte.
Și toate ca o haină se vor învechi, și ca o îmbrăcăminte le vei înfășura, și se vor schimba,
Iar Simmah, așa: „Și toate ca o haină se vor învechi, și ca o îmbrăcăminte le vei schimba, și se vor preface.” Că toate cele văzute vor îmbătrîni și vor urma învechirea hainelor, iar Tu le vei schimba, și le vei înnoi pe dînsele și le vei face nestricăcioase în loc de stricăcioase. Aceasta a zis-o și dumnezeiescul Apostol: „Însăși zidirea se va slobozi din robia stricăciunii spre slobozenia slavei fiilor lui Dumnezeu.”
26 iar Tu tot același ești, și anii Tăi nu se vor împuțina.
Deci - o Stăpîne! - precum voiești strămuți zidirea, iar Tu ai firea neschimbată și mai presus decît strămutarea. Întru Epistola către Evrei, dumnezeiescul Apostol le-a spus pe acestea vorbind despre osebirea Fiului, însă întru Fiul vedem pe Tatăl: că, cele pe care le face Acela, și Fiul le face de asemenea și întru amîndoi se cunoaște aceeașimea[COLOR=#800080][1][/COLOR]firii, că una știm a fi lucrarea Treimii.
27 Fiii robilor Tăi îl vor locui, și sămînța lor în veac se va îndrepta.
Iar Simmah a pus: „va rămîne”. Și însemnează că cei ce s-au izbăvit de robie vor locui Ierusalimul, iar sămînța dintru dînșii va rămîne în veac. Pentru sămînța aceasta a zis și dumnezeiescul Apostol: „... pînă cînd va veni sămînța care s-a făgăduit. Iar făgăduințele s-au zis lui Avraam și sămînței lui. Nu zice «și sămînțelor lui», ca pentru multe, ci ca pentru una: «și sămînței tale», care este Hristos.” Sămînța aceasta va rămîne în veac, căci are pe „a fi”[COLOR=#800080][2][/COLOR]unit împreună cu Dumnezeu-Cuvîntul și nepieritor, dăruind viață celor ce cred, după însuși glasul Domnului: „Cel ce mănîncă trupul Meu și bea sîngele Meu va fi viu în veac.”

[COLOR=#800080][1][/COLOR]„identitatea”

[COLOR=#800080][2][/COLOR]Fericitul Teodorit arată încă o dată, împotriva ereticilor monofiziți, că Mîntuitorul S-a înălțat la cer și stă pe Scaunul slavei cu trupul Său cel omenesc, dar prefăcut prin Înviere, trup pe care l-a arătat Apostolilor și pe care Toma chiar l-a atins cu mîna, trup pe care îl aduce ca jertfă la fiecare Sfîntă Liturghie.