Psalm 102
TÎLCUIREA PSALMULUI 102
Psalmul lui David.
Se pare că Psalmul acesta e următor celui mai dinainte, avînd aceeași pricină. Că întru acela, tînguind primejdiile din Babilon, Îl rugau pe Dumnezeu să le dăruiască întoarcerea; iar aici, dobîndind cele cerute, laudă pe Făcătorul de bine. Iar eu socotesc că tuturor oamenilor li se potrivește cîntarea aceasta de laudă, fiindcă au fost izbăviți de o mai amară robie și învredniciți de o mai mare slobozenie. Iar înțelegerea graiurilor va arăta că mai vîrtos pricina aceasta e mai adevărată decît cea dintîi.
Binecuvîntează, suflete al meu, pe Domnul și, toate cele din lăuntrul meu, numele cel sfînt al Lui!
Cei ce se află cu bună cunoștință și cu mulțumită către dumnezeieștile daruri se deșteaptă către cîntarea de laudă, răsplătindu-I Făcătorului de bine cu cele după putere; și pururea este cu putință a-L lăuda și a purta neuitate întru pomenire facerile de bine. Aceștia curăță „toate cele din lăuntru” și tot gîndul îl pornesc spre dumnezeiasca laudă. Că „cele din lăuntru” a numit gîndurile, și aducerile aminte și toate mișcările sufletului.
2 Binecuvîntează, suflete al meu, pe Domnul și nu uita toate răsplătirile Lui!
Sufletul se învață iarăși pe sine a se deștepta, și a goni norul uitării și a înnoi pomenirea facerilor de bine, căci, în loc de „răsplătiri”, Simmah a zis: „faceri de bine.” Apoi, le povestește pe acestea cu de-amănuntul:
3 Pe Cel ce curățește toate fărădelegile tale, pe Cel ce vindecă toate bolile tale;
Că Acesta ți-a dăruit lăsarea păcatelor tale, Acesta ți-a hărăzit vindecarea patimilor tale. Pe acestea le-a dobîndit slăbănogul, că a auzit deodată: „Lasă-ți-se păcatele tale, și ridică-ți patul tău și te du în casa ta!” Așa a dobîndit lăsarea păcatelor muierea cea păcătoasă; așa, tîlharul; așa, vameșii; așa, toți cei ce au crezut.
4 pe Cel ce izbăvește din stricăciune viața ta;
Pe cei duși în Babilon i-a slobozit de robie, dar nu i-a izbăvit de viața cea stricăcioasă, iar nouă ne-a dăruit nădejdile învierii, și ne-a dat arvuna Duhului și ne-a îmbrăcat cu haina nestricăciunii.
pe Cel ce te încununează cu milă și cu îndurări;
„Cu darul sînteți mîntuiți - după cum zice dumnezeiescul Apostol - și acest lucru nu de la noi: al lui Dumnezeu este darul, ca să nu se fălească cineva.” Și iarăși: „Hristos Iisus a venit în lume ca să-i mîntuiască pe păcătoși, dintru care cel dintîi sînt eu, și pentru aceasta m-a miluit, ca întru mine întîi să-Și arate Hristos Iisus toată îndelunga-răbdare a Sa, spre închipuirea celor ce vor vrea să creadă întru Dînsul întru viața cea veșnică.” Deci a darului și a iubirii de oameni este cununa. Așa strigă și dumnezeiescul Isaia de către fața miresei: „Să se bucure sufletul meu de Domnul, că m-a îmbrăcat în haina mîntuirii și m-a înfășurat cu veșmîntul veseliei, ca unui mire mi-a pus mie coroană și ca pe o mireasă m-a împodobit cu podoabă.” Și, după puține: „Și vei fi cunună a frumuseții în mîna Domnului, și coroana împărăției în mîna Dumnezeului tău.” Și acestea toate sînt zestre și daruri ale mirelui, că mireasa a adus numai credința[COLOR=#800080][1][/COLOR].
5 pe Cel ce umple de bunătăți pofta ta.
Bine a adăugat pe acest „de bunătăți”, fiindcă este și poftă mincinoasă, pe care dumnezeiasca Legeo oprește, iar poftele cele bune Stăpînul le împlinește, că zice: „Cereți, și se va da vouă; căutați, și veți afla; bateți, și se va deschide vouă! Că tot cel ce cere va lua, și cel ce caută va afla și celui ce bate i se va deschide.” Și: „Căutați împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și acestea toate cu prisosință se vor adăuga vouă.”
Înnoi-se-vor ca ale vulturului tinerețile tale.
Stăpînul ne-a dăruit această înnoire prin Preasfîntul Botez și, răzuind bătrînețele păcatului, ne-a făcut iarăși tineri. Împreună-glăsuiesc cu acestea și cele zise de Dumnezeu prin Isaia Proorocul: „Iar cei ce Mă așteaptă pe Mine vor înnoi vîrtutea lor, înaripa-se-vor ca vulturii.” Că – de vreme ce, zidindu-ne, am primit dumnezeieștile și împărăteștile însușiri, pe care apoi le-am înnegrit și le-am stricat cu meșteșugirile de tot felul ale păcatului – proorocescul cuvînt ne făgăduiește cîștigarea împărăției de a doua oară. Că vulturul este pasăre împărătească și lui îi este încredințată împărăția zburătoarelor. Ne învață pe noi încă și chipul dumnezeiescului belșug:
6 Cel ce face milostenie, Domnul, și judecată tuturor celor ce li se face strîmbătate
Că nu ne-a mîntuit pentru dreptățile pe care le-am făcut - după cum zice Apostolul - ci după multă mila Lui, prin baia nașterii de a doua oară și prin înnoirea Duhului Sfînt. Și, văzîndu-ne pe noi nedreptățiți de vrăjmașul adevărului, ne-a deschis izvoarele milostivirii, iar asupra aceluia a scos hotărîrea cea dreaptă.
7 cunoscute a făcut căile Sale lui Moisi, fiilor lui Israil – voile Sale.
Și nu a săvîrșit mîntuirea aceasta din căință, ci de demult mai-nainte le-a vestit pe acestea prin Prooroci și, prin dumnezeiescul Moisi, a zugrăvit umbrit mîntuirea nostră: marea a primit închipuirea Preasfîntului Botez, piatra s-a arătat umbră a izvoarelor celor nemuritoare, iar mana era icoană a hranei celei cerești. Și celelalte încă, pentru ca să nu le povestesc pe fiecare, este cu putință a le afla la aceia.
8 Îndurat și milostiv este Domnul, îndelung-răbdător și mult-milostiv.
Iar pricina bunătăților acestora – zice – este adîncul dumnezeieștii bunătăți, mila cea nemăsurată, noianul iubirii de oameni.
9 Nu pînă în sfîrșit Se va iuți, nici în veac Se va mînia.
10 Nu după păcatele noastre ne-a făcut nouă, nici după fărădelegile noastre ne-a răsplătit nouă,
Nu a răbdat să măsoare pedeapsa cu păcatele noastre, nici să-Și întindă mînierea asupra noastră mai multă vreme.
11 că după înălțimea cerului de la pămînt a întărit Domnul mila Sa spre cei ce se tem de Dînsul.
|