View Single Post
Vechi 02.01.2009, 11:45:05
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 104 (2)

10 Și l-a pus pe el lui Iacov spre poruncă, și lui Israil spre așezămînt veșnic,
Și dumnezeiescul Moisi a pomenit jurămintele acestea, că a zis – zice – Dumnezeu către Avraam: „Asupra Mea Însumi M-am jurat că, blagoslovind, te voi blagoslovi cu adevărat; și, înmulțind, voi înmulți sămînța ta ca stelele cerului cu mulțimea. Și se vor blagoslovi întru sămînța ta toate semințiile pămîntului.” Și aduce aminte acest jurămînt lui Isaac, iar cu Iacov întărește tocmelile și le împlinește: prin Moisi slobozindu-i pe strănepoții acelora din robia Egiptenilor, prin Iisus Navi dîndu-le pămîntul făgăduit lor, iar prin Stăpînul Hristos încheind sfîrșitul făgăduinței.
11 zicînd: Ție voi da pămîntul Hanaan, funia moștenirii voastre.
„Funie” a numit stăpînia pămîntului, pentru că osebirea celor ce au moșie este ca să supuie pămîntul sub măsură.
12 Cînd erau ei la număr puțini, împuținați și nemernici întru dînsul,
Și acestea - zice - s-au făgăduit părinților noștri, ce erau puțini și foarte lesne de numărat. Și prin aceasta arată puterea Celui ce S-a făgăduit: că, deși erau așa de puțini, a putut să le dea stăpînirea unui pămînt atît de mare.
13 și au trecut din neam în neam și de la o împărăție la alt norod,
Că Patriarhii petreceau nemernicind și nu erau întemeiați și statorniciți nici într-un loc, ci uneori aici, iar alteori acolo își mutau corturile.
14 n-a lăsat om să le facă lor strîmbătate.
I-a arătat mai înalți decît cei ce se ispiteau să le facă strîmbătate.
Și a certat pentru dînșii împărați:
15 Nu vă atingeți de unșii Mei și întru Proorocii Mei nu vicleniți!
Așa, l-a certat cu mari certări pe Faraon și l-a înfricoșat pentru Sarra[COLOR=#800080][5][/COLOR], muierea lui Avraam; așa, l-a îngrozit noaptea pe Avimeleh, zicînd: „Iată, tu mori pentru Sarra, muierea lui Avraam, și aceasta este însoțită cu bărbatul!”; așa, l-a arătat cinstit pe Isaac celor ce atunci locuiau Palestina; așa, lui Laban, cel ce îngrozea să-l ucidă pe ginerele său, i-a zis: „Vezi să nu grăiești cuvinte aspre și grele asupra robului Meu Iacov!” Iar „unși” îi numește pe dînșii nu ca pe niște unși cu untdelemn, ci ca pe niște aleși. Iar „Prooroc” l-a numit pe Avraam Însuși Dumnezeu, că a zis: „Dă înapoi muierea omului, că Prooroc este, și se va ruga pentru tine și te vei mîntui.”

[COLOR=#800080][1][/COLOR]al Creștinilor

[COLOR=#800080][2][/COLOR]al Iudeilor

[COLOR=#800080][3][/COLOR]Bucata e din Cîntarea Anei,din Prima carte a Împăraților, 2:19.

[COLOR=#800080][4][/COLOR]„Exagerat”, cum ne franțuzim noi.

[COLOR=#800080][5][/COLOR]Am mai zis, Sarra a fost răpită de două ori: în Egipt de Faraon, și în Gherara de Avimeleh.