Psalm 118 (5)
nu aduci asupră mînie în toate zilele, ci suferi cu îndelungă-răbdare pe cei ce bîntuiesc nunțile străine[COLOR=#800080][1][/COLOR], și pe cei ce se pîngăresc cu nedreptate în sînge nevinovat, și pe alții care jefuiesc cele ce nu se cuvin, și pe cei ce-și întinează limba lor cu hule și pe alții care îndrăznesc alte lucruri din cele fără de lege. Deci, folosind atîta iubire de oameni, învrednicește-mă și pe mine de aceasta - Stăpîne! – dăruindu-mi cunoștința îndreptărilor Tale.
65 Bunătate ai făcut cu robul Tău, Doamne, după cuvîntul Tău.
Am făcut cercarea bunătății Tale, pentru aceea Te rog să o dobîndesc iarăși pe aceasta și cer să viețuiesc după legile Tale.
66 Învață-mă bunătatea, și certarea și cunoștința, că poruncile Tale am crezut!
A știut Proorocul trebuința certării și cum că din iubire de oameni o aduce Stăpînul pe aceasta asupra oamenilor. De aceea se roagă să se împărtășească de dînsa, că Dumnezeu aduce certarea din bunătate, iar certarea lucrează cunoștința. Așa se roagă și Proorocul Ieremia: „Ceartă-ne pe noi, Doamne, însă întru judecată, iar nu întru mînie, ca să nu ne faci pe noi împuținați!” Tot așa, și bolnavul care dorește sănătatea caută tăiere de fier și unelte arzătoare. Apoi, ne învață de unde a cunoscut folosul certării:
67 Mai-nainte de a mă smeri, eu am greșit, pentru aceasta cuvîntul Tău am păzit.
Eu însumi – zice – mi-am pricinuit certarea. Hotărîrea pedepsei este slobodă de nedreptate: păcatului i-a urmat certarea, iar certării - păzirea legilor. M-am îmbolnăvit, m-am tăiat, m-am însănătoșit.
68 Bun ești Tu, Doamne,
Căci cu adevărat ești bun și iubitor de oameni.
și întru bunătatea Ta învață-mă îndreptările Tale!
Pentru aceasta cutezîndu-mă, cer de la Tine să primesc cunoștința îndreptărilor Tale.
69 Înmulțitu-s-a asupra mea nedreptatea mîndrilor, iar eu cu toată inima mea voi cerca poruncile Tale.
Că cei trufași măiestresc asupra mea tot felul de vrăjmășie, dar nu mă zădărăsc către nelegiuirea lor, îndreptîndu-mă de către poruncile Tale.
70 Închegatu-s-a ca laptele inima lor, iar eu legea Ta am cugetat-o.
Stihul acesta se aseamănă cu graiul cel proorocesc: „Îngrășatu-s-a inima norodului acestuia, și cu urechile lor greu au auzit și cu ochii lor au mijit.” Se aseamănă încă și celor zise în Ieșire pentru Faraon: „Și s-a învîrtoșat inima lui Faraon.” Deci zice: Aceia au avut inima vîrtoasă - înșiși făcînd moliciunea ei vîrtoasă, și îngroșînd-o și închegînd-o ca laptele - iar eu m-am topit de cugetarea Legii Tale.
71 Bine este mie că m-ai smerit, ca să mă învăț îndreptările Tale.
Proorocul mulțumește doctoriilor celor mai usturătoare ale Doctorului, după ce a cunoscut de aici sănătatea.
72 Bună este mie legea gurii Tale, mai mult decît mii de aur și de argint.
Că, deși m-am izgonit din împărăție de către copilul meu, prin certarea Ta iarăși am dobîndit LegeaTa, pe care o am mai scumpă decît toată bogăția.
73 Mîinile Tale m-au făcut și m-au zidit, înțelepțește-mă, și mă voi învăța poruncile Tale!
Aduce aminte Făcătorului de dragostea ce o poartă firii omenești: căci, după ce le-a făcut pe toate cu cuvîntul, El Însuși a zidit firea oamenilor, nu folosind „mîinile”, că este fără de trup, ci arătînd împrejurul făpturii acesteia cea mai multă dragoste. Deci Proorocul Îl roagă pe Ziditorul să dăruiască făpturii Sale pricepere.
74 Cei ce se tem de Tine mă vor vedea și se vor veseli că întru cuvintele Tale am nădăjduit.
Zice: Pentru că am nădăjduit întru Tine și am aflat sfîrșit potrivit nădejdii, mă voi face pricină de veselie celor bine-credincioși.
75 Cunoscut-am, Doamne, că drepte sînt judecățile Tale și întru adevăr m-ai smerit.
Acestea le zice arătînd cu covîrșire a sa bună-cunoștință și mulțumire. Știu – zice – cu de-amănuntul că bine și cu dreptate m-ai osîndit și m-ai înfășurat cu felurite primejdii.
76 Facă-se dar mila Ta, Doamne, ca să mă mîngîie,
Însă de aici încolo este vremea iubirii de oameni și a mîngîierii.
după cuvîntul Tău către robul Tău.
Că, celor ce se pocăiesc, le-ai făgăduit milostivirea Ta. Aceasta a zis și prin Isaia: „Cînd te vei întoarce și vei suspina, atunci te vei mîntui.” Și prin Ieremia strigă: „Întoarceți-vă către Mine, și Mă voi întoarce către voi!”
77 Să-mi vie mie îndurările Tale, și voi fi viu, că legea Ta cugetarea mea este!
Fiind lipsit de dumnezeiasca milostivire, se socotește mort pe sine, pentru care se roagă să învieze a doua oară prin dumnezeiasca iubire de oameni.
78 Să se rușineze cei mîndri, că pe nedrept au făcut fărădelegi asupra mea, iar eu mă voi învăța întru poruncile Tale.
Nu-i blestemă pe vrăjmași, ci se roagă pentru ei, fiindcă rușinea lucrează mîntuire. Deci se roagă ca și aceia să dobîndească vindecarea pe care a dobîndit-o el.
79 Să mă întoarcă pe mine cei ce se tem de Tine și cei ce cunosc mărturiile Tale.
Fiindcă s-a depărtat de ceata drepților pentru păcat și ei toți s-au întors despre dînsul asemenea lui Dumnezeu, se roagă să se unească iarăși cu dînșii și să dobîndească împărtășirea cu dînșii. Că Simmah a arătat acest stih mai descoperit: „Iarăși să mă întoarcă pe mine cei ce se tem de Tine.”
80 Facă-se inima mea fără prihană întru îndreptările Tale, ca să nu mă rușinez!
Vrea să aibă inima slobodă de toată prihănirea, că una ca aceasta s-a izbăvit de rușine. Pentru aceasta i-a și fericit pe cei fără prihană îndată ce a început Psalmul.
[COLOR=#800080][1][/COLOR]prea-curvarii
|