View Single Post
Vechi 02.01.2009, 12:26:09
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 118 (6)

81 Obosit-a spre mîntuirea Ta sufletul meu, că întru cuvintele Tale am nădăjduit.
Cei ce doresc foarte de oarecare lucru și sînt lipsiți de cel dorit zic că obosesc. Așa pătimesc cei foarte însetoșați și lipsiți de apă; așa doresc pururea cei ce așteaptă din călătorie pe cineva din cunoscuți și, nedobîndindu-i, se topesc de dor cu totul; așa obosesc și cei ce se luptă cu oarecare primejdii și așteaptă dumnezeiasca milostivire, văzînd-o pe aceasta zăbovind.
82 Sfîrșitu-s-au ochii mei întru cuvîntul Tău, zicînd: Cînd mă vei mîngîia?
„Cuvînt”și „făgăduință” se numește dumnezeiasca și de Dumnezeu insuflata Scriptură. Deci se sfîrșește nu numai cel ce așteaptă dumnezeiasca făgăduință și adastă dezlegarea relelor ce zac asupră-i, ci și cel ce citește dumnezeieștile cuvinte și dorește cu de-adinsul să învețe mintea[COLOR=#800080][1][/COLOR]acestora, socotind aflarea ei mîngîiere și împăcare sufletului.
83 Că m-am făcut ca un foale în brumă, dar îndreptările Tale nu le-am uitat!
Foalele, încălzindu-se, se moleșește și, suflîndu-se, se umflă, iar în brumă se învîrtoșează și îngheață. Așa se moleștește de desfătare și firea trupului, și se umflă și se ridică asupra sufletului; iar de reaua pătimire a pustniciei se smerește și se tescuiește. Și martor al acestui lucru este Pavel, strigînd: „Îmi tescuiesc trupul meu și îl robesc, ca nu cumva, altora propovăduind, însuși să mă fac neiscusit.” Deci pentru aceasta smerindu-și trupul, și Proorocul a înnoit iarăși pomenirea dumnezeieștilor legi - de vreme ce, cînd era gonit de Saul, era mai înalt decît patimile, iar după ce a dobîndit pace s-a vătămat cu săltările desfătării.
84 Cîte sînt zilele robului Tău? Cînd vei face mie judecată de către cei ce mă gonesc?
Puțină – zice – este vremea firii omenești, că zilele anilor noștri sînt 70 de ani. Deci cînd îmi vei face judecată și mă vei izbăvi de neprieteni?
85 Povestitu-mi-au cei fără de lege bîrfelile ce nu sînt ca legea Ta, Doamne!
Neprietenii l-au sfătuit pe Prooroc să-i ucidă pe vrăjmași, dar el, plecîndu-se dumnezeieștii Legi, aștepta dumnezeiasca hotărîre. Dar și nouă ne este prea-trebuincioasă învățătura cuvintelor acestora, că ni se cuvine a fugi nu numai de basmele Elinilor și de necredința Iudeilor, ci și de hulitoarele dogme ale ereticilor[COLOR=#800080][2][/COLOR].
86 Toate poruncile Tale sînt adevărul.
Că de aceea voiesc și aleg LegeaTa, căci văd că toate poruncile Tale sînt împodobite cu adevărul.
Fără de dreptate m-au gonit, ajută-mi mie!
87 Puțin de nu m-au sfîrșit pe mine pe pămînt, iar eu n-am părăsit poruncile Tale.
Multă este – zice – nedreptatea și silnicia neprietenilor, că puțin a fost la mijloc de nu m-au lipsit chiar de viață.
88 După mila Ta viază-mă, și voi păzi mărturiile gurii Tale!
Și-a împodobit cuvîntul cu smerită cugetare: că nu a cerut viață ca răsplătire a dreptății săvîrșite de dînsul, ci s-a rugat a o lua pe aceasta ca dar al milei, făgăduindu-se a păzi de aici înainte mărturiile lui Dumnezeu.
89 În veac, Doamne, cuvîntul rămîne în cer,
Toate – zice – Îți sînt lesnicioase și cu putință Ție, Stăpînului, că porunca Ta păzește boltele cerurilor nemișcate. Aceasta a zis încă și în Psalmul 148: „Pusu-le-a pe ele în veac și în veacul veacului, poruncă a pus, și nu va trece.” Și graiul însemnează că noroadele Îngerilor ce locuiesc în cer păzesc dumnezeiasca Lege, și totodată că ele sînt slobode de toată călcarea de Lege.
90 în neam și în neam adevărul Tău.
Că pe acesta - zice - l-ai păzit neamului Iudeilor și altui neam ce s-a născut după acela, adică norodul cel din neamuri care a dobîndit mîntuire prin Mîntuitorul nostru Iisus Hristos.
Întemeiat-ai pămîntul, și rămîne.
91 Cu rînduiala Ta rămîne ziua,
Pămîntului i-ai dat statornicie pentru prea-multă vreme, și a rămas după cum i-ai poruncit. Ai deosebit ziua de noapte, și după regulile Tale călătorește.
că toate sînt slujitoare Ție.
Că toate slujesc Ție și se supun poruncilor Tale, că Tu ești Ziditorul tuturor.
92 Că, de n-ar fi fost legea Ta gîndirea mea, atunci aș fi pierit întru smerenia mea.
Căzînd în primejdii, fiecare din cei bine-credincioși ar fi putut să zică acestea: și Iosif, scăpînd de robie, și de prea-curvie și de clevetire; și Daniil, fiind oprit a se ruga[COLOR=#800080][3][/COLOR]; și cei Trei Coconi, siliți fiind a se închina chipului; și purtătorii de biruință Mucenici, răbdînd toate felurile a tot chipul de munci. Și după cuviință le-a zis pe acestea Fericitul David cînd a fost gonit de Saul la cei de altă seminție și era silit a petrece cu oameni necredincioși, căci s-ar fi împărtășit de păgînătate de nu ar fi purtat întru sine-și pomenirea dumnezeieștilor legi.
93 În veac nu voi uita îndreptările Tale, că într-însele m-ai viat.
Că, după ce m-am învățat cu iscusul[COLOR=#800080][4][/COLOR]că îndreptările Tale odrăslesc viață, voi păzi nestinsă pomenirea acestora.