Psalm 118 (7)
94 Al Tău sînt eu, mîntuiește-mă, că îndreptările Tale am căutat!
Nu toți putem grăi glasul acesta, că cel ce este rob al păcatului minte dacă se numește pe sine rob al lui Dumnezeu; că, de ce se biruiește cineva, acelora le și este rob. Deci, dacă ne izbăvim de acestea și îmbrățișăm dumnezeieștile legi, atunci putem grăi glasul acesta.
95 Pe mine m-au așteptat păcătoșii să mă piardă, mărturiile Tale am înțeles.
Pe acest „așteptat”, Simmah și Teodotion l-au zis: „au nădăjduit”, adică: Aceia au nădăjduit să mă dea morții, iar eu, luînd aminte la mărturiile Tale, culegeam de aici viața ca pe un rod.
96 A tot sfîrșitul am văzut sfîrșit, desfătată este porunca Ta foarte.
Iar Simmah, așa: „A toată facerea am văzut marginea, largă este porunca Ta foarte.” Zice: Toate cele omenești - și bogăție, și avuție, și silnicie, și domnie, și voievozi, și tirănii și împărății - au sfîrșit, și încă sfîrșit grabnic, iar porunca Ta este lată și nepieritoare, și celor ce o păzesc le pricinuiește viața cea nemărginită și veșnică și bunătățile acelea care nu suferă nici o schimbare.
97 Cît am iubit legea Ta, Doamne, toată ziua gîndirea mea este!
Nu tot cel ce împlinește dumnezeiasca Legeo împlinește pe aceasta iubind-o, ci unii - de temere și de frica muncii, alții - vînînd slava de la oameni, iar adevărații iubitori ai faptei bune se sîrguiesc a împlini dumnezeieștile porunci pentru dragostea către cele bune.
98 Mai mult decît pe vrăjmașii mei m-ai înțelepțit cu porunca Ta, că în veac a mea este.
După ce a mărturisit că iubește fierbinte dumnezeiasca Lege, Proorocul aruncă totul la dumnezeiescul dar, că zice: Primind de la Tine înțelepciunea și cunoștința, am îndrăgit a Ta Lege, că mi-ai dat mai multă știință decît vrăjmașilor. Pentru aceasta, aceia se sîrguiesc a mă ucide, iar eu nu sufăr nici a izbîndi celor ce mă nedreptățesc, fiindcă nălucesc[COLOR=#800080][5][/COLOR]cîștigul cel veșnic al faptei bune.
99 Mai mult decît cei ce mă învață am priceput, că mărturiile Tale cugetarea mea sînt.
100 Mai mult decît cei bătrîni am priceput, că poruncile Tale am căutat.
Lucrul osebit al împăraților este să învețe, iar osebirea celor supuși este a învăța. A împărățit Saul, și era mai bătrîn cu vremea, dar nici stăpînia împărăției, nici vîrsta nu l-a făcut să se înțelepțească, ci poftea a-l ucide pe făcătorul de bine. Iar marele David, rînduit fiind împreună cu cei supuși și tînăr cu vîrsta, a iubit filosofia și n-a suferit nici a face nedreptate cuiva, nici a-i munci pe cei ce îl nedreptățeau.
101 Despre toată calea rea am oprit picioarele mele, ca să păzesc cuvintele Tale.
Că nu este cu putință a umbla pe două căi deodată - pe a înverșunării și pe a întregii înțelepciuni, pe a dreptății și pe a nedreptății - ci se cade a fugi de cele împotrivnice și a călători pe calea cea dreaptă, că așa va fi cu putință a ne face păzitori ai dumnezeieștilor cuvinte.
102 De la judecățile Tale nu m-am abătut, că Tu ai pus mie lege.
Că, știindu-Te pe Tine puitor de lege al acestora, le îmbrățișam pe dînsele cu toată dragostea.
103 Cît sînt de dulci gîtlejului meu cuvintele Tale, mai mult decît mierea, gurii mele!
Că dulceața mierii nu îndulcește simțirea gurii mele așa precum veselește sufletul meu cugetarea cuvintelor Tale. Că pe „gîtlej” l-a pus ca pe cel ce este organ al glasului, iar prin glas este cugetarea și, întrebuințîndu-le pe acestea, de aici dobîndește sufletul folosul.
104 Din poruncile Tale am înțeles, pentru aceasta am urît toată calea nedreptății.
Că, după ce am înțeles cu ce ești mulțumit, m-am întors despre toate felurile răutății.
105 Făclie picioarelor mele este legea Ta și lumină cărărilor mele.
Că, luminîndu-mă cu LegeaTa ca și cu o făclie, nu umblu întru întuneric. Ni se cuvine însă a ști că Legeas-a numit „făclie”, iar Mîntuitorul și Domnul nostru – „Soare” al dreptății: că aceea, ca oarecare făclie, de abia a strălucit un neam, iar Acela a luminat toată lumea. Așa l-a numit Stăpînul Hristos și pe dumnezeiescul Ioan: „luminător”, care s-a arătat Iudeilor fiind încă noapte, iar apoi a răsărit și „Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul ce vine în lume”; iar pe Sfințiții Apostoli i-a numit „lumină”, ca pe cei ce s-au împărtășit de Lumina aceea și i-au luminat pe toți oamenii prin aceeași învățătură.
106 Juratu-m-am și am pus să păzesc judecățile dreptății Tale.
„Jurămînt” a numit judecata cea întemeiată a sufletului, fiindcă cu jurămînt se întăresc cele mai multe din lucruri.
107 Smeritu-m-am pînă în sfîrșit, Doamne, viază-mă după cuvîntul Tău!
Nu așa prost a zis că s-a smerit, ci cum că s-a smerit „pînă în sfîrșit”, și – cu toate că era împărat și Prooroc, și avea îndrăzneala cea din fapta bună, și era bogat și biruia pe vrăjmași - n-a suferit niciodată a se bizui nici înțelepciunii, nici vitejiei, nici dreptății, ci le socotea pe acestea daruri ale dumnezeiescului dar. Încă și viață cerînd de la Cel ce poate să-i dea, n-o cere nehotărît, ci pe aceea cuvîntătoare, pe aceea după Lege, pe aceea strălucită cu dumnezeiasca Lege.
[COLOR=#800080][1][/COLOR]„Cugetul” și „înțelesul”, cum am mai zis.
[COLOR=#800080][2][/COLOR]Fericitul Teodorit a înfruntat cumplite erezii: cea a lui Arie, cea a lui Nestorie, cea a lui Marcion. La rîndul nostru, noi avem a da piept cu „erezia ereziilor” (Cuviosul Iustin Popovici), purtînd numele de „ecumenism”.
[COLOR=#800080][3][/COLOR]Pentru că s-a rugat Dumnezeului tuturor împotriva voinței împăratului Darius, Daniil a fost aruncat în groapa cu lei, de unde, prin dumnezeiasca purtare de grijă, a scăpat nevătămat (vezi Daniil, capitolul 6).
[COLOR=#800080][4][/COLOR]din cercare, din „experiență”
[COLOR=#800080][5][/COLOR]bănuiesc, întrevăd
|