Psalm 118 (8)
108 Cele de bunăvoie ale gurii mele binevoiește-le, Doamne, și judecățile Tale mă învață!
Dumnezeieștile legi poruncesc cele mai multe din isprăvile faptei bune, iar pe unele le adaugă și socoteala. Așa și din jertfe, unele erau rînduite de Lege, iar altele din socoteală și voie: că Legeaa poruncit să le aducă pe acelea pentru păcat, și pentru greșeală și pentru neștiință, și ele se dădeau lui Dumnezeu ca o datorie; iar cele ce se aduceau din osîrdia voirii s-au numit „daruri”. Așa și acum: evangheliceștile cuvinte poruncesc întreaga înțelepciune și dreptate, iar fecioria, și înfrînarea de după nuntă, și necîștigarea, și viața monahicească și petrecerea în pustietăți sînt lucruri ale voirii, care sar pe deasupra legii. Deci unele ca acestea a numit Proorocul: „de bună voie”, că acelea care nu sînt supuse sub nevoia legilor, ci sînt rod al voirii celei iubitoare de Dumnezeu, după cuviință se numesc „de bună voie”.
109 Sufletul meu este în mîinile Tale pururea, și legea Ta n-am uitat.
Că, fiind păzit de a Ta purtare de grijă, am izgonit uitarea legilor Tale.
110 Pus-au păcătoșii cursă mie, și de poruncile Tale n-am rătăcit.
Și oamenii, și dracii îmi măiestresc multe și felurite vrăjmășii și pîndiri, dar eu am ales să călătoresc pe calea cea nerătăcită a poruncilor Tale.
111 Moștenit-am mărturiile Tale în veac, că bucurie a inimii mele sînt.
|