Psalm 118 (10)
128 Pentru aceasta, spre toate poruncile Tale mă îndreptam, toată calea nedreaptă am urît-o.
Pentru că darul lucrează osîrdia, iar osîrdia gătea să învețe a alege calea cea dreaptă și ura cărarea nedreptății.
129 Minunate sînt mărturiile Tale, pentru aceasta le-a cercat pe ele sufletul meu.
A arătat că nu le-a iubit pe acestea în zadar, că zice: Vrednice de minune sînt și puternice să îndulcească și să ridice spre dragoste pe cei ce pot a le vedea. Și de unde ai deprins bunătatea acestora?
130 Arătarea cuvintelor Tale luminează și înțelepțește pe prunci.
Strălucindu-mă cu lumina Ta – zice – am primit cunoștința aceasta. Legea Ta îi umple de pricepere încă și pe toți cei ținuți de necunoștință și asemănați pruncilor.
131 Gura mea am deschis și am tras Duh, că de poruncile Tale doream.
„Gură” numește aici sîrguința minții, că aceasta trage darul Duhului. Pentru că și aiurea zice: „Lărgește-mi gura ta, și o voi umple pe ea!” Și dumnezeiescul Apostol zice: „Rugați-vă ca să ne dea cuvînt întru deschiderea gurii.” Încă și Proorocul însuși a zis întru alt Psalm: „Domnul va da cuvînt celor ce binevestesc, cu putere multă.” Aceasta a zis-o și aici: „Gura mea am deschis și am tras Duh, că de poruncile Tale doream”, adică: Văzîndu-mă că doresc poruncile Tale, m-ai învrednicit de darul Tău.
132 Caută spre mine, și mă miluiește după judecata celor ce iubesc numele Tău!
Nu așa prost se roagă să dobîndească dumnezeiasca milostivire, ci zice: Miluiește-mă după cum Te-ai obișnuit să dăruiești mila Ta celor ce Te iubesc. Că aceasta a zis „după judecata celor ce iubesc numele Tău”, în loc de: Deopotrivă cu aceștia mă rog să dobîndesc hotărîrea.
133 Pașii mei îndreptează-i după cuvîntul Tău, și să nu mă stăpînească toată fărădelegea!
Că - noi aducînd sîrguința, și Dumnezeu dăruind ajutorul și îndreptînd călătoria - silnicia păcatului nu are loc.
134 Izbăvește-mă de clevetirea oamenilor, și voi păzi poruncile Tale!
Stăpînul Hristos i-a numit „doriți” și „fericiți” pe cei ocărîți și clevetiți. Totodată, a și poruncit a ne ruga să nu intrăm în ispită, deci rugăciunea Proorocului împreună-glăsuiește cu legile evanghelicești.
135 Fața Ta arat-o peste robul Tău, și mă învață îndreptările Tale!
Dumnezeu este fără trup și nealcătuit din părți, dar dumnezeiasca Scriptură vorbește pentru Dînsul mai trupește și gros, măsurînd cuvintele după firea oamenilor. Deci „arătare” a dumnezeieștii fețe se cuvine a înțelege dezlegarea celor de scîrbă și dăruirea bunătăților.
136 Izvoare de ape au izvorît ochii mei, căci ei n-au păzit legea Ta.
Apostolească este și legea aceasta, că zice: Dacă pătimește un mădular, împreună-pătimesc toate mădularele. Deci Proorocul avea desăvîrșirea evanghelicească, tînguindu-se pentru nelegiuirile altora. Iar „izvoare de ape” a numit mulțimea lacrimilor, în loc de: Văzînd nelegiuirile oamenilor, ca pîraiele am vărsat lacrimile.
137 Drept ești, Doamne, și drepte sînt judecățile Tale!
138 Poruncit-ai dreptate a fi mărturiile Tale și adevărul foarte.
Pe toate le ocîrmuiești cu dreptate - o Stăpîne! – grijindu-Te de oameni. Și, voind a-i arăta lucrători ai dreptății, ai datLege, și mărturisești sub ce fel de munci se vor supune cei ce o calcă pe dînsa, și făgăduiești răsplătirile cele bune celor ce o păzesc și adeverezi făgăduințele cu lucrurile. Că aceasta arată acest „adevărul foarte”.
139 Topitu-m-a rîvnirea Ta, că au uitat cuvintele Tale vrăjmașii mei.
Proorocul plînge pentru cei ce trăiesc întru nelegiuire și se mînie după dreptate, văzîndu-L defăimat pe Puitorul de lege. Rîvna aceasta înalt l-a propovăduit pe Fineas. Aceasta l-a făcut de-a pururea pomenit pe marele Ilie. Înfocîndu-se cu aceasta, bunul-biruitor Ștefan a mustrat necredința Iudeilor. Pe aceasta purtînd-o întru sine-și, dumnezeiescul Pavel striga, zicînd: „Cine este neputincios, și eu să nu fiu neputincios? Cine se smintește, și eu să nu mă ard?” Încă și Fericitul Luca zice pentru dînsul că „în Atena fiind, se ținea duhul lui întru dînsul și se înfrîna, văzînd cetatea că era prea-idoloasă[COLOR=#800080][1][/COLOR].”
140 Cu foc lămurit este cuvîntul Tău foarte, și robul Tău l-a iubit pe el.
Zice: Lămurit, și curat și slobod de toată prihana este cuvîntul Tău, și eu am dragoste fierbinte spre dînsul.
141 Mai tînăr sînt eu și defăimat, îndreptările Tale nu le-am uitat.
Cînd Dumnezeu i-a poruncit dumnezeiescului Samuil să-l hirotonisească împărat pe unul din feciorii lui Iesei, Proorocul i-a defăimat pe toți ceilalți, care erau împodobiți și cu vîrtutea, și cu puterea și cu frumusețea trupului, și l-a întrebat pe Iesei de a mai rămas vreunul din copii. Și, zicînd acesta că i-a mai rămas un băiat mic care paște turmele, și că acela este nevrednic de împărăție, Samuil a poruncit să-l aducă și pe el, și l-a uns numaidecît ce a venit. Acest dar a pomenit aici Proorocul, zicînd că: Pe mine, cel ce eram tînăr și socotit de părinți prost[COLOR=#800080][2][/COLOR], Tu m-ai învrednicit de atîta dar și m-ai făcut Prooroc și împărat împreună, pentru care doresc să păzesc ale Tale îndreptări cu toată sîrguința.
142 Dreptatea Ta este dreptate în veac și legea Ta este adevărul.
Cel ce se pleacă legilor omenești nu dobîndește cinstea nici în viața aceasta de acum de la puitorii de lege, iar cel ce urmează dumnezeieștilor porunci are ca plată a ostenelilor viața cea veșnică. Și legile omenești nu se află toate drepte cu adevărat, iar Legealui Dumnezeu este strălucită cu adevărul. Deci a zis după cuviință: „Dreptatea Ta este dreptate în veac și LegeaTa este adevărul.”
143 Necazuri și nevoi m-au aflat,
Că acestea sînt înjugate cu îndrăgitorii faptei bune.
dar poruncile Tale sînt cugetarea mea.
Că dintru învățătura acestora învăț bărbăția și sufăr vitejește cele de scîrbă.
144 Dreptate sînt mărturiile Tale în veac;
În loc de: Sînt pricinuitoare de bunătățile cele veșnice.
înțelepțește-mă, și voi fi viu!
Că, luminîndu-mă de la Tine, voi dobîndi viața cea adevărată.
145 Strigat-am cu toată inima mea, auzi-mă, Doamne, îndreptările Tale voi căuta!
Aici, „strigare” numește iarăși sîrguința sufletului, și de aceea l-a adăugat pe acest „cu toată inima mea”. Așa striga tăcînd și Moisi, și, cînd se ruga cu mintea, Dumnezeu i-a zis: „Ce strigi către Mine?”
[COLOR=#800080][1][/COLOR]plină de idoli
[COLOR=#800080][2][/COLOR]Iarăși: „simplu”, „neînsemnat”.
|