Psalm 118 (11)
146 Strigat-am către Tine, mîntuiește-mă, și voi păzi mărturiile Tale!
Că, primind de la Tine mîntuirea, mă voi face păzitor al legilor Tale.
147 Apucat-am mai-nainte fără de vreme și am strigat, întru cuvintele Tale am nădăjduit.
Fiind împărat, și cu nenumărate griji împresurat și, lîngă acestea, primind asupră-și și lupte războinice, Proorocul aducea rugăciuni lui Dumnezeu nu numai dimineața, ci și la miezul nopții, neașteptînd cîntările cocoșilor, atît de mult dorind de Dumnezeu, Cel ce l-a făcut, și cu așa osîrdie cerînd de acolo ajutorul.
148 Apucat-au înainte ochii mei către dimineață, ca să cuget cuvintele Tale.
Și nu numai în vremea somnului celui dulce, ci și mai-nainte de dimineață a făcut cugetare de dumnezeieștile legi. Iar noi, trăind cu sărăcie și fiind izbăviți de toată grija, zăcem tăvălindu-ne pe pat toată noaptea, și nici după ce începe ziua nu aducem laudă Dătătorului bunătăților.
149 Glasul meu auzi-l, Doamne, după mila Ta, după judecata Ta viază-mă!
Cel îndestulat cu atîtea bunătăți se roagă să dobîndească milă, și nu o cere nehotărît, ci după hotărîrea cea aducătoare de folos.
150 Apropiatu-s-au cei ce mă goneau fără de lege și de la legea Ta s-au depărtat.
Cei ce se ispitesc să dea război dreptului sînt departe de dumnezeieștile legi, că zice: „Cel ce vă leapădă pe voi nu pe voi vă leapădă, ci pe Cel ce v-a trimis pe voi.” Și: „Voi vrăjmășui vrăjmașilor tăi și Mă voi împotrivi celor ce se pun ție împotrivă.”
151 Aproape ești Tu, Doamne, și toate căile Tale sînt adevărul.
Zice: Le vezi pe toate, Doamne, că nu stai departe, ci lumea o umbli și cu adevărul ocîrmuiești zidirea. Și Însuși Dumnezeu zice aceasta, prin Proorocul: „Dumnezeu ce Se apropie sînt Eu, și nu Dumnezeu ce stă departe.” Și Fericitul Pavel zice: „Întru Dînsul trăim, și ne mișcăm și sîntem.”
152 De la început am cunoscut, dintru mărturiile Tale, că în veac le-ai întemeiat pe ele.
„Mărturii” numește cerul și pămîntul, că zice: „Pogorîndu-Te, pune-le lor martori cerul și pămîntul!” Pentru aceasta a zis și Moisi cel mare, începînd cîntarea: „Ia aminte, cerule, și voi grăi, și să audă pămîntul graiurile gurii mele!” Și întru acestea se vede totdeauna Pronia lui Dumnezeu, căci toate călătoresc cu multă bună-rînduială. Și zice: De aici am cunoscut cu de-amănuntul că ești aproape, și stai de față la cele ce se fac și nici unul din lucruri nu se tăinuiește de Tine.
153 Vezi smerenia mea, și mă scoate, că legea Ta n-am uitat!
„Cel ce se smerește pe sine-și înălța-se-va”, după glasul Domnului; și: „Fericiți – cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor”. Cu smerenia a împodobit și dumnezeiescul Prooroc celelalte fapte bune, și, pe aceasta tinzînd-o, vestește dumnezeiescul ajutor.
154 Judecă judecata mea și mă izbăvește, pentru cuvîntul Tău mă viază!
Aduce aminte Stăpînului făgăduințele, și cere de la Dînsul mîntuirea și se roagă să judece între el și neprieteni.
155 Departe este de păcătoși mîntuirea, că îndreptările Tale n-au căutat.
Zice: Cei ce trăiesc întru fărădelege s-au lipsit pe sine-și de mîntuirea de la Tine, nevrînd să învețe cele ce ai legiuit să lucreze.
156 Îndurările Tale multe sînt, Doamne, după judecata Ta mă viază!
Multă este bogăția iubirii de oameni, dreaptă este hotărîrea Ta, mîntuirea dintru acestea o cer.
157 Mulți sînt cei ce mă gonesc și mă necăjesc, dar de la mărturiile Tale nu m-am abătut.
Zice: Nici cînd eram îmbulzit cu multe primejdii n-am suferit să calc ceva din cele legiuite de Tine. Și, arătînd noi la început pricina Psalmului, am zis că dumnezeiescul David a adunat aici toate cele ce i s-au întîmplat, și cum că unele se potrivesc scîrbelor făcute lui de Saul, iar altele celor făcute de Avesalom. Iar acestea este vădit că le-a zis fiind gonit de Saul, că atunci era neispitit de păcat.
158 Văzut-am pe cei neînțelegători, și mă topeam că cuvintele Tale nu le-au păzit.
Așa se tînguia pentru Iudei Fericitul Pavel, așa Se jelea pentru Ierusalim Însuși Stăpînul, așa plîngea dumnezeiescul Ieremia pentru nelegiuirea norodului.
159 Vezi că poruncile Tale le-am iubit, Doamne, întru mila Ta mă viază!
Adeseori pomenește „porunci”, și „legi”, și „îndreptări” și „mărturii”, arătînd dorul lui pentru ele.
160 Începătura cuvintelor Tale este adevărul, și în veac - toate judecățile dreptății Tale.
Zice: Nemincinoase ai făgăduințele, cu adevărul împodobești ale Tale făgăduințe, cu lucrul adeverezi cuvintele. Iar „începătură a cuvintelor” numește făgăduințele către Avraam, că din acela s-a alcătuit neamul Iudeilor. Ci a împlinit făgăduințele, și a crescut norodul „ca stelele cerului” cu mulțimea și, după făgăduințe, „a blagoslovit întru sămînța lui toate neamurile”. Aceasta a arătat zicînd: „în veac – toate judecățile dreptății Tale”, că, Prooroc fiind, mai-nainte vedea veșnica stăpînie a lui Hristos. Pentru aceea a și zis că începătura dumnezeieștilor cuvinte este împodobită cu adevărul.
161 Boierii m-au gonit în zadar, și de cuvintele Tale s-a înfricoșat inima mea.
Nu m-am înfricoșat – zice – de cei ce îmi dădeau război și mă goneau, ci de legile Tale m-am temut. Pentru aceea, și aflîndu-l dormind pe vrăjmașul meu, n-am îndrăznit a-l ucide; și, miluindu-l încă și pe acel ucigător de tată și urît fiu, ziceam să-mi cruțe mie copilașul (pe Avesalom).
162 Bucura-mă-voi de cuvintele Tale ca cel ce află jafuri multe.
De vreme ce a pomenit de războinici care îl gonesc, a adus în mijloc după cuviință și pomenirea jafurilor. Și zice: De i-aș fi ucis pe toți aceia și prea-multe jafuri aș fi adunat, nu m-aș fi veselit așa precum mă bucur de legile Tale.
|