View Single Post
Vechi 02.01.2009, 12:32:28
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 118 (12)

163 Nedreptatea am urît și m-am îngrețoșat, iar legea Ta am iubit.
Adevărat este și cuvîntul acesta, că cel ce se înfierbîntă către cele dumnezeiești le urăște pe cele împotrivnice.
164 De șapte ori în zi Te-am lăudat pentru judecățile dreptății Tale.
Oarecari, pe acest „de șapte ori”, l-a tălmăcit: „de prea-multe ori”, însă și unul, și altul arată dragostea cea fierbinte a Proorocului, pentru că nu se sătura de dumnezeiasca cîntare de laudă.
165 Pace multă este celor ce iubesc legea Ta, și nu este lor sminteală.
Cei ce sînt înfocați cu dumnezeiasca dragoste și au cîștigat pacea cu Dînsul prin păzirea poruncilor, măcar de li s-ar da război de la toți oamenii, trăiesc dulce viață și veselă. Și martor este dumnezeiescul Pavel, strigînd: „Întru toate necăjindu-ne, dar nu strîmtorîndu-ne; lipsindu-ne, dar nu deznădăjduindu-ne; goniți, dar nu părăsiți; lepădați sîntem, dar nu pierim.” Încă și Domnul, trimițîndu-i în toată lumea pe Sfinții Apostoli ca pe niște oi în mijlocul lupilor, a zis către dînșii: „Pacea Mea o dau vouă, pacea Mea o las vouă.”
166 Așteptat-am mîntuirea Ta, Doamne, și poruncile Tale am iubit!
Nici îmbulzit fiind cu primejdiile n-am tăiat de la mine bunele nădejdi, ci am așteptat a Ta mîntuire și am urmat poruncilor Tale.
167 Păzit-a sufletul meu mărturiile Tale și le-a iubit pe ele foarte.
168 Păzit-am poruncile Tale și mărturiile Tale, că toate căile mele înaintea Ta sînt, Doamne!
Că - știind, ca cel ce petreceam sub Tine, Văzătorul tuturor, că peste toate privești - nu numai că am împlinit poruncile Tale, dar am făcut-o cu fierbinte așezămînt.
169 Să se apropie rugăciunea mea înaintea Ta, Doamne! După cuvîntul Tău înțelepțește-mă!
Aducînd toată rugăciunea, se roagă să fie primită, să nu fie lepădată cererea. Și se roagă să ia nu omenească pricepere, ci cunoștința dumnezeieștilor cuvinte.
170 Să intre cererea mea înaintea Ta, Doamne! După cuvîntul Tău, izbăvește-mă!
„Cerere” numește rugăciunea, că aceasta am aflat-o și la ceilalți tălmăcitori. Deci încă prin multe feluri de cuvinte Îl îmblînzește pe Stăpînul.
171 Rîgîi-vor buzele mele laudă, cînd mă vei învăța îndreptările Tale.
Potrivită este hrănirii rîgîirea[COLOR=#800080][1][/COLOR], că zice: Învățîndu-mă îndreptările Tale, voi aduce cîntare de laudă Ție, dascălului unor asemenea îndreptări.
172 Spune-va limba mea cuvintele Tale, că toate poruncile Tale sînt dreptate.
Voi dărui limba mea întru cugetarea cuvintelor Tale, știind că poruncile Tale sînt împodobite cu toată dreptatea.
173 Fie mîna Ta ca să mă mîntuiască! – pentru că poruncile Tale am voit.
„Le-am voit”, zice Simmah, iar Achila și Teodotion: „le-am ales”. Iar „mînă” numește dumnezeiasca lucrare, de la care se roagă să dobîndească dumnezeiasca mîntuire.
174 Dorit-am de mîntuirea Ta, Doamne, și legea Ta este cugetarea mea.
Doresc – zice – să dobîndesc de la Tine mîntuirea, fiindcă pururea și necurmat cuget LegeaTa.
175 Viu va fi sufletul meu și Te va lăuda, și judecățile Tale vor ajuta mie.
Și știu că nu mă voi înșela de a mea nădejde, ci voi dobîndi de la Tine adevărata viață, și Te voi lăuda pe Tine, Dătătorul bunătăților.
176 Rătăcit-am ca o oaie pierdută,
Acest cuvînt se potrivea să-l zică după păcat atît Proorocul, cît și întreaga fire a oamenilor.
caută pe robul Tău, că poruncile Tale nu le-am uitat!
Că, deși a trecut cu vederea unele din ele, nu le-a uitat însă desăvîrșit.
Ci Proorocul a adus rugăciunea aceasta pentru el, dar mîntuire a dobîndit toată firea oamenilor, că a alergat Păstorul cel bun către oaia rătăcită și, înconjurînd munții și dealurile (că întru acestea se rătăcise, slujind dracilor[COLOR=#800080][2][/COLOR]), a aflat-o și, ridicînd-o pe umeri, a întors-o; și s-a veselit de dînsa mai mult decît de cele 99 ce n-au rătăcit. Însă noi, făcînd tîlcuirea Psalmului în scurt, rugăm pe cititori să nu se îndestuleze cu cele scrise, nici să socotească cum că acestea se cuvin numai Proorocului, ci fiecare să ia dintru ele folosul potrivit și să gătească patimilor sale doctorie vindecătoare.

[COLOR=#800080][1][/COLOR]În trecut, oamenii trăiau simplu și vorbeau simplu, nu se fereau de metaforele trupesc-fiziologice, fiindcă nu cunoșteau fățarnica grosolănie „savantă”, „civilizată”, a vremurilor noi.

[COLOR=#800080][2][/COLOR]Capiștile păgînești se aflau în așa-zisele „locuri înalte”, pe dealuri și munți, cum s-a arătat și în alte rînduri.