Psalm 121 & 122
TÎLCUIREA PSALMULUI 121 Cîntarea treptelor. Proorocul a potrivit și a alăturat Psalmii mai-nainte ziși celor mîhniți, iar pe acesta care este în mîini - celor ce primiseră bunele-vestiri ale întoarcerii și se apucaseră de călătoria cea prea-dorită lor. Că, bucurîndu-se și dănțuind, zic unii către alții:
Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis: În casa Domnului vom merge.
Glasul acesta este al bunei-credințe, pentru că saltă și se bucură nu ca cei ce vor să-și ia ale lor case, ci ca unii ce vor să vadă casa dumnezeiască.
2 Stînd erau picioarele noastre în curțile tale, Ierusalime.
Acum ni se pare – zice – că stăm întru acele sfințite curți și săvîrșim dumnezeieștile slujbe.
3 Ierusalimul, cel ce se zidește ca o cetate a căreia împărtășire este dimpreună.
Iar Simmah, așa: „Ierusalimul cel zidit, care ca o cetate are împreunarea.” Că cel ce acum este pustiu și are casele risipite iarăși va înflori, și se va îndesi și își va lua ogrăzile mai dinainte.
4 Că acolo s-au suit semințiile, semințiile Domnului, mărturia lui Israil, ca să se mărturisească numelui Domnului.
În vremea lui Roboam[COLOR=#800080][1][/COLOR], semințiile s-au despărțit și cele zece s-au depărtat de la împărăția cea davidicească[COLOR=#800080][2][/COLOR], iar după întoarcere s-a făcut o singură stăpînire și toți alergau la Ierusalim, aducîndu-I obișnuita slujbă lui Dumnezeu, după dumnezeiasca Lege. Deci acest lucru mai-nainte vestește Proorocul aici: cum că semințiile vor lua iarăși unirea la un gînd mai dinainte și se vor împreună-aduna în Ierusalim, lăudîndu-L pe Dumnezeu după obicei. Iar „mărturie” a numit dumnezeiasca Lege, care poruncea arătat să se adune Israil în locul pe care îl va alege Domnul Dumnezeu.
5 Că acolo au șezut scaunele la judecată, scaunele în casa lui David.
După ce mai-nainte a vestit cele dumnezeiești, acum mai-nainte le vestește și pe cele omenești, că - de vreme ce în Ierusalim s-a zidit nu numai dumnezeiasca Biserică, ci și casele împărătești, și acolo se adunau toți ca să dezlege cu judecată pricinile împotrivnice – de nevoie Proorocul a mai-nainte vestit-o și pe aceasta: că nu în Samaria vor alerga cele zece seminții, ci, precum în vremea lui David aveau în Ierusalim divan neclătit, așa se vor aduna acolo toți și după întoarcere.
6 Întrebați dar cele ce sînt spre pacea Ierusalimului, și - îndestulare celor ce te iubesc pe tine.
Iar Simmah, așa: „Întrebați de sănătate Ierusalimul; se vor liniști cei ce te iubesc pe tine”, în loc de: Dobîndiți pace adîncă, întrebați de sănătate locuința Ierusalimului. Pentru că întru toată veselia petrec cei ce o iubesc pe aceasta.
7 Fie dar pace întru puterea ta și îndestulare întru zidurile turnului tău!
Iar Simmah, așa: „Să fie pace întru ograda ta, liniște întru palatele împărătești ale tale.” Și dumnezeiescul David îi roagă ei (adică cetății Ierusalimului) cele bune: ca și ogrăzile, și casele împărătești și casele dintru dînsa să se îndulcească de toată pacea.
8 Pentru frații mei și pentru vecinii mei grăiam despre tine pace.
9 Pentru casa Domnului Dumnezeului nostru am căutat cele bune ție.
Zice: Și pe acestea le rog ție, nepetrecînd eu întru tine - căci cum ar fi putut să o facă cel ce-și primise sfîrșitul vieții cu multă vreme mai-nainte? - ci dorind ca cei de o seminție cu mine să dobîndească pace, și casa Dumnezeului meu să-și ia strălucirea mai-dinainte.
TÎLCUIREA PSALMULUI 122 Cîntarea treptelor. Psalmul acesta arată buna-credință a drepților de atunci.
Către Tine am ridicat ochii mei, Cel ce locuiești în ceruri.
Socotind de nimic tot ajutorul omenesc, aștept ajutorul Tău – o Stăpîne! – și de a Ta purtare de grijă m-am atîrnat, că pe Tine Te știu Stăpîn al cerurilor. Și a zis că El locuiește în ceruri nu ca și cum ar fi scris împrejur cu locul, ci ca și cum Se bucură de Puterile nevăzute care locuiesc în cer.
2 Iată, precum sînt ochii slugilor la mîinile stăpînilor lor și precum sînt ochii slujnicei la mîinile stăpînei sale, așa - ochii noștri către Domnul Dumnezeul nostru,
Zice: Că, precum robii caută la mîinile stăpînilor, ca cei ce de acolo seceră pricinile vieții, așa și noi – Stăpîne! – de la Tine așteptăm să luăm dobîndirea bunătăților. Iar pe slujnică nu a pomenit-o grăind aceleași, ci arătînd întinderea așezămîntului și a voirii, că slujnicele, ca cele ce sînt împreună cu stăpînele lor în cămări și obișnuiesc a lua aminte la acestea totdeauna, doresc de la dînsele milostivirea mai mult decît slugile.
pînă cînd Se va milostivi spre noi.
Că nu hotărîm împrejur nădejdea aceasta cu vreme hotărîtă, ci așteptăm să ne învrednicim de milostivire.
3 Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi! -
Repetarea arată fierbințeala cererii.
că prea-mult ne-am umplut de defăimare,
4 prea-mult s-a umplut sufletul nostru,
Zice: Și cerem mila, nu ca unii vrednici să o dobîndim pe aceasta, ci ca cei ce ne-am făcut foarte ocărîți:
ocară celor îndestulați și defăimare celor mîndri.
Iar Simmah, așa: „Săturatu-s-a sufletul nostru, grăind asupra noastră cei îndestulați și netrebnicindu-ne cei mîndri.” Pentru că - zice - rîzîndu-și de noi și batjocorindu-ne Babilonienii cei trufași, noi ne mîhnim. Iar după Cei 70, se cuvine a înțelege așa: „Ocară celor îndestulați și defăimare celor mîndri! Împotrivă întoarce, Stăpîne, lucrurile și adu primejdiile noastre asupra celor ce se trufesc acum pentru buna-norocire cu care sînt înfășurați!”
[COLOR=#800080][1][/COLOR]fiul lui Solomon
[COLOR=#800080][2][/COLOR]Cum ziceam și într-o notă la tîlcuirea Psalmului 77, stih 67.
|