02.01.2009, 12:37:33
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
|
|
Psalm 127
TÎLCUIREA PSALMULUI 127
Cîntarea treptelor.
După ce în Psalmul rînduit mai înainte a arătat a cîtor bunătăți este pricinuitoare nădejdea întru Dumnezeu, aici fericește pe cei ce împreună cu nădejdea au și dumnezeiasca frică, prin care se crește avuția faptei bune. Că celor ce au crezut întru Dumnezeu le este de trebuință petrecerea cea după Dumnezeu, că acesta este hotarul desăvîrșit al bunei-credințe.
Fericiți – toți cei ce se tem de Domnul,
Proorocescul cuvînt nu l-a fericit pe cel din neamul lui Avraam, nici pe cel din sămînța lui Israil, ci pe cel împodobit cu frica lui Dumnezeu. Și Fericitul Petru zice aceasta, în Fapte: „Întru adevăr cunosc că Dumnezeu nu Se uită la față, ci primit este Lui întru toată limba cel ce se teme de El și lucrează dreptate.” Proorocescul cuvînt a arătat și osebirea fricii celei dumnezeiești, că a adăugat:
care umblă în căile Lui.
„Că nu tot cel ce Îmi zice: Doamne Doamne! – va intra întru Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu cel din ceruri.” Deci osebirea celor ce se tem de Domnul este să nu pășească afară de dumnezeieștile cărări, ci întru dînsele să facă totdeauna călătoria.
2 Ostenelile roadelor tale le vei mînca,
Iar Simmah, așa: „Osteneala mîinilor tale o vei mînca”, încît este arătat că nici Cei 70 n-au numit „roade” rodirea pămîntului, ci partea mîinilor. Și zice: Vei culege roadele bunătăților semănate de tine. Aceasta a zis încă și dumnezeiescul Apostol: „Cel ce seamănă cu scumpete cu scumpete va și secera, iar cel ce seamănă întru blagoslovenie întru blagoslovenie va și secera.”
fericit ești tu și bine va fi ție.
Că nu numai cu cuvîntul vei fi dorit și vestit, ci și cu lucrul vei avea buna-norocire.
3 Muierea ta – ca o vie rodită în laturile casei tale.
Fiindcă întru acea vreme socoteau aceasta bună-norocire, cuvîntul le făgăduiește lor și buna rodire a muierilor, cît să se asemene cu viile înflorite și încărcate de struguri.
Fiii tăi - ca niște tinere odrasle de măslin împrejurul mesei tale.
Și în Psalmul al 51-lea l-a asemănat pe cel drept cu măslinul - că a zis: „Eu, ca un măslin prea-rodit în casa lui Dumnezeu” - și aici i-a asemănat măslinilor de curînd răsădiți pe copiii celui ce se teme de Domnul, ca cei ce primesc adăparea bunei-credințe, și aduc rodul cel copt și frunzele lor nu și le leapădă, după bărbatul ce se fericește întru Psalmul dintîi.
4 Iată, așa se va blagoslovi omul ce se teme de Domnul.
Că Dumnezeu este judecător al năravului, nu al neamului. Așa, l-a învrednicit de cununi pe Iov, cel ce își trăgea neamul din Isav; așa, l-a povățuit către adevăr pe Avimeleh[COLOR=#800080][1][/COLOR]; așa, - pe famen[COLOR=#800080][2][/COLOR]; așa, - pe Corneliu[COLOR=#800080][3][/COLOR], așa, - pe toate neamurile.
5 Blagoslovi-te-va Domnul din Sion,
După părerea ce stăpînea atunci, că acolo socoteau că locuiește Dumnezeu.
și vei vedea bunătățile Ierusalimului în toate zilele vieții tale.
Că aceasta doreau să vadă cei ce s-au întors din Babilon și au văzut pustiirea cetății.
6 Și vei vedea pe fiii fiilor tăi.
Mare blagoslovenie se socotea și vederea copiilor la bătrînețe adînci, deci hotărăște blagosloveniile cele unite cu socotelile. Iar cum că nu întru acestea știe avuția bunătăților, ne-a învățat Fericitul Isaia: „Să nu zică famenul: Eu sînt lemn uscat. Că acestea zice Domnul famenilor celor aleși: Acelea pe care Eu le voiesc, le voi da lor în casa Mea, și în zidul Meu loc minunat și nume bun, mai înalt decît al fiilor și al fiicelor.”
Pace peste Israil!
Iarăși roagă pace lui Israil. Însă pacea adevărată este pacea cu Dumnezeu, iar Israilul cel trupesc, după ce a căzut dintru aceasta, s-a lipsit și de cealaltă.[COLOR=#800080][4][/COLOR]
|