Psalm 128
TÎLCUIREA PSALMULUI 128
Cîntarea treptelor.
Și Psalmul acesta are proorocie a neamurilor ce se ridicau asupra Iudeilor după întoarcere. Și se învață să zică:
De multe ori au bătut războiul cu mine, din tinerețile mele - zică dar Israil! -
2 de multe ori au bătut războiul cu mine, din tinerețile mele, și n-au putut asupra mea.
„Tinerețe” numește petrecerea în Egipt și izbăvirea de acolo. Și, lăudîndu-L pe Făcătorul de bine, numără dumnezeieștile daruri, că zice: De demult, dintru început, mulți neprieteni s-au ridicat asupra mea și s-au ispitit a mă împresura cu tot felul de rele, dar prin dumnezeiescul ajutor am scăpat de bîntuielile acelora.
Iar mai adevărat, acestea se potrivesc norodului celui nou, care a primit multe năpădiri ale războinicilor, dar pe toți i-a biruit și i-a arătat pe neprieteni închinători ai lui Dumnezeu.
3 Peste spatele mele au teslărit păcătoșii,
Iar Achila și Teodotion au tălmăcit „au arat”. Și cuvîntul arată bătăile și muncile aduse de păgîni asupra purtătorilor de biruință Mucenici. Pe acestea le-a pătimit încă și Fericitul Daniil și minunații Anania, Azaria și Misail, și, în vremea lui Antioh, Macabeii.
îndelungat-a fărădelegea lor.
Achila a tălmăcit: „au lungit”, iar Simmah: „au întins-o făcînd rău”, în loc de: Au îngăduit multă vreme dîndu-mi războiul și crescînd a loru-și nelegiuire.
4 Domnul cel drept a tăiat grumajii păcătoșilor.
În loc de „grumaz”, Achila și Simmah au tălmăcit: „lațuri”, iar Teodotion: „curse”. Și toate sînt adevărate: pentru că Dumnezeu a tăiat și a rupt lațurile gătite Sfinților, și a zdrobit cursele întinse lor și înșiși grumajii păcătoșilor a tăiat.
5 Să se rușineze și să se întoarcă înapoi toți cei ce urăsc Sionul!
Zice: Să cadă, și să greșească din relele lor apucări și să se întoarcă în fugă cei ce dau război Sionului.
6 Facă-se ca iarba pe case[COLOR=#800080][5][/COLOR], care mai-nainte de a se smulge s-a uscat,
7 de care nu și-a umplut mîna sa cel ce seceră și sînul său cel ce adună mănunchele.
Unele din pre-scrieri (adică izvoade) nu au „să se usuce”, ci: „să se smulgă”. Care lucru îl vedem pururea făcîndu-se și la țarini: că nimeni nu suferă să secere spicul verde și umed, ci îngăduie să se coacă și să se desăvîrșească, și atunci aduce asupră-i secera; iar buruiana ce răsare pe case se usucă mai-nainte de a odrăsli rod, de izbirea soarelui. Și se roagă ca sîrguințele războinicilor să se asemene acestora, primind sfîrșit mai-nainte de vreme.
8 Și n-au zis cei ce treceau: Blagoslovenia Domnului peste voi, blagoslovit-am pe voi întru numele Domnului!
Cei ce văd holde îmbelșugate obișnuiesc a se minuna de sîrguința lucrătorilor de pămînt și, trecînd, blagoslovesc pe cei ce seceră unele ca acestea. Iar celor ce culeg iarba de pe casă, niciodată nu le-a grăit cineva vreo astfel de blagoslovenie.
[COLOR=#800080][1][/COLOR]Împăratul din Gherara, Filistean, cel ce i-a găzduit pe Avraam, iar apoi pe Isaac, și a răpit-o din neștiință pe Sarra.
[COLOR=#800080][2][/COLOR]Iconomul împărătesei Candachia a Etiopilor, botezat de Sfîntul Apostol Filip (vezi Faptele Apostolilor, capitolul 8).
[COLOR=#800080][3][/COLOR]Pentru Corneliu sutașul, vezi Faptele Apostolilor, capitolul 10.
[COLOR=#800080][4][/COLOR] Să audă aceasta ecumeniștii noștri - care se roagă împreună cu ereticii papistași, uniți, protestanți, neo-protestanți, și cu urîtorii de Hristos Iudei, și cu păgînii mahomedani, și cu vrăjitorii voo-doo africani, și cu budhiștii, și cu shintoiștii, și cu închinătorii la foc zoroastrieni, și cu toate celelalte neamuri de închinători la draci – care se adună, precum au făcut acum vreo 5 ani în București, și dau slavă zeului „Pace”. Mă gîndesc la acel „San Egidio” din Piața Universității, care avea ca sub-scriere slogan-ul născocit de Bill Clinton: „Peace is the Name of God” („Pace este numele lui dumnezeu”). Între timp, întîlnirile de acest fel s-au înmulțit, ortodocșii făcînd pace cu toată lumea împotriva lui Hristos, povățuiți de Papă, care e propovăduit ca „apostol al Păcii”.
[COLOR=#800080][5][/COLOR]În răsărit, unde e uscăciune mare, acoperișul caselor nu se face ascuțit în ape, ci terasat, încît buruienile pot crește pe el în voie.
|