View Single Post
Vechi 02.01.2009, 12:47:08
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 137

TÎLCUIREA PSALMULUI 137

Lui David.

După întoarcerea din Babilon, surpînd cu dumnezeiescul ajutor neamurile ce s-au ridicat asupra lor, Iudeii aduc laudă de mulțumire lui Dumnezeu. Deci pe acestea le mai-nainte vestește dumnezeiescul David.
Mărturisi-mă-voi Ție, Doamne, cu toată inima mea
N-au fost nemulțumitori către Făcătorul de bine, ci - aducîndu-I rugăciune, și dobîndind ajutor - pentru facerile de bine Îi răsplătesc cu cele după putere, și Îi aduc laude.
și înaintea Îngerilor voi cînta Ție.
Zice: Vom urma noroadele Îngerilor și, precum în ceruri aceia laudă pe Dumnezeul tuturor dănțuind, așa și noi, pe pămînt, vom aduce Ție cîntare duhovnicească de laudă.
2 Închina-mă-voi către Biserica cea sfîntă a Ta, pentru mila Ta și adevărul Tău,
Și Biserica afierosită numelui Tău îmi va fi mie în loc de cer. Întru aceea mă voi închina Ție și voi face slavoslovia de mulțumire, văzînd iubirea de oameni către mine și dreptatea făcută asupra războinicilor: că, uneltind adevărul, asupra acelora ai hotărît pierzare, ca asupra unor nedrepți și asupritori, iar pe mine m-ai mîntuit cu mila Ta.
că ai mărit peste tot numele cel sfînt al Tău.
Că prin toate este cinstit numele Tău, și se cîntă de toți cei ce au văzut tăria Ta.
3 Ori în ce zi Te voi chema, degrab mă auzi!
Mă rog a dobîndi totdeauna veselia aceasta.
De multă purtare de grijă vei învrednici sufletul meu întru puterea Ta.
Adică: Întru puterea Ta vei face multă purtare de grijă pentru sufletul meu și îl vei umple de mîngîiere și de îndrăzneală. Iar Simmah, așa: „M-ai întărit cu puterea sufletului meu.” M-ai învrednicit - zice - de mult ajutor și purtare de grijă.
4 Mărturisească-se Ție, Doamne, toți împărații pămîntului, că au auzit graiurile gurii mele!
Și atunci, cunoscînd acea prea-mare biruință, s-au minunat toți de puterea Dumnezeului tuturor, dar împărații și domnii Îl laudă pe Făcătorul tuturor mai cu covîrșire abia după înomenirea Dumnezeului și Mîntuitorului nostru. Însă întru biruința aceea nu au auzit graiuri, ci au văzut lucruri prea-slăvite, iar acum au auzit graiuri și se îndulcesc de evangheliceștile propovăduiri.
5 Și să cînte întru căile Domnului, că mare este mărirea Domnului!
Rugător le zice pe cele ce or să fie și mai-nainte grăiește schimbarea lucrurilor, zicînd că toți se vor minuna de purtarea de grijă a lui Dumnezeu și de iconomie - căci „căi” numește iconomiile.
6 Că înalt este Domnul, și spre cele smerite privește,
Aceasta a zis și întru alt Psalm: „Cel ce întru cele înalte locuiește, și spre cele smerite privește.” Și zice că, fiind înalt și negrăit din fire, nu Se lenevește nici de cei prea-mici, ci și pe aceia îi învrednicește de a Sa purtare de grijă.
și pe cele înalte de departe le cunoaște.
Că le cunoaște pe toate mai-nainte de facerea lor și, de departe văzîndu-i pe cei dintru stăpînii, aduce fiecăruia doctoriile potrivite.
7 De voi merge în mijlocul necazului, mă vei via.
Glasul este cel al adevăratei credințe: Nădăjduiesc – zice – că, și de m-aș împresura din toate părțile de primejdii, voi fi mai înalt decît cele grele și din ajutorul Tău voi dobîndi viață.
Peste mînia vrăjmașilor ai întins mîinile Tale, și m-a mîntuit dreapta Ta.
Că, mîniindu-Te asupra neprietenilor mei, pe aceia i-ai dat pedepsei, iar pe mine m-ai învrednicit de mîntuire. Și de aici este arătat că „mînă” numește lucrarea, iar „dreaptă”: lucrarea cea bună, fiindcă „mîna” a înjugat-o cu pedeapsa vrăjmașilor, iar „dreapta” cu facerea de bine spre dînsul.
8 Domnul va răsplăti pentru mine.
Zice: Om fiind și în păcate tăvălindu-mă, eu nu pot a-I răsplăti facerile de bine, încît Domnul Însuși, Cel ce S-a făcut dăruitor al acestora, înomenindu-Se și luînd asupră-Și a mea fire, va plăti datoria mea. Și împreună-glăsuiește cu acestea și dumnezeiescul Apostol, zicînd că Stăpînul Hristos a șters zapisul împotriva noastră.
Doamne, mila Ta este în veac, lucrurile mîinilor Tale să nu le treci cu vederea!
Deci: De vreme ce mila Ta este nemăsurată și se întinde împreună cu veacul, dăruiește făpturilor Tale grabnică mîntuire! Proorocul a adus și această rugăciune învățîndu-se de darul Preasfîntului Duh că Făcătorul firii va plăti datoria firii.

[COLOR=#800080][1][/COLOR]„mișel” - „sărman”, „nemernic”, „ticălos”, „netrebnic”